Mondj búcsút a nyavalyáknak!

Tél végére egészen kiürülnek a szervezetünk tartalékai, a fény még kevés, így napozni sem tudunk – helyette begubózunk, fázunk, nyavalygunk. A legyengülés olyan megbetegedések táptalaja lehet, amelyek akár hosszabb időre is leteríthetnek minket. 

Mivel (sajnos) van némi tapasztalatom az influenzával, volt időm kitapasztalni, hogy mik azok a módszerek, amelyek segítségével a leggyorsabban túl vagyok a nehezén. Lássuk csak, mi minden segíthet!

Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

Közös bennük, hogy mindkettő légzőszervi megbetegedés – viszont különböző vírusok okozzák őket. Elmondható, hogy míg a megfázás elsődleges tünetei az orrfolyás és a gyengeség (ergo annyira nem facsarja ki a szervezetet), addig az influenza ennél alattomosabb természetű. Megjelennek az izomfájdalmak, a száraz, fojtó köhögés, a magas láz, a torokgyulladás, így a tünetek kezelésébe ajánlatos bevonni a háziorvost is.

Mit tehetsz, ha érzed, hogy kerülget valami?

Egyértelmű jelei vannak annak, hogy náthaláz közeleg. Valaki ilyenkor fáradékonyabb, míg más hátán a hideg futkározik, enyhe torokfájást érez, vagy sápadtabb a szokásosnál. Ha ezeket a jeleket időben vesszük, lerövidíthetjük a gyógyulási folyamatot.

Megelőző hatású lehet a vitaminok fokozott bevitele (akár a napi érték többszöröse is), a gyógyteák fogyasztása (hárs + bodza kombó a nyerő), egy forró fürdő (esetleg szauna) és a torok fertőtlenítése. Ez utóbbival nem feltétlenül a pálinkára gondolok, (ugyan van, aki erre esküszik :-), hanem a langyos, sós vizes öblögetésre, vagy szájvíz használatára.

Kapcsolódó tartalom

Mit tehetsz, ha már nyakig benne vagy?

Ha az influenza már kialakult nálad, a legfontosabb, hogy ne menj munkába/suliba és úgy egyáltalán, emberek közé! Tudom, hogy ez sokak részéről nem teljesíthető (a betegszabi miatt kevés lesz a fizum / csúnyán néznek majd rám a munkahelyen / kibírom, mit?! stb.), de legalább néhány napig maradj otthon! Hogy „tiszta lappal“ nyiss, húzz friss ágyneműt és szellőztess gyakran a szobában!

Mindenképpen ellenőrizd a gyógyszereket, amikhez nyúlsz!

Lehet, hogy az agyonreklámozott forró ital finom, de sokkal kevesebb hatóanyagot tartalmaz, mint a lázcsillapító tabletta? Esetleg létezik olyan szer, amely egyszerre több tünetre hat, sőt, még vitamint is tartalmaz?

Maréknyi bogyó helyett fogyassz természetes bacigyilkosokat, gyömbért, fokhagymát, csilipaprikát, tyúkhúslevest (mmm…)!

Ha mégis emberek közé kell menned, használj köhögéskor, tüsszögéskor zsebkendőt, moss gyakran kezet, hogy ne fertőzz meg másokat! Ezek alapvető dolgok, de higgyétek el, hogy az emberek minimális százaléka tudatosítja, hogyan kell betegként tapintatosan viselkedni.

Mit tegyél, ha már túl vagy rajta?

A megfázás és influenza gyakrabban üti fel a fejét, ha nem „fekszed ki“ rendesen – szóval ne bízd el magad, ha két ágyban töltött nap után jobban vagy. A megbetegedés mértékétől függően, kb. 5-7 nap szükséges, míg túl leszel a nehezén – a kényszerpihenőt pedig olvasásra, filmezésre fordíthatod.

Ha visszatérsz a dolgos hétköznapokhoz, továbbra is ügyelj a réteges öltözködésre és a vitaminfogyasztásra! A virózist követően cseréld le a fogkefédet, mert baktériumok telepedhetnek meg rajta.

Ritkábban, ill. enyhébben betegszik meg az, aki rendszeresen sportol, így ha a lustaságodon kívül a baciknak is szeretnél egy időre búcsút mondani, mozogj!


 

Az írás megjelent a Klikk Out 2017/02. számában.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább