NASA: Hét Föld-szerű bolygó kering a „közelünkben”

A NASA egy sajtótájékoztatót hívott össze, magyar idő szerint szerda este, de csak annyit árultak el, hogy a Föld-szerű bolygókkal kapcsolatban találtak valami nagyon fontosat. A NASA kutatói bejelentették, hogy a Spitzer-űrtávcső segítségével felfedeztek 7 Föld-szerű és nagyságú bolygót, amelyek a TRAPPIST-1 nevű csillag körül keringenek. A hét bolygó közül három lakható zónában van, vagyis se nem túl közel, se nem túl távol a csillagtól, ezért a tudósok folyékony víz jelenlétét feltételezik ezeken a bolygókon, a víz pedig életet jelenthet – legalábbis az általunk ismert élet formáját.

Ez a megközelítés általában szeret nagy port kavarni – mármint, hogy a víz jelenléte utalhat csak az élet jelenlétére, de ez helytelen állítás. A kutatók azért a vizet, vagy annak nyomait keresik először, mert arról tudjuk, hogy az élet általunk ismert formájához szükséges a víz jelenléte. Természetesen semmi sem cáfolja, vagy támasztja alá az ellenkezőjét sem, de mivel ezt ismerjük, a keresést itt érdemes kezdeni. A csillagrendszer tőlünk 39 fényévre van, ami űrmércével mérve szinte egy köpésnyi, de még ha képesek is lennénk akár fénysebességgel utazni, az út akkor is 39 év lenne. De akkor miért is érdekes ez? Ez a felfedezés óriási előrelépést jelent az űrkutatásban, hiszen amióta csak lehetőségünk nyílt más bolygókat is szemügyre venni, azóta keressük azt a bizonyos Föld 2.0-át, ami az emberiség következő otthona lehet.

Jövőre, azaz 2018-ban útjára indítanak egy új műholdat, amely a hét, potenciálisan életet rejtő bolygó légköri tulajdonságait és anyagösszetételét hivatott vizsgálni. Ez óriási lépésekkel vihet közelebb a kérdéshez, hogy vajon egyedül vagyunk-e a világűrben? A következő pár mondat segíthet elképzelni, hogy milyen járművel mennyi ideig tartana az utazás a hét bolygó egyikére a ma elérhető technológiával.
New Horizons – a valaha fellőtt leggyorsabb űrjármű 2015-ben haladt el a Plútó mellett, és jelenleg a csillagközi tér felé halad, mintegy 51 500 km/h-val. Ez a szonda nagyjából 817 000 év alatt tenné meg a 39 fényévnyi távolságot.
Juno – A Juno igazából gyorsabban haladt a New Horizonsnál, de csak egy darabig, amíg megközelítette a gázóriás Jupitert, 2016-ban. A Juno ideiglenes csúcssebessége 265 000 km/h-volt. Még ha a Juno képes is lenne folyamatosan ezzel a roppant sebességgel száguldani a TRAPPIST 1 jelenlegi pozíciója felé, akkor is legalább 159,000 évbe tellene, amíg odaér.

Breakthrough Starshot – Ez a Stephen Hawking által megálmodott vitorlás szonda a valaha épített leggyorsabb eszköz lehet, ha sikerül megépíteni. A lézer hajtotta vitorlás csoda elméletileg képes lenne a fénysebesség nem kevesebb, mint 20%-val haladni, vagyis 216 millió km/h-val. Ezzel a hihetetlen sebességgel kevesebb, mint 200 év alatt érhetnénk el a TRAPPIST 1-et, de ne felejtsük el, hogy ez nem egy emberek szállítására szolgáló jármű.

Jelenleg a világon nem él olyan ember, aki megérné, hogy akár csak megközelítsük az új bolygókat, úgyhogy talán elhamarkodott döntés lenne már ma pakolni egy csillagközi kiruccanásra.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább