Vianoce máme sčasti z krku…

Teda tie oficiálne, lebo nákupná horúčka nepoľavuje. Nastal čas výpredajov a tak tí, ktorí už vytrávili respektíve vytriezveli, a ktorým ostali nejaké bubáčiky si môžu s chuťou prísť na svoje.

Ježiško svoju úlohu úspešne splnil – my, chudoba, sme si pod stromčekom našli obligátne ponožky, pracháči si mohli dovoliť podstatne viac. Ani najmenej nepochybujem, že sa našlo aj nejaké to nové autíčko, najmodernejšie výstrelky elektroniky, šperky či drahé handry. Spomínam si na Vianoce spred niekoľkých rokov – mne sa ušla nejaká kozmetika, otcovi tiež, ale jemu aj pár fliaš kvalitného vína. Sucho som skonštatoval: „Vidíš, tato, mňa v rodine považujú za smradľavého a teba za smradľavého opilca“. Pochopiteľne, žartoval som.

Nie každý mal to šťastie, že sa dožil sviatkov mieru a pokoja či Nového roka. Nejaký šialenec kamiónom naloženým výbušninami zavraždil na predvianočných trhoch v Nemecku 12 ľudí, priamo na Štedrý deň našla svoju smrť vo vlnách Čierneho mora viac ako tretina svetoznámeho súboru Alexandrovci (aj keď sa Rusi riadia iným kalendárom), tesne po Vianociach zomrel populárny spevák George Michael či predstaviteľka princeznej z kultového filmu Star Wars…

No a čo u nás doma? Figliari poslanci si vybrali voľno, veď počas roka sa nadreli viac než dosť. Na jednej strane je to pomerne dobrá správa, ohrozenie bežného ľudu sa čiastočne zmenšilo, na druhej strane budú mať dosť času na to, aby hútali nad tým, ako plný síl a energie budú od januára strpčovať život svojim poddaným. Celkom určite sa máme na čo tešiť, čo už nie je až taká dobrá správa. Slovenská republika pol roka šéfovala Rade Európy – podľa jedných veľmi úspešne (ak uznáme, že zaplatiť za jednu večeru pre pozvaných európskych papalášov „iba“ 72 000 evry je úspechom), podľa iných rozpačito, no väčšina obecenstva si to buď ani nevšimla, prípadne ľudu to bolo ľahostajné. Neboli sme medzi pozvanými. Strane Smer-SD pomaly, ale iste klesajú preferencie; nejaký nedávny prieskum tvrdí, že najpopulárnejším politikom na Slovensku je esenesák Danko nasledovaný Maďarom Bugárom, a Fica už preskočili aj Sulík a Kollár. Zostava ako hrom, ozaj máme byť na čo pyšní. Ešte že máme Matoviča, ktorý sa stará o srandu.

Chvála Bohu, že sú tu aj takí, ktorí hanbu nerobia, práve naopak. V prvom rade teraz myslím na niektorých športovcov – Matej Tóth, Peter Sagan, Dominika Cibulková, Škantárovci, Marek Hamšík, Vernika Velez Zuzulová, Petra Vlhová i ďalší. Budeme držať palce, nech forma vydrží aspoň im.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább