Megvan lemezen: Olasz István kedvencei

Sorozatom harmadik részében Komáromba látogattam el a Jókai Színház színművészéhez, a komáromi underground partyk életben tartójához, Olasz Istvánhoz, azaz DJ Dilemmához, hogy meséljen magáról, megismerjük hanglemez-gyűjteményének néhány darabját, és megtudjuk, számára melyik a top kedvenc lemez.

A Győri Nemzeti Színházban, a Börtönkarrier előadásában Tóth Károllyal

Olasz István színészi diplomáját 2003-ban kapta a Pozsonyi Színművészeti Egyetemen. Ezután közvetlenül a Komáromi Jókai Színházhoz szerződött, amelynek máig becses tagja. Sok jó próbafolyamatban volt itt része, de a hagyományos színházcsinálás mellett mindig érdekelték a rendhagyó színházi formák, nyelvek, ezért játszik a budapesti alternatív TÁP Színház néhány előadásában is, valamint Bandor Évi kolléganőjével nemrég mutatták be a kortárs és klasszikus magyar költők szerelmes verseiből készített rendhagyó irodalmi összeállításukat Szer + elem + ez? címmel.

 


 

Interjúnk Olasz Istvánnal a Klikk Out 2013/3. számából:

Nagyon körbenéz, keresi a harmóniákat…

 


 

A színház mellett már elég korán (az 1990-es évek közepét írjuk ekkor) elkezdett érdeklődni az alternatív elektronikus zenék iránt. Akkor még sok albumot és mixfelvételt csak kazettán lehetett megvenni, néha beszerezhető volt CD-n is ez-az, de a dj-k különleges kiváltságának a bakelitlemezek számítottak. Hatalmas inspiráció volt számára a dj szerepe az első partykon, melyeken részt vett. A legelső 1999 őszén volt Pozsonyban, a híres Booomerang.

„Sosem gondoltam volna, hogy valamikor majd én is vásárolni fogom a fekete korongokat, azt meg pláne nem, hogy keverni is fogok!”

István zenei megszállottsága egyre erősebb lett, csak a lemezekről beszélt és álmodozott, mígnem akkori barátnője (aki most már a felesége) 2007-ben megajándékozta első lemezével. Innentől kezdve megállíthatatlan volt a lavina – rendszeresen vásárolta a hanglemezeket, főleg két budapesti lemezboltban (Deep és Aktrecords).

Miután elkezdte gyűjteni őket, egyúttal érdekelni kezdte a számok egymás után történő összeillesztése, különféle hangulatok teremtése. Ezért megvette az első dj-felszerelését. Ezután először csak a saját szórakoztatására dj-zett otthon, 2009 telén azonban az Antigoné előadásának premierbuliján bemutatkozott dj-ként a színházi kollégáinak is.

„Az utóbbi években erősen elterjedt a zene digitális formátumokon keresztüli terjesztése, valamint a digitális eszközökről való dj-zés, amit én elismerek és részben hasznosítok magam is, de a lemezről mint „feelingről”, nem tudok lemondani. Arról, hogy ezt megfoghatom, ennek borítója van, gondosan kiválaszthatom, melyiket vegyem meg, és ami mindennél fontosabb, hogy még mindig a legjobban szól minden hanghordozó közül”

 


Az előző részek tartalmából:

Megvan lemezen: Ollé Lajos kedvence!

Megvan lemezen: Dream Dance


 

DJ Dilemma sokféle zenei stílust szeret, vásárol és játszik. Szívesen nyúl olyan különleges hangzású lemezekhez is, amelyek nem kimondottan a táncparkettre készültek, de otthoni hallgatásra ideálisak. Szereti az igényes, változatos, újszerű zenéket és elmondása szerint sokat jelent az, ha az elektronikus zenét élő hangszerekkel kombinálják.

Szettjeiben fellelhetők a következő zenei zsánerek: jazz, funk, nu disco, deep & liquid & jungle & neurofunk drum and bass, deep & tech house, glitch hop, deep dubstep és sok minden, amiben valami lényegi mondanivalót vagy éppen igényesen szórakoztatót talál.

Nem játszik nagy közönségnek, nem is érdekli ez igazán, sokkal fontosabb számára, hogy ott, ahol fellép, kapcsolatot tudjon teremteni és oda tudjon figyelni a közönség igényeire. Talán a dj-knek ez a legfontosabb feladatuk.

Csapatával, a City Reboot-tal 2011 óta szerveznek rendszeresen bulikat a komáromi Rév klubban. Legnagyobb élményei dj-ként főleg ide köthetőek, ugyanis elmondása szerint itt tudtak kialakítani hosszútávú viszonyt a közönségükkel.

A kicsi, hangulatos pozsonyi Nu Spirit Bar az a hely, ahol szintén rendszeresen játszik Yanchi barátjával a Groovy Saturdays nevű esten, ilyenkor főleg funk, nu disco és house zenéket pörgetnek.

„A réves bulikon kívül nagyon szeretem a dunaszerdahelyi NFG közönségét, és magát a helyet, ezért is várom az ottani, március 31-i fellépésünket a City Reboottal.”

István lemezgyűjteménye nagyon különleges darabokat tartalmaz, mindegyik tökéletes állapotban várja, hogy fel legyen téve a lemezjátszóra. A gyűjtemény egyik legfontosabb eleme a legelső lemez, a filmzene Quentin Tarantino, Halálbiztos c. művéből, melyet feleségétől kapott. A lemez borítója és a hanglemez mintája is különleges.

Meghatározó élmény számára Sven Väth 1993-ból származó albuma is Accident In Paradise címmel. Manapság a nagyközönség Svent inkább csak mint kiváló techno dj-t ismeri (egyébként az is, főleg hogy csak lemezről játszik), de ez az albuma bizonyítja, hogy különleges zeneíró képessége is van. Ráadásul ez nem egy szokványos techno kiadvány – érdekes ambientes elemekkel is operál az egyes számokban. István nagy büszkeséggel mutatta meg a lemezt. A lemezt teljes egészében meghallgathatod itt

A drum and bass egyik gyöngyszeme Adam F: Colours c. albuma, (itt meghallgatható) amihez Londonban jutott hozzá. Ebben is érződik, hogy a kilencvenes években micsoda karakteres, egyedi hangzású zenék születtek.

Szintén Londonban szerezte be a deep dubstep alapkövének számító Midnight Request Line c. felvételt tartalmazó bakelitet Skreamtől.

Végezetül egy videófelvétel a Durvacrew-házból, Dunaszerdahelyről, melyen DJ Dilemma a RWD.FM rádiónak játszott:

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább