Így csökkentsd a villanyszámlád!

A magyar családok villanyszámlájának átlagosan 20%-át teszi ki a világítás. A téli hónapokban egyébként is többet használunk mesterséges fényt, mint természeteset, ami jócskán megnövelheti a számlánkat, de pár okos húzással ezt is csökkenteni lehet. Manapság a LED-es fényforrások már egyáltalán nem számítanak újdonságnak, és az áruk is egyre lejjebb ereszkedik, ezért eljött az ideje, hogy fontolóra vegyük a régi otthoni izzók cseréjét, új LED égőkre. Persze azért nem árt, ha pár dologgal tisztában vagyunk, mielőtt LED égőket vásárolunk.

Izzó az izzó?
A LED-es villanykörtékben nincs izzószál, hanem egy SMD lap adja a fényt, tehát valójában nem is kéne őket izzónak nevezni, de az egyszerűség kedvéért maradjunk mi is ennél az elnevezésnél. Mivel nem tartalmaz izzót, ez a fajta fényforrás sokkal tűzbiztosabb a nem LED-es társainál.

Megéri?
A LED-es izzók habár drágábbak a hagyományos villanykörtéknél, ellenben sokkal hosszabb élettartamúak, hiszen egy jobb minőségű változat akár 10-20 évig is üzemképes lehet, ilyen módon pedig már nem egy eldobható és olcsó kiegészítőről beszélünk, hanem egy minőséges és hosszú életű eszközről, ami sokkal kevesebbet fogyaszt, mint egy azonos fényt biztosító izzószálas égő. A LED-es izzók esetében a fényerőt a gyártók lumenben adják meg. Először is meg kell néznünk, hogy az adott helységben mennyi fényre van szükségünk, majd ez alapján kalkulálni: például egy 60W-os égő LED-re cserélése esetén olyan izzót kell keresnünk, aminek a dobozára legalább 800 lumen van írva. Akkor járunk jól, ha a fogyasztás értéke alacsony, a lumené pedig magas.

Szinhőmérséklet
A LED izzók több szinben (hideg, meleg) tudnak világitani, amit Kelvinben adnak meg. Ezt a skálát az alábbi ábrán tekinthetjük meg.

Hőtermelés
A hőmérséklet számottevően csökkentheti a fényforrások élettartamát, de mivel a LED izzók nem termelnek hőt, ezek az eszközök jóval tartósabbak.

Nem használhatók szabályozós kapcsolókkal
Félreértés ne essék! Ezeket az égőket a hagyományos villanykapcsolókkal ugyanúgy lehet használni, mint az izzószálas körtéket, csak a hagyományos fényerőt szabályozó kapcsolókkal nem. Sok háztartásban van ilyen kapcsoló, amivel a kibocsájtott fényerősséget tudjuk szabályozni, ám a LED égőkkel ez nem fog menni, legalábbis hagyományos izzószálas égőkhöz tervezett kapcsolókkal biztosan nem. Szerencsére már készültek direkt erre a célra gyártott darabok is, amik megoldhatják a problémát. Természetesen vannak már okoségők is, amelyeket a szintén okos telefonunkkal tudunk vezérelni akár egyenként, akár egyszerre az egész házban, de a választásnál mindenképpen érdemes körültekintőnek lennünk.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább