RECEPT: Kókusztejszínes paleo gyümölcstorta

 

A dunaszerdahelyi Best of Salads & More csapata ezen a héten a Konyhamesék blogról ajánlott egy fantasztikus kókusztejszínes gyümölcstortát. A továbbiakban hadd meséljen a recept szerzője.

 

 

Recept


 

Ezt a gyümölcstortareceptet már számtalan variációban elkészítettem, sokféle gyümölcsből, sokféle aránnyal, mindig mennyeire sikerült. 🙂

 

Hozzávalók:

Tészta: 

– 4 tojás

– csipetnyi só

– 80 g darált dióféle (lehet vegyesen is)

– édesítő (nekem 2 ek. Dia Welness négyszeres erősségű édesítő)

 

Krém:

– 250 g erdei gyümölcs

– 1,5 dl víz

– 4 dl kókusztejszín

– édesítő (nekem 2 ek. Dia Welness négyszeres erősségű édesítő)

– citromlé ízlés szerint

– egy zacskó – 20 gramm-  zselatin (én itt, Szlovákiában csakis ezt használom)

(A gyümölcsök, a víz és a kókusztejszín arányával bátran lehet játszadozni, a lényeg, hogy a 3 hozzávaló együttes súlya 800 gramm legyen.)

+ a krémbe ízlés szerint gyümölcs, én 100 g erdei gyümölcsöt szórtam bele (opcionális)

+ a tetejére min. 72%-os étcsoki és kókuszolaj összeolvasztva (opcionális)

 

Elkészítés


 

Szétválasztottam a tojásokat. A fehérjét egy csipetnyi sóval keményre vertem, a sárgáját pedig az édesítővel és egy kis tojásfehérjehabbal ugyancsak jó alaposan összemixereltem, majd belekevertem a darált magot, végül óvatosan beleforgattam a kemény tojásfehérjét is. Egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt tettem, kikentem kókuszolajjal, beleöntöttem a tésztát, majd 160 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem.

 

 

A vízben feloldottam a zselatint, majd állandó kevergetés mellett felmelegítettem (nem forraltam!). A krémhez összeturmixoltam az édesítőt, a citromlevet és a kihűlt zselatint, majd a masszát beleforgattam a keményre vert kókusztejszínhabba (legyen nagyon hideg, hogy fel tudjuk verni! És készüljünk fel rá, hogy mindenhova spriccel. Én le szoktam takarni konyharuhával…).

A kapcsos forma peremét is kibéleltem papírral (ennél a tortánál még nem, de rájöttem, hogy a gyümölcs a tortaformához érve oxidálódik/elszíneződik, ezt elkerülendő azóta inkább kibélelem a tortaforma oldalát is, majd kis darab átlátszó ragasztóval rögzítem). A krém felét a tésztára öntöttem, megszórtam gyümölccsel, majd ráöntöttem a többi krémet is, a tetejét elsimítottam.

Hagytam, hogy a hűtőben megdermedjen, majd összeolvasztottam 3 kocka étcsokit fél evőkanál kókuszolajjal, ezt a tetejére csorgattam, végül mentalevéllel és erdei gyümölccsel díszítettem. 🙂 Könnyű, nyárias, hűsítő… <3

 


 

Konyhamesék

 

Facebook

Web

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább