Fitt reggelik

A reggeli az egész délelőttödet, sőt napodat meghatározó étkezés – nélküle nem érdemes útnak indulnod. Nem mindegy azonban, mit és milyen mennyiségben fogyasztunk a korai órákban, hiszen a bőséges lakmározás böjtje a kis idő múltán fellépő farkaséhség lehet.

 

Annak ellenére, hogy fontos mozzanatról van szó, a gyermek és felnőtt lakosság fele elsiklik a reggeli étkezés felett. Inkább ráhúzunk kicsit az alvásra, kiadós evésre nincs idő, elég lesz egy pirítós vagy tea.

Az írás megjelent a Klikkout 2017/6. számában.

Nagy hibát követünk el ezzel, ugyanis a gyermekkori elhízás egyik leggyakoribb oka az étkezés kimaradása és annak magas kalóriatartalmú nassolnivalókkal történő pótlása. A falás eredménye – abszurd módon – még nagyobb éhséget eredményez, hiszen az inzulinszint ingadozása átveri az agyat.

Ahhoz, hogy búcsút inthess az állandó éhségnek, válassz alacsony glikémiás indexű alapanyagokat a reggelidhez.

A szakemberek szerint kiváló napindító táplálék a zabpehely, a teljes kiőrlésű gabonából készült péksütemény, a különböző magvak és diófélék, a friss zöldség és a tejtermékek – ezek közül különösen a kefír, a natúr joghurt és a túró fogyasztása javallott.

Persze az étkezés mellett nem szabad megfeledkezni a megfelelő folyadékpótlásról sem, fogyassz bőven vizet, cukrozatlan teát vagy egy tápanyagokban gazdag turmixot. Így biztosíthatod szervezeted számára a zökkenőmentes újraindulást.

Sokáig tévesen élt a köztudatban az a feltevés, hogy a tojás fogyasztása káros hatással van a koleszterinszintre és a szívre – mostanára épp ennek ellenkezője vált bizonyíthatóvá. A tojás világszerte a reggeli egyik alapeleme, friss zöldségekkel, sovány húsfélékkel kombinálva kiválóan csillapítja az éhséget.

A készen kapható kukoricapelyhek, müzliszeletek rengeteg hozzáadott cukrot és adalékanyagot tartalmaznak, míg a reklámok „délig tartó lendületet” ígérnek, valójában üres kalóriákat veszünk magunkhoz.

Nem tanácsos pusztán nyers gyümölcs vagy zöldség fogyasztása sem, mivel ezek nem biztosítanak jóleső teltségérzetet, így hamarabb nyúlunk az édes csemegék után.

Ha van néhány szabad perced, készítsd el magadnak a reggelit, amelyet akár munkába is elvihetsz magaddal. Az alábbiakban néhány bevált receptemet osztom meg veletek, válogassatok kedvetekre! 🙂

 

Zabpelyhes banánpalacsinta


 

Hozzávalók:

1 db banán
1 db tojás
1 evőkanál darált zabpehely
1 csipet só

A banánt villával széttörjük, majd elkeverjük a többi hozzávalóval és kisebb palacsintákat sütünk belőle. Az ízeket pici fahéjjal is fokozhatod, natúr joghurttal, esetleg friss gyümölccsel kiváló párosítás.

 

Házi müzli


 

Ha inkább müzlit ennél reggelire, elkészítheted az otthoni, egészségesebb változatát. Kerülhet bele zab, rozs, árpa, búza, kukoricapehely, mogyoró, mandula, pekándió, len- vagy szezámmag. Aszalt gyümölcsökkel vihetsz fanyarságot a keverékbe – vagy, ha úgy tartja kedved, szórj hozzá némi kókuszpelyhet vagy apróra vágott, magas kakaótartalmú étcsokoládét.. A finomságot érdemes mézzel, agávésziruppal vagy nyírfacukorral édesíteni, majd sütőpapírra kenve, lassan ropogósra sütni. Az így elkészített müzli zárható üvegben hosszan tárolható.
 

Tortillatekercs


 

Hozzávalók:

2-3 db teljes kiőrlésű lisztből készült tortilla

5 dkg krémsajt
10 dkg csirkemellsonka
8-10 dkg sovány sajt
néhány levél jégsaláta, bébispenót vagy egyéb leveles zöldség
A tortillalapokat pár pillanat alatt megpirítjuk. Ha kihűltek, előbb megkenjük őket krémsajttal, majd megszórjuk tetszés szerinti zöldséggel, végül sonkát és sajtot fektetünk rájuk. A tortillát feltekerjük, majd kb. 2 cm széles tekercsekre vágjuk. Ha szétcsúsznának, fogpiszkálóval is megtűzhetjük őket.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább