A mese nem csupán gyerekeknek szól!

A mese szó hallatán rögtön a gyerekek jutnak az eszünkbe, hiszen úgy gondoljuk, hogy a mese a kicsiknek való. Helyes, vicces kis történet, varázslattal, képzeletbeli dolgokkal. Igen, első hallásra valóban kifejezetten úgy tűnik, hogy gyerekeknek szóló műfaj. Azonban ez egy nagy tévhit! A mese mindenkinek szól.

Kantner Éva pszichológus két éve már, hogy belevetette magát a mesék világába. Mostanra gyermekek és felnőttek részére egyaránt tart meseterápiát. Terápia – ezzel meg is érkeztünk a következő tévhit állomásához. A terápia szó sokakat elriaszt, mondván: „Nem vagyok beteg, nincs szükségem terápiára!” A meseterápiára azonban cseppet sem beteg gyermekek, felnőttek járnak. A mese segít a kicsik fantáziájának fejlesztésében, fegyelmet tanulnak általa, s bővül a szókincsük. A felnőttek számára pedig nagyszerű kikapcsolódási lehetőség, amely által jobban megismerhetik önmagukat, tudtuk meg a meseelemzőtől.

A meseterápia során a résztvevők először meghallgatnak egy mesét, majd pedig azokkal a képekkel dolgoznak, melyek a fantáziájukban megjelennek. Rajzzal, agyagozással azt a képet jelenítik meg, ami többszörösen visszatérő motívum volt a képzeletükben. Az elkészült alkotásokat közösen elemzik. A visszajelzések pedig rámutatnak olyan dolgokra is, amit észre sem vettünk addig, vagy csak nem akartuk tudatosítani a problémát. A mese rengeteg dologra rámutat az életünkkel, problémáinkkal kapcsolatban. Azonban ezektől nem szabad megijedni, hiszen a mesében benne van a megoldás is, csak meg kell találnunk a legmegfelelőbbet, fejtette ki Kantner Éva.

Bátran vegyünk hát a kezünkbe egy mesekönyvet, ne zárkózzunk el tőle, hiszen a mese nem csupán a gyerekeknek szól!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább