RECEPT: Spórolós húsos pite

Tagja vagyok egy csoportnak a Facebookon, a Bravúros beosztóknak, amelyen egy csomó jó tipp van arra, hogy hogyan fogjuk meg ügyesen a nehezen megkeresett pénzünket. Csak úgy özönlenek az ötletek mindenféle dologgal, például a gyerek kezdő bankszámlájával, biztosításával kapcsolatban, de van itt szó nyaralástervezésről és aprópénzgyűjtésről is. Épp a konyhai költségek maradnának ki? Dehogy! 

Vannak többen is, akik akár egy egész hónapra előre megtervezik az otthoni menüt, hogy a napi/havi bevásárlás is tudatosabb legyen, és hogy a hűtőben megmaradt vasárnapi, vagy akár ünnepi étel maradékát is okosan használják fel. Itt olvastam először arról a húsos pitéről, ami most következik. Nem kell boltba menni a hozzávalókért, minden van itthon, ami kell bele.

Nagyon szeretek tésztafélékkel dolgozni, viszont így sem tartok itthon mindig élesztőt, mert hamar lejár a szavatosságuk. Fagyasztottan pedig, a hűtőből elővéve, sajnos többször jártam úgy, hogy egyáltalán fel sem futott. Mit tud kezdeni ilyenkor az ember? Elszalad a boltba frisset venni, addig pedig áll minden, a család meg csak egyre türelmetlenebb. Ezért döntöttem amellett, hogy kikísérletezem az élesztő nélküli pizzatésztát. Percek alatt rákerestem a receptre a neten, kipróbáltam és tökéletesen bevált. A liszt, só, víz, olaj és némi saját olaszos fűszerkeverék mellett csak sütőpor kerül bele. Ezt az összetételt használtam a húsos pite tésztájához is.

De kezdjük előbb a töltelékkel, mégiscsak ő a főszereplő. E sorok írásakor épp kedd van, a vasárnapi sült csirkecomb pedig még mindig ott sorakozik a hűtőben arra várva, hogy valaki megegye. Viszont nekünk általában már nincs gusztusunk a két-, háromnapos ételekre. Így valamit ki kellett találnom, hogy ne a kutya egye meg végül a finom csirkehúst.

Eldöntöttem hát, hogy kipróbálom ezt a pitét, baj nem lehet belőle. Első lépésként levágtam a húst a csontról, apróra felkockáztam, majd az ugyancsak kis kockára vágott hagyma és bacon szalonna kíséretében jól megpirítottam, curry fűszerkeverékkel megízesítettem, majd hagytam kihűlni. Egy tojást, fél kis pohár tejfölt, majd némi zsemlemorzsát adtam hozzá, és a már említett pizzatésztába töltöttem. (Ha akad még otthon némi krumplipüré, vagy párolt zöldség, azok is mind-mind felhasználhatóak a töltelékhez.) A tészta széleit sima vízzel „ragasztottam” össze, majd az ujjaimmal összenyomkodtam, a tetejét beszúrkodtam, és kis virágmintákat szaggattam rá. Így sütöttem meg kb. 240 fokon, az első 10 percben légkeveréses, majd a második 10 percben alsó és felső sütésen. Még frissen kivéve fokhagymás olajjal kentem meg. Jó vastagon! Vele együtt sütött karfiolrózsákkal, házi tartármártással és olívaolajas, balzsamecetes friss káposztával tálaltam.

Jó étvágyat! Aki kapja, marja 🙂

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább