Bőrszárazság, viszkető érzés- Mit tegyünk ellene?

Az őszi, s téli hónapokban előkerülnek a meleg ruhák, a sapka és a sál is kikerül a fiókból, azonban a hideg sajnos a kellemetlen bőrproblémákat is előhívja.

A száraz bőr viszketéssel, a bőr húzódásával, kipirosodásával járhat. Sőt, egy-egy komolyabb esetben sebeket, repedéseket okoz. Ezek lehetősége egész évben fennáll, azonban a hideg őszi, illetve téli időszakokban még intenzívebben jelennek meg a tünetek.

A bőr szárazságának több oka lehet. Vannak, akik genetikailag hajlamosak rá, illetve erősen befolyásoló tényező az időjárás is- a szél és a hideg egyaránt okozója. Ezek mellett, a korunk is hozzájárul, mivel idősebb korban a bőrünk egyre kevesebb faggyút termel. A kevés folyadékbevitel szintén bőrszárazsághoz vezet, valamint az egyoldalú táplálkozás, s a vitaminhiány is okozhat problémát. A nem megfelelő bőrápolók használata, a sokszori vízzel való érintkezés, továbbá a kemény víz, s a mosószerek, tisztítószerek egyaránt szárító hatással lehetnek bőrünkre, tudtuk meg a hazipatika.com oldaláról.

„Ezek a tényezők felborítják a bőr külső védőrétegeinek egyensúlyát, s hozzájárulnak a dehidratáltság kialakulásához. Ez irritációval, viszketéssel, feszülő érzéssel és kipirosodással jár. A bőr érzékenyebbé és védtelenebbé válik a külső hatásokkal szemben, ennek következtében sérülések, sebek alakulhatnak ki rajta, és a kórokozók is könnyebben megtalálják az utat a szervezetünkbe”- olvashatjuk a hazipatika.com-on.

E tünetek ellen mindenképpen tennünk kell. Első lépésként meg kell állapítanunk, hogy mi okozhatja a problémát, s amennyire tudunk, tennünk kell ellene, majd pedig kezdődhet a bőr újrahidratálása. Ezt elegendő vízfogyasztással, párologtatással, valamint különböző krémek használatával tegyük. Az utóbbi tekintetében nagyon fontos, hogy megfelelőt válasszunk. A legideálisabbak a lipidpótló, hidratáló testápolók. A lipideket és ureát tartalmazó készítmények napi kétszeri használat mellett, szinte azonnal táplálják a bőrt. Javasolt továbbá a langyos vízben való zuhanyzás olajos vagy illatmentes tusfürdővel. Azoknak, akik bőrszárazságra panaszkodnak, meg kell válogatniuk a ruházatukat is. Ajánlott a pamutból vagy selyemből készült darabok előnyben részesítése. Mosáshoz pedig igyekezzünk illatanyagoktól mentes folyékony mosószert használni. Figyeljünk oda továbbá a helyes táplálkozásra is, s ne feledkezzünk meg a vitaminok beviteléről sem- írta Dr. Bodnár Edina a webbeteg.hu-n.

Amennyiben panaszaink nem enyhülnek, tanácsos szakorvos segítségét kérni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább