VENDÉGLŐLESEN: Viator Apátsági Étterem és Borbár

 

A Bakony-hegység és a Sokorói-dombság között 996-ban alapították a Pannonhalmi Bencés Főapátságot, amely Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyben egyházi és művészettörténeti központja is. Emellett többek közt a Pannonhalmi Apátsági Pincészet és egy kiemelkedően színvonalas étterem, a VIATOR otthona. 

 

A csodálatos pannonhalmi környezetben, a Kosaras-domb csúcsán ékeskedő főapátság új látogatóépülete tradicionális és egyben modern vonásokkal bír. Az étterem 2010 májusában nyitotta meg kapuit, és azóta is a bencés szerzetesközösség gasztronómiai jelképe. Akár a mesében… 🙂

 

 

AZ ÉTTEREM


 

Kora este érkeztünk az étterembe, ahová ajánlatos előre asztalt foglalni. Miután megláttam a pannonhalmi monostor tőszomszédságában található modern „üvegkastélyt”, az exkluzivitás az első pillanattól nyilvánvaló volt.

A parkolás nagyon kényelmes, az épület garázsában biztonságban tudhatjuk a vasparipánkat. Az alagsorból lépcsőkön jutunk fel az emeletre, és máris az étteremben találjuk magunkat. A bámulatosan modern, minimál dizájnos helyiségben felesleges festményeket keresni a falon, a mindkét oldalon tetőtől talajig húzódó üvegfalaknak köszönhetően pazar kilátás nyílik a csodálatos környezetre.

 

A hatalmas üvegfalakkal és a világos árnyalatú színekkel terjedelmes belvilág tárul elénk, ám csapatunk lakberendező szakembere szerint a beltér mindettől kissé steril. Szobanövények vagy igényes, modern csillárok azonban színesebbé varázsolnák. Jómagam is úgy éreztem, mintha a „Lopott idő” című sci-fi egyik jelenetében lennék, mikor Will Salas (J. Timberlake) a „sietős” gettóból áttört az „időmilliomosok” zónájába. 🙂 Na! Félre a fantáziával, térjünk a lényegre!

 

ELŐÉTELEK ÉS LEVESEK


 

Miután illedelmesen odavezettek az elegánsan, egyszerűen, ám szakszerűen megterített asztalunkhoz, helyet foglaltunk a kényelmes székeken, és egy pillanat múlva már lapozgattuk is a stílusos és átlátható étlapot, amely az ital- és a borlap is egyben. Az étlap tartalma nem okoz bőségzavart, ám még a legnagyobb „gurmán” is megtalálja a maga betevő falatját. Az ételkínálat változatos, évszakonként megújuló, főképp szezonális alapanyagokra épülő kínálattal rendelkezik.

 

Egy kis couvert elfogyasztása után, némi olaszrizling kortyolgatása közben tálalták is az előételeket. Az Angus bélszíntatár (9,50 €) kapribogyóval, uborkával és pirítóssal került terítékre. Az előétel a megszokott tatárhoz képest egyedi ízvilággal rendelkezett, ám kifogástalan volt.

A tökéletesre pirított fokhagymás garnélát (7,70 €) hihetetlenül ízletes rizottóágyra fektették, amelyet csilipaprikával turbóztak fel.

 

A kacsamáj (11 €) vasserpenyőben sült szeleteket takart, amelyet ananásztatárral és pirított brióssal tálaltak.

A korianderes csicsókakrémleves (4,30 €) nagyon szép, krémes állagú volt, és a bajcsi füstölt harcsával együtt kimagasló ízkavalkádot eredményezett. A tányér közepén volt elhelyezve a harcsahús, amelyre a pincér ráöntötte a krémlevest.

 

A levesek terén a következő választásunk a citrusos bárányragulevesre (5 €) esett, amelyet burgonyagombóccal tálaltak. A leves gazdag kivitelezésben érkezett, és nagyon ízletes volt. Kellően savanykás ízhatással bírt a jelenlévő citromnak köszönhetően.

 

 

FŐÉTELEK


 

Konfitált kacsacomb édesburgonyával és ánizsosm fehér káposztával (13 €)

A ropogós kacsabőr alatt a „kacsapedál” bársonyos húsa rejtőzött, amelyet édesburgonyából készített pürével és párolt káposztával tálaltak. Nagyon izgalmas volt az édes és a sós ízek keveréke, az ánizs jellegzetes ízhatása pedig kissé ázsiai beütést kölcsönzött a fogásnak, amivel teljes mértékben elégedettek voltunk.

 

Zsályás sertésszűz véres hurkával, parmezános burgonyapürével (11 €)

Csodálatos és nyálfakasztó látványt nyújtott az étel már a tálaláskor is… 🙂 Két gyönyörű, kellő vastagságú, omlós hússzeletet kaptam, amelyet elmondhatatlanul finom burgonyapürével tálaltak, fenséges kapris lencseragu kíséretében. A legnagyobb meglepetés a panírban rántott véreshurka-töltelék volt, amilyennel még sehol sem találkoztam.

 

Szarvasgerinc hagymás pirított csicsókával (19,90 €)

A hús kifogástalan minőségű volt, és kérésünk szerint kellően közepesre átsütve érkezett. A hús omlós, pompásan gazdag ízvilággal rendelkezett, amelyet a fűszeres-vörösboros mártás csak tovább javított. A köretként felhasznált hagymás pirított csicsóka nagyszerű párosításnak bizonyult.

 

 

ÉDESEM


 

A kávés csokoládétorta (4,70 €) vajas piskótatésztából készült, szederrel és jégkrémmel tálalták. Többfajta ízletes csokoládérög felhasználásával lett tökéletes.

 

Másodízben a vaníliás, fehér csokoládés mousse-ra (4,50 €)  esett a választásunk, amelyet mogyorós grillázzsal és tonkababos étcsokoládé-fagylalttal kínáltak. Eszméletlenül izgalmas desszert… 🙂

A friss császármorzsa (4,50 €), amelyet ezúttal áfonyával és kesudióval párosítottak, többnyire szaggatott palacsintatésztából készül, ám esetünkben a séf csak negyedelte. Az áfonyamártás és jégrém párosításával elmondhatatlanul méltó befejezése volt lakománknak.

 

SZUMMA SZUMMÁRUM


 

Sajnos a kabátjainkat nem vették el tőlünk érkezésünkkor, így csak kis keresgélés után találtunk nekik helyet. Egy kis időbe telt az is, míg a pincér észrevett, és az asztalunkhoz kísért bennünket.

 

Úgy gondolom, itt azonban be is fejezhetem a negatívumokat, és halkan megjegyzem, bár mindenhol csak ekkora problémák lennének. Nagyon régen voltam már olyan helyen, ahol szinte minden a legnagyobb rendben volt, úgy az ételek, mint a kiszolgálás terén. Kérem szépen, a VIATOR egy olyan étterem, ahol az ételeket még sóznom sem kellett! A kiszolgálás figyelmes, kifinomult és szakszerű.

Egy borászat és egy étterem fúziója minden esetben egy kis pluszt nyújt a vendégnek, mivel lehetőséget kínál kóstolóra a hazai pincészet boraiból. Máshol ez nem lenne adott, csak a teljes palack megrendelésével.

A viator latin kifejezés, jelentése utazó, utas, vándor. Állj meg, vándor, és nézz körül, pihenj meg és mélyedj el! A Viator egy olyan hely, ahova bárki betérhet. Mivel Dunaszerdahelytől egy rövid autóútra található, ajánlom bárkinek egy kis kiruccanásra. Akár egész napos programnak, akár csak egy finom ebéd erejéig. Minden egyes étel hatalmas élményt nyújt, és az ár kontra minőség nagyon korrekt. Kifogástalan ételek, kifogástalan helyszín és még kifogástalanabb borok várják a kedves viatorokat, amennyiben Pannonhalmára vennék az irányt. 🙂

A vacsora 135 €-ba került, amiből az italok 38 €-t tettek ki.

Hangsúlyozzuk, hogy a fent leírtak kizárólag csapatunk tagjainak véleményét tükrözik.

 


 

A recenzió megjelent a Klikk Out 2017/4. számában.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább