Pörögnek a lemezek a Dalmata Danielnél

Magyarországon egyre több bakelitlemezes kiadó születik, indul újra és gyűjti a tehetséges producereket. Több sikeres kiadó már a világ nagy lemezboltjaiban is megtalálható, így a Dalmata Daniel is. 

Dalmata Daniel egy budapesti bázisú zenei kiadó, amelyet három cimbora alapított és működtet. Orbán Gergő a győri Rosa Parks zenekar egyik gitárosa, Jani Daniel a világ legjobb grafikusa és a STUDIO hEY-RES! alapítója, valamint Maximillian Sinclair.

Maximillian Sinclair, Fotó: Otto Kraanen (De Dupe/Bordello A Parigi)

Maxit Balla Zoli (Galactic Jackson) által sikerült megismernem, pesti látogatásaim során. A lelkes lemezgyűjtő, partyszervező srác nagy álma vált valóra a kiadó megalakulásával, vele beszélgettem a Dalmata Daniel kiadó létrejöttéről és működéséről:

„Már régi vágyam volt egy zenei kiadót alapítani, de ez főleg anyagi okokból kifolyólag váratott magára, a megfelelő pillanatig. Mondjuk a múltban minden lehetőséget megragadtam, ami ehhez köthető volt, pl. segédkeztem, amiben tudtam a baráti kiadóknak, mint a Farbwechsel, Deafaid, Bordello A Parigi, illetve még korábban tagja voltam egy punk kiadónak/kollektívának a Dzsukhell Rekordsnak.”

Mikor alakult a Dalmata Daniel? 

2015 nyarának elején jött el a pillanat, a Corvin Tetőn (Budapest, a szerk. megj.) voltunk mind a hárman valami Farbwechselhez köthető eseményen, és Gergő ismét felhozta a kiadó alapítását, Dani is épp mellettem volt, és aztán BUMM, elindult a Dalmata Daniel, a többi már történelem…

A Dalmata Daniel logója

Miben más a kiadó? Van valami specifikus ismertetőjele?

A Dalmata Daniel vizuális univerzumát teljes mértékben Dani álmodja és határozza meg, hozza létre. Ami a zenei spektrumot illeti, eléggé eklektikusak vagyunk, jöhet electro, techno, disco, house, acid… A klub- és táncorientált változataik hangsúlyosak a lemezeken, de még előfordul az is, hogy színesítjük kísérletezőbb vagy absztraktabb nótákkal, avagy szokatlanabb párosításokkal. Mikor mivel. Hogyan tudjuk összeálmodni pl. a törzsanyagot, avagy az abból remixelő producert, és hogy mit is csinál az eredeti trackkel.

 

A Dalmata Dániel eddigi három kiadványa nagyon értékes eleme minden elektronikus zenekedvelő lemezpolcainak

Miért pont a lemezt választottátok a megjelenés formájának?

Nem tudom, talán mert régóta gyűjtök lemezt, és bár nincs semmi kifogásom a digi labelek, vagy a kazettás kiadók ellen, de a zenekiadásban mégis csak a bakelitlemez az etalon, és bár nem épp egyszerű, se nem olcsó mulatság, de megéri, amikor a kezedbe veheted a végén a produktumot.

Ha valaki szeretne lemezes megjelenést nálatok, mik a feltételek?

Hmm, legyen jó, amit csinál! Eddig még volt kapacitásunk minden beérkezett demóra reagálni függetlenül attól, hogy tetszett vagy nem tetszett, amit hallottunk.

Milyen lemezboltokban találhatóak meg a DD-megjelenések?

Huh, hát kb. az összes nagyobb online store-ban (pl. Juno, Decks, Clone, HHV, Bordello A Parigi, DeeJay etc.), jó pár ország lemez boltjaiban (pl. Red Eye UK, OYE Record Store DE, Disk Union JP, Discos Paradiso ES, Angel Records IT), illetve természetesen Budapesten az Aktrecords-ban, a Deepben és a Musiclandben is.

Mik a tervek a jövőre nézve?

Folytatni a munkát, illetve elkezdeni egy splitsorozatot és remixszériát is.

Kérnék öt számot, ami a kiadót jellemzi, és hatással volt Rád és a munkádra:

DJ Overdose – Path To Wrath

99LETTERS – Neo Life

J. Mono – Sspsess

Model Man – How Do I Get You To Do?

Marli Blu & Marco Moschino – Amore Selvaggio

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább