Tesla – Az igazi napfénytető

Talán senkinek sem kell bemutatni Nikola Tesla feltalálót, villamosmérnököt és fizikust, de ha mégis, a Tesla nevet már biztosan mindenki hallotta. Az azonos nevű vállalat fő profilja, hogy pár éven belül minden nem megújuló energiaforrást (földgáz, kőolaj, szén, stb.) megújuló villamos energiával váltson fel, és hogy ez az energia mindenki számára elérhető legyen. Ennek érdekében gőzerővel dolgoznak a fejlesztéseken, kutatásokon, és sikereiket olyan elképesztő eredmények támasztják alá, mint pl. az elektromos autók, amelyek biztonságosak, gyorsak, több száz kilométert tehetünk meg velük egyszerre, és a legfontosabb, hogy megújuló energia működteti őket, így nem szennyezik a környezetet.

section-heroA Tesla ismét mert nagyot álmodni, és egy rendkívül kreatív és hasznos fejlesztéssel álltak elő. Valószínűleg nem ők voltak az elsők a világon, akik erre gondoltak, de ők voltak az elsők, akik meg is valósították azt. Ez a fejlesztés pedig nem más, mint a Solar Roof, vagyis egy teljes mértékben napelem-cserepekből álló háztetőről van szó. Briliáns. Ennek a fejlesztésnek gyakorlatilag csak előnyei vannak (legalábbis egyelőre), hiszen sokkal időtállóbb, olcsóbb, jobban néz ki, mint egy hagyományos háztető, és nem mellesleg energiát is termel.

elon-musk-tesla-motors-solar-city-startup-founder

A Solar Roofot maga Elon Musk „az igazi Vasember” mutatta be egy sajtótájékoztatón október 28-án, az Universal Studios Los Angeles-i helyszínén. Az ő nevéhez köthető a PayPal megalakítása, a SpaceX cég, a Tesla Motors, a Solar City és a Hyperloop is. A bemutatón pár száz újságíró vehetett részt, ahol Elon elmagyarázta a Solar Roof különlegességeit, mint az időtállóság, a megbízhatóság, és az energia termelése. Ezt a résztvevők maguk is láthatták, hiszen a sajtótájékoztató egy kertvárosi utcarészben zajlott, ahol a sajtósokat olyan házak – és persze Tesla elektromos autók is – vették körül, amelyeket már a Solar Roof háztető ékesített. Musk azt is bemutatta, miként tűnik cserépnek a napelem a szabad szemnek az utcáról nézve, és miként látszik a napelem a Nap szemszögéből.

screen-shot-2016-10-28-at-205722pngtesla-solar-roof-11

Ezt megfejelve egy töréstesztet is bemutatott, ahol különböző tetőcserepeket vetettek össze a cég napelemével. Egy jó pár kilós kettlebell-súlyt ejtettek a cserepek közepére, s azok rendje és módja szerint szét is törtek, míg a Tesláé mindössze megrepedt. Ez azért elég meggyőző tud lenni, valljuk be. Mivel lényegében egy óriási napelem-rendszerről van szó, a nappal termelt energiát valahogy el is kell raktároznunk, és így jött a képbe a PowerWall 2, amely az elődje felturbózott, nagyobb teljesítményű és kapacitású változata. A PowerWall 2 képes egy két hálószobás ház egész napos energiaellátására, kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas. Ez az eszköz akkor is hasznos, ha esetleg áramkimaradás van a lakásban, így nem kell lemondanunk a világításról, a wifiről és a hűtőszekrényeink sem fognak kiolvadni.

tesla-powerwall-2-01 Habár az energia, amit a Solar Roof és a PowerWall 2 megteremt ingyenes, az utána való adózás már más tészta lesz, de ennek mértékét sajnos nem ez a szebb, jobb és hatékonyabb jövőben hívő vállalat fogja meghatározni. Mindenesetre nem árt néha ránézni a Tesla fejlesztéseire. Szerintem a jövőben többször fognak meglepni bennünket, mint az normális lenne.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább