Majthényitól Macejig, avagy a DAC-nak mindig jó kapusai voltak

Nem teljesen igaz ez az állítás, de ha felsorolom azokat a kapusokat, akiket személyesen láttam védeni, akkor tényleg javarészt remek kapusok ,,pattogtak” a DAC öt és felesén. Klubunknak a szezon előtt sikerült megszerezni a 23 éves Patrik Macejt, és mindenki kíváncsian várja, milyen betűkkel lesz beírva a neve a DAC történelmébe…

A Patrik Macejról szóló mondatok előtt beszéljünk egy picit konkrétabban a múlt zseniális hálóőreiről! Engedelmükkel, írok egy öttagú privát kapuslistát, sorrend nélkül. Magyarán, megemlítek öt kapust, akiknél jobbakat nem láttam a DAC-mezben.

Az első kapus, akit megnevezek, a doborgazi származású Majthényi Lóránt.

Az írás megjelenik a Klikkout 2017/7. számában.

Amikor én láttam védeni, Lóri már a Szlovák Nemzeti Ligában töltött karrierje végén járt, de sebaj, mert vele kapcsolatban örökké egy konkrét meccs jut az eszembe: az 1980-ban lejátszott DAC–Martin (3:0) összecsapás, amelyen a nézők teli torokból skandálták, hogy: Lóri, Lóri, Lóri!!! Íme, ezt írta róla a Tip magazin: ,,…do prestávky Szikora spečatil výsledok, no ten sa iba vďaka skvele chytajúcemu brankárovi Majthényimu podarilo mužstvu DAC „bez poškvrny“ udržať až do konca.“ (forrás: www.fcdac1904.com)

Lelkes Ernő felvételei

A második kapus Jaroslav Červeňan, aki miután Janko Veselýt formán kívül találta az 1985/86-os szezon eleje, beállt 38 évesen a kapuba, és a Federális Liga egyik legjobb kapusa lett.

Húsz meccs elég volt neki, hogy nagybetűs DAC-történelmet írjon.

Az akkoriban nagyra becsült Tip magazin osztályozásában tizenegyszer kapott egyest, miközben a legrosszabb jegye kettes volt! Szerintem, az utóbbi három év DAC-kapusai a szigorú Tip magazin értékelésében jobb jegyet, mint kettő mínusz, nem kaptak volna… (az értékelés forrása itt).

A harmadik Stanislav Vahala. Mit is kell és illő hozzáfűzni ehhez a névhez? A DAC kapusa volt a legnagyobb dicsőségeinél. Emellett még hihetetlenül elasztikus és remek kapus is, aki nem utolsósorban a világszínvonalon működő ostravai kapusiskola növendéke volt. Ehm, még valami! Stando Vahala, sálalala la, Stando Vahala, sálalala la…  – ez szólt akkoriban a lelátókról. A nézők egyszerűen a Boney M együttes Brown Girl in the Ring című szám refrénjét ,,standosították”.

A negyedik kapus Novota Jani. A taksonyi iskolázatlan, ösztönből védő kapusnál a szorgalom és a profizmus volt a nyerő löket.

A stílust és a rengeteg fontos dolgot a „kapusbibliából” Görögországban, később a bécsi Rapidban tanulta meg.

Ezután Európa-ligát játszott, válogatott lett, és részt vett a 2016-os Eb-n. Azt hiszem, ezzel a legeredményesebb kapus, aki valaha védett a DAC mezében. Pont.

Az utolsó a listán Pavol Kováč. Első ízben 2010 őszén lépett a pályára a DAC színéiben. Érkezése előtt az Olympiakos Pireaus kapusa volt, jobban mondva, a remek Antonios Nikopolidis mellett, mint kettesszámú kapus. Két év alatt hihetetlen szintre tornázta magát. Azt hiszem, hogy az első félévben, 2010-ben, régiónk kapott egy kiadós ízelítőt a világszintű kapusteljesítményekből. Kováč akkori produkciója a legjobb, amit 1979-től láttam egy DAC hálóőrétől.

Gondolom, picit furcsának tartják, hogy a cikkem kizárólag Patrik Macej fotóit tartalmazza. Nem véletlen.

Patrik a jelent testesíti meg. Igen, libabőrös történelmet alkotó DAC-kapusokról írtam, de mégis ez a cikk Macejról szól.

Hasonlóan, mint Vahala, Patrik is az ostravai kapusiskola növendéke. Az aktuális kapusedzőjének, a negyvenéves Martin Raškának sem idegen a remek ostravai kapusfilozófia. Tehát, az ostravai eredet kötelez – a Sport utcában kiváltképp!

Martin és Patrik! Nemcsak az eredet kötelez, hanem Patrik remek teljesítménye is, amelyre felkaptam a fejemet a Nagymihály elleni bajnokin. Tudom, sok mindentől függ a kapus sorsa és teljesítménye, de remélem, Patrik képletesen a fent említett kapusokhoz csatlakozik, nem pedig a tragikomikus Tofiloski produkciójához. Ezt remélem, a nem éppen felhőtlen felkészülés ellenére!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább