Bizonyára mindenki látott már autós üldözést, amelyben hosszú kilométereken keresztül üldözik egymást a száguldó autók, közben törnek-zúznak, és életveszélyes baleseteket okoznak. Sajnos ez nem csak a filmvásznon van így, vagy a GTA-ban (számítógépes játék), hanem a való életben is.

Ennek azonban hamar elejét veheti egy egyszerű, de zseniális találmány, a rendőrségi lökhárító (Grappler Police Bumper). Ezt a szerkezetet a rendőrségi járművek elejére szerelik, és pont úgy néz ki, mint egy hagyományos csomagtartó, ezért lehetetlen kiszúrni, főleg, ha egy civil járőr közelít vele.

A szerkezet rejtve marad egészen addig, amíg megfelelő távolságba nem kerül a járőr az ámokfutóhoz, akkor aztán hirtelen lenyílik egy villához hasonló szerkezet, közötte pedig erős kötél feszül. Az ámokfutó kocsiját utolérve a járőr ráakasztja a kötelet a hátsó kerékre, amitől az feltekeredik rá, és megállítja a járművet.

Ennek a megoldásnak több változata is van, hogy melyiket alkalmazzák, csak attól függ,  mennyire veszélyes a gyanúsított. Ha fegyvertelen, akkor a kötelet rögzítik a járőr kocsijához, vagyis vontatni kezdik magukat az ámokfutóval, amit rövid időn belül meg tudnak állítani. Ha veszélyesebb helyzet áll fenn, a kötél ráakasztása után a járőrök megvárják, míg az autó megáll, s csak ez után közelítik meg.

VIDEÓ:

Remélhetőleg ennek az egyszerű de hasznos megoldásnak köszönhetően egyre kevesebbet hallunk majd órák hosszat tartó autós üldözésekről, és ez által is biztonságosabbá válhatnak az utak.

MEGOSZTÁS
Gerő Zoltán
Bármilyen meglepő, engem a világon szinte minden érdekel, "mert csakis az a tudás ér valamit, amelyet magunk szerzünk magunknak, velünk született érdeklődésből és szenvedélyes tudásvágyból." Paul Léautaud