Miben higgyen a gyerek? (Beszélgetés egy muszlim édesanyával)

A vallási nevelésről szóló cikksorozatunkban egy katolikus családfőt, majd egy Buddha-iskolát, a Fálun Dáfá-t követő házaspártkérdeztük gyermekeik vallási nevelésével kapcsolatban. Harmadik részünkben a ma már három gyermekes édesanya, Nour válaszol, aki még az egyiptomi férjével való megismerkedésük előtt áttért a katolikusról a muszlim hitre.

Fontos szerepe van az életetekben a vallásnak. Mindez hogyan nyilvánul meg a mindennapjaitokban? 

A Korán szerint, amikor egy muszlim és egy muszlima családot alapít, vallási kötelezettségét teljesíti. Számunkra az iszlám vallás gyakorlása egy életvitel, ami a mindennapi cselekedeteinkben mutatkozik meg. A gyermek Allah ajándéka a férj és a feleség számára. Három gyermek édesanyjaként a gyermeknevelést egy fontos és megtisztelő feladatnak tartom. A Korán azt tartja ideálisnak, ha a gyermek életének első éveiben az anyja mellett van.

Számomra elengedhetetlen, hogy minőségi időt töltsek el velük, ami nekünk az olvasást, hosszú sétákat jelenti, ezek által pedig a viselkedés és az erkölcs alapvető szabályait is átadhatom.

Mindezek mellett nagyon fontos még a Korán és a vallási történetek olvasása, a közös játék, az együtt tanulás, a kézműveskedés, és a könyvtárba járás is. Az apa részvétele a gyerekek nevelésében is kiemelkedően fontos. Ő főleg munka után, esténként és hétvégente tölt velük több időt. Meghallgatja őket, sokat játszanak. Közös programokat szervez nekik.

Odafigyelünk arra is, hogy együtt étkezzünk.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy olyan közösségbe járjunk, ami pozitív irányba segíti a személyiségük formálódását, ugyanis ez mind-mind hatással lesz később az életükre.


A cikksorozat többi része:

Miben higgyen a gyerek?

Miben higgyen a gyerek? (Nevelés egy Buddha-iskola szerint)

Miben higgyen a gyerek? (Beszélgetés egy keresztény szülővel)


Szülőként milyen idős kortól ajánlod a vallási nevelést, a vallási alapon történő magyarázatokat, a gyermekeid kérdéseire adott, a hittel kapcsolatos válaszokat?  

A hangsúly számunkra a gyermek szellemi, fizikai, értelmi és érzelmi fejlődésén van. Az iszlám vallás arra ösztönzi a szülőket, hogy a gyermekeket már kicsi koruktól kezdve a jóság, igazságosság és szépség szeretetére neveljék. A vallás tanulása, a tudás átadása elsősorban gyakorlati helyzetekben valósul meg. Fontos, hogy mindig a gyerek életkorának megfelelően adjuk át azt, és a kérdéseikre is ahhoz viszonyítva adjunk választ.

Vallásunk egyik legfontosabb eleme a napi ötszöri ima, amit a gyerekek fiatalabb korban még csak a szülőt utánozva sajátítanak el, míg később, idősebb korukra már nekik is az életük szerves részévé válik.

Két fontos vallási ünnep van számunkra, aminek szerves része az adakozás. A gyerekek így megtanulják, hogy megosszák, ami a sajátjuk, s mindezt örömmel tegyék, ezáltal másoknak is örömet szerezve.

Fontos, hogy olyan példát mutassunk gyerekeinknek, amilyen viselkedést mi is elvárunk tőlük. Ahogy Allah mondta a Koránban: „Ó ti, akik hisztek! Miért mondjátok azt, amit nem tesztek!” (Korán 61:2)

Próbálunk más muszlimokkal is kapcsolatban lenni, ami Pozsonyban, az imahelyen adatik meg. Az iszlám vallásban nemcsak a szülők tartoznak kötelezettségekkel a gyermekeik felé, hanem a gyermekek is a szüleik felé. Az ő kötelezettségük például a szüleikkel szembeni őszinteség és megbecsülés, hogy segítsék őket felnőtt korukban, és hogy imádkozzanak értük. “A te Urad elrendelte, hogy csak őt szolgáld, és légy jó a szülőkhöz. Ha mindketten elérik az öregkort, vagy csak egyikőjük, ne mondd nekik azt, hogy pfuj! Ne becsméreld őket. Kegyes szavakat mondj nekik! Terjeszd ki föléjük könyörületből az alázatosság szárnyát, s mondd Uram! Légy hozzájuk irgalmas, miként ők felneveltek engem, amikor kicsi voltam.” (17:23-24)

Minden tézisben egyetértetek a pároddal? Amennyiben nem teljesen, akkor ezt hogyan értetitek meg a gyermekeitekkel anélkül, hogy nézeteltérés legyen belőle?

Vegyes házasságban élve is – a férjem egyiptomi, én pedig felvidéki magyar vagyok – megvan a harmónia köztünk a gyerekneveléssel kapcsolatban is, mivel mindketten a vallás előírásai szerint neveljük őket. Ha esetenként eltérés volna, azok is főleg kulturális különbségekből fakadnak, amiket persze mindig át tudunk beszélni, majd közös döntést hozni.

Számunkra fontos, hogy a gyerekek helyes elveket kapjanak, Allahnak tetsző életet éljenek, és életük minden területén a tudásuk legjobbját adva cselekedjenek, mások véleményét, nézeteit is tiszteletben tartva.

A szülők nem hozhatnak olyan döntést, amely nem helyénvaló, vagy esetleg ütközik az iszlám által felállított értékrenddel, és nem utasíthatják el mások vallással kapcsolatos döntéseit sem például csak azért, mert az az ő saját elveikkel ütközik.

Nyitottnak kell lennünk az új dolgokra, és az igazságot, valamint gyermekeink érdekeit kell előtérbe helyeznünk.

Szülőként meg kell találnunk az aranyközéputat, hogy a gyermek a lehető legjobb irányba fejlődjön, és később társai és fiatalabb testvérei példaképeivé váljanak.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább