Slepačia polievka pre psiu dušu

Prepáčte, najvernejší priatelia človeka, za ten titulok. Pes nie je človek, funguje na dosť iných princípoch. Ale dokáže byť verný svojmu gazdovi nielen po hrob, ale aj zaň. Pravda, ak neskape priamo s ním, čo tiež nie je žiadnou výnimkou.

Rok 2017 už zopár dní frčí, ale ešte nie úplne na plnú paru. Nemusíme sa však obávať, že by to nedobehol. Teraz je ale akurátny čas, aby sme sa obhliadli za vlaňajškom a tými topkami, ktoré ohýbali pomery na tretej planéte slnečnej sústavy. Ak by sme povedali, že našim svetom sa šírilo dobro, tak vedome klameme sami seba, alebo disponujeme IQ dreveného hojdacieho koníka, respektíve šuštiacej trávy. Pre isté skupiny obyvateľstva je tu ospravedlnenie – Inuitom za polárnym kruhom či Pygmejom v africkej džungli je „lauter fu(c)k“, čo sa na Zemeguli odohralo, prípadne odohráva. Majú iné priority, hoci deje za vchodom do ich iglu, prípadne bránkou do chatrče pokrytej čímsi čo pripomína trstinovú slamu sa priamo či nepriamo dotýkajú aj ich. Napriek tomu pravdepodobne patria medzi tú najšťastnejšiu časť ľudstva, lebo nemajú prehnané nároky.

My, civilizáciou nakazená väčšina, to vnímame inak; majorita sa v podstate venuje nadávaniu na všetko. Sčasti oprávnene, čiastočne už len tak zo zvyku. Ale vráťme sa späť – čo hýbalo rokom 2016? Terorizmus, migranti a utečenci, islamský štát, Brexit, voľby amerického prezidenta… Snáď nenájdete denné spravodajstvo, v ktorom by nefigurovalo minimálne niekoľko mŕtvol. Tzv. islamský štát (kalifát) je na ústupe, najmä po tom, ako sa do tejto krvavej zábavy takmer naplno zapojilo aj Rusko. Fanatici, z nášho pohľadu teroristi, sa rozptyľujú po svete a pritom najradšej majú Európu. Hoci, popravde povedané, z pohľadu z diaľky to vyzerá tak, že vlastne ani netušíme, kto s kým a proti komu tam bojuje. Asi každý s každým. Na jednej strane je to dobrá správa, z iného pohľadu až tak dobrou nie je Je to vcelku logické, lebo Európa je najzraniteľnejšia, Rusi a Američania sú obozretnejší, a Čínu Alah Akbar nejako mimoriadne (zatiaľ) neláka.

Migračná vlna neustupuje a iste (pravdepodobne) ani tak skoro neustúpi a mi nevieme, čo s tým. Iste, medzi davy migrantov sa infiltrujú aj nádejní či skutoční teroristi – boli by hlúpi, ak už chcú na druhý svet odprevadiť čo najviac kresťanov.

Inou otázkou je takzvaný Brexit. Briti sa v referende rozhodli, že zvyšku Európy ukážu chrbát a teraz nevedia, čo s tým. Možných scenárov je niekoľko, na konečný verdikt si ešte nejakú chvíľu budeme musieť počkať. No a Trumpovi Americkému sa budeme venovať niekedy nabudúce.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább