ANKÉT: Mit tanultál Te, és mit tanítasz meg gyermekednek?

Ezúttal teljesen véletlenül három énekest kérdeztünk, akik már mindannyian családosak, és erre voltunk kíváncsiak:

Mi volt az, amit megtanultál gyermekkorodban, illetve amit fontosnak tartasz, hogy tovább add csemetéidnek is?


 

Bertók Tóth Katalin (Black & White)

Ami így hirtelen az eszembe jut, az, amit az anyukám tanított, hogy a bizalmat nagyon könnyű elveszíteni, ezért soha ne hazudjak neki (ezt persze azután mondta, hogy rájött a füllentésemre és szembesített vele). Az 5 éves lányom már megtanulta, a 2,5 éves kisfiam még nem is kezdett el füllenteni. És ez a bizalom dolog persze a nagyvilágban is így működik.

Az apuval az ágyban szoktunk „repülőzni”, imádtam. Ráültem a lábára, ő feküdt, megfogta a kezeim, és a lábaival felemelt a magasba. Repültem. Mostanában mi játsszuk ezt a gyerekeimmel, és nagyon élvezik.

Amit még gyermekkoromban tanultam meg és persze ezt is anyukámnak köszönhetem, hogy számtalan kérésem, és könyörgésem ellenére nem engedte, hogy abbahagyjam a zeneiskolai tanulmányaimat. Most, felnőtt fejjel jöttem rá, mennyire fontos a zene, a hangszer egy gyereknek. Tiszta szívből utáltam a harmonikát, de a végén mint az év legjobb abszolvense végeztem. Azért, mert én felnőtt koromban a zene mellett kötöttem ki, a gyerekeimnek nem kell zenésznek lenniük majd, döntsék el ezt saját maguk, de a zeneiskolát biztosan el fogják végezni.


 

Gálffy Hodosy Marianna (J&M duó, korábban Expired Passport)

Hát, ezen alaposan el kellett gondolkodnom. Végül is állandóan tanulunk kisgyermekként, és mindezt észrevétlenül, másokat és a világot figyelve, utánozva, és csak jóval később jön a tudatos tanítás-tanulás folyamata. Ami viszont ennek (is) nélkülözhetetlen hátteret biztosít, az a család.

Azt hiszem, ezt tartom a legfontosabbnak. Hogy legyen egy olyan összetartó közeg (lehetőleg több generáción átívelő), ami biztonságérzetet, feltétlen szeretetet ad, ahová bármikor lehet fordulni. Szeretnénk ebben jó példát mutatni gyerekeinknek. Meg persze átadni nekik a gyerekkori meséket, dalokat, mondókákat – ezzel már elég jól állunk. : )

2014-es interjúnk Gálffy Hodosy Mariannával és Lacza Gergellyel az Expired Passportról:

Lejárt útlevéllel, határok nélkül…


 

Gyurcsík Tibi

Nehéz lenne felsorolni, mi mindent tanultam meg gyerekkorban. Ha egy dolgot kell most gyorsan kiemeljek, akkor az a testvériesség lenne. Remélem a fiunknak, Viktornak nem kell sokat várni majd a testvérére, akivel szemben önzetlen és jó testvér lehet.

Egy rövid vicces történet ezzel kapcsolatban a nővéremhez köt. Anyukám elmondása szerint bárhol jártunk, mindig úgy kértünk, akár egy szelet csokit, hogy a testvérünknek is vegyünk. Történt ez az újságosnál is, ahol nővéremre is gondoltam, és választottam neki egy újságot. Hazaérve nővérem kicsit félrehúzott szájjal vette el tőlem, amit nem tudtam mire vélni, hisz mégis csak gondoltam rá, csakhogy a nővérem már tinédzser volt akkor, és talán jobban örült volna egy Bravo magazinnak, mint egy Tini nindzsa teknőcös képregénynek. : )

2012-ben készített interjúnk Gyurcsík Tibivel:

Mulatok magamon, ha alkalmam van rá


 

Néhány korábbi ankétunk:

Milyen volt a Szépség, a Szörnyeteg és a Varázsló idei évének kezdete?

Hónapjaink lányai, Felvidék Szépei válaszolnak!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább