Íme a hiphop

Zenés sorozatom gyorsabb ütemeit, mint a disco, house, vagy trance tempóját most felváltja egy lassabb, ám sokatmondó, gazdag történelemmel és kultusszal rendelkező stílus, a hiphop. A stílus, mely zenével és kimondott rímekkel adja át üzenetét. A stílus, mely 50 éve hasít végig a világon, mely underground és populáris szinten is generációkat nevel, kezdete óta lankadatlanul szüli a rendkívül értékes előadókat és zenei műveket. Utazzunk el most New Yorkba, méghozzá Bronxba, hogy megismerjük a műfaj történelmét, majd hazajövünk és meghallgatunk négy hazai rappert.

Az előző részek:

Trance, a bűvös tánczene!

Színtiszta house

Italo disco, az örökzöld tánczene!

Az 1970-es években New Yorkban a disco zene uralta a szórakozó helyeket, mely erős trapéznadrágos, bundás cilinderes divatot teremtett, és az egekbe emelte a stílus formálóit és a közönségét. Közben a bronxi fiatal afroamerikai közösségben népszerűvé váltak a házi- és illegális bulik, ahol helyi lemezlovasok főleg disco-, funk- és soul-lemezek ritmuskiállásait játszották. Voltak, melyeket úgy hívnak: breakdown. A DJ-k, mint Kool Herc, Grandmaster Flash vagy DJ Red Alert új stílusban kezdték használni a lemezjátszókat: míg forgott az egyik lemez, addig visszarakták a tűt a másik lemezen a kiállás elejére és ugyanezt ismételték.

Az írás megjelent a Klikk Out 2017/7. számában.

Amíg a lemezlovasok fürge kezei rakták és sikálták a lemezeket, ezzel új hangzást generálva, a közönség egy újfajta táncot fejlesztett ki a parketten, melyet úgy hívnak, break-tánc.

Minden bulinak volt egy ún. ceremóniamestere (master of ceremony), azaz MC-je, aki fokozta a hangulatot, és manipulálta a közönséget. A 70-es évek végén Coke La Rock volt az első MC, aki rímesen és frappánsan csavarta a szavakat. Coke első rímjei teljesen véletlenül születtek. A lányok körében szerette volna népszerűsíteni Joe haverját, hogy mennyire menő kocsija van:

„Hé Joe, kint áll a Cadillac-ed, hatalmas és szép, ilyen fajta luxustól őrül meg a nép!”

Afrika Bambataa

Nagy erőkkel fejlődött a műfaj, sorra jöttek az MC-k, pl. Kurtis Blow, DJ Hollywood, akik előre megírt vagy a helyszínen költött súlyos rímeket nyomtak a DJ-k hiphop ütemeire.

Bronxban a bűnözés akkor már a fénykorát élte, mindenhol romok, égő épületek, munkanélküliség tombolt. A fiatal afroamerikaiak a zenébe menekültek, mint például Afrikaa Bambaataa és bandája, a Zulu Nation.

Az első hiphop szerzemény a The Sugar Hill Gang – Rapper`s Delight (1979) című száma volt, ami sokáig vezette a toplistákat is Amerikában.

Berobbant a köztudatba a hiphop mint zene- és életstílus, saját tánccal, öltözködéssel, gondolkodással. Fejlődött és formálódott minden irányba, inspirálta azt jó, rossz, szerelem, erőszak, szegénység, gazdagság, politika vagy fajgyűlölet. Végig tarolta Amerikát, Európát, végül az összes kontinenst.

Születtek olyan hatalmas hiphop bandák, mint a Naughty By Nature, a Brand Nubian, a Run DMC, a Beastie Boys, az NWA, és kerültek a zenetörténelembe olyan nevek, mint Melle Mell, Eric B és Rakim, Dr Dre, Tupac Shakur, KRS-one, Big L, Notoriuous B.I.G., ODB, Ice-T, és még sorolhatnám oldalakon át.

 


 

Európában mára szinte minden ország sajátos hiphop kultúrával rendelkezik, így van ez a magyar és a szlovák szcénával is. De mi a helyzet nálunk, a szlovákiai magyar közösségben?

Megkérdeztem Dreekót, Dunaszerdahely hírhedt rapperét és Zirig Árpit, aki a jønvukk nevű bandával rappelt évekkel ezelőtt elég komoly szinten, hogy került a hiphop az életükbe, és mit jelent számukra maga a stílus.

A két egyéniség válasza elolvasható a következő napokban…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább