Mértékkel fogyasszunk alkoholt!

Egy finom ebéd vagy vacsora mellé jólesik elfogyasztani egy pohárka bort, az ünnepléshez pedig nagyszerűen passzol a pezsgő. Azonban mindenképpen oda kell figyelnünk arra, hogy csakis mértékkel fogyasszunk alkoholt, hiszen a túlzott alkoholfogyasztás igen komoly következményekkel jár.

Az alkohol mérgező hatása nem az ital típusától, hanem az elfogyasztott mennyiségtől függ. Alkohol jut a szervezetbe így is, úgy is. Ezért nem lehet azt mondani, ha valaki nem tömény italt fogyaszt, hogy ez „csak” bor vagy sör, mert 1 liter bornak 100-120 gramm az alkoholtartalma, ami megközelítőleg 3 dl pálinkának felel meg, hívja fel figyelmünket a magazinedonna.hu.

Nézzünk néhány példát arra, mi történik szervezetünkben, ha túl nagy mennyiségben fogyasztunk alkoholt: „A mértéktelen alkoholizálás kóroki tényező a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyi erek trombózisának, az agyi infarktusok kialakulásában. A vérképzésben zavar támad, a beteg vérszegénnyé válik. Az anyagcsere felborul, melyben szerepet játszik az alkoholbeteg beszűkült, értékes tápanyagokat nélkülöző táplálkozása. Jelentősen emelkedik az elhízás, a cukorbetegség, a csontritkulás kockázata, emelkedik a vér koleszterin- és zsírsavszintje. Az alkoholfogyasztás hypoglikaemiára (a vércukorszint kóros lecsökkenésére) hajlamosít, mely súlyos esetben kómát, halált okozhat. A májkárosodás miatti fehérjeanyagcsere-eltérések pedig vérzékenységhez vezetnek” – olvashatjuk a webbeteg.hu-n.

Az alkoholistákra a szenvedélybetegségek valamennyi viselkedészavara is jellemző. A személyiség erős torzulása szinte biztos, hogy bekövetkezik, mint ahogyan nagy valószínűséggel a depresszió, s az öngyilkossági hajlam erősödése is. Gyakori jelenség az úgynevezett alkoholos pszichózis, ami gyakori hallási hallucinációkkal járhat, melyek agresszív viselkedést válthatnak ki. Az alkoholisták társas kapcsolatai, sokszor rövid idő alatt, szinte minden bizonnyal tönkremennek, írja a portfolio.hu.

A magazinedonna.hu az alkoholfogyasztás káros mellékhatásainak elkerülése érdekében azt tanácsolja, hogy mindig együnk valamit a fogyasztása előtt, továbbá soha ne keverjük a különböző italfajtákat, hanem csak egyfélét igyunk. Fontos, hogy jó minőségű italokat vásároljunk, s ne vegyünk „házilag pancsolt készítményeket”, valamint kevés, legfeljebb 5 cl-nyi, kizárólag alkoholt és vizet tartalmazó folyadék kerüljön a poharunkba, pl. eredeti vodka vagy gin. Alkoholmentes folyadékot is fogyasszunk két ital között, és lefekvés előtt is. A másik lehetőség az, ha mindenki betartja a mértéket, ami alatt nagy valószínűséggel még nem alakul ki a máj és a többi szerv károsodása.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább