Ay Fly jóga – a súlytalan boldogság

Az Ay Fly jóga (vagy más néven: antigravitációs jóga) egy viszonylag új, egyre gyorsabban terjedő mozgásstílus, amely Amerikából ered, de indiai alapokkal bír. A gyakorlatokat egy speciális selyemkendőben lógva végzik, amelyet hammocknak neveznek. Ezt a mennyezetre rögzítik, de senkinek nem kell attól tartania, hogy leszakadna vele a plafon, a teherbírása ugyanis 500 kg. A jóga eme fajtájával mi Nádszegen ismerkedtünk, ahol Pákozdy Nikolett és Gáspár Darina oktatókat faggattuk. A lányok közösen válaszoltak kérdéseinkre.  

 

Mire is jó az antigravitációs jóga?

Egy olyan egészségvédő és közérzet javító mozgásprogram, amely egyesíti a jógát a légtornász gyakorlatokkal, de táncos elemek is fel-feltűnhetnek benne.

A fejjel lefelé végzett gyakorlatok elsősorban a hátgerincre vannak jótékony hatással.

Az izmaink a kendőben való hintázás alkalmával erősödnek, javul az egyensúlyérzékünk és fejlődik az állóképességünk is. Elősegíti a gerincünk és a végtagjaink izomzatának nyújtását. Ennek következtében sokkal vitálisabbnak érezhetjük magunkat egy ilyen jógaóra után, és idővel hajlékonyabbnak is. Az a tapasztalatunk, hogy aki először kipróbálja a hammockban való hintázást, annak körülbelül három percen belül elhagyja a száját a tipikus első alkalmas kijelentés: „Kell egy ilyen otthonra!”

Mindenki számára ajánlott ez a mozgásforma vagy vannak kivételek?

Mivel több gyakorlatot is végzünk fejjel lefelé, ezért vannak bizonyos ellenjavallatok, melyek azt sorolják fel, kinek a számára nem ajánlott az Ay Fly jóga. Ilyenek például a magas vérnyomással vagy magas szemnyomással küszködők.

Bizonyos értelemben a terhes anyukáknak sem ajánlott, ugyanis nem minden kismamának tesz jót, ha fejjel lefelé lóg.

Akkor sem kellene erőltetni a lengést, ha valaki a közelmúltban szem, váll, gerinc vagy csuklóműtéten esett át vagy nyaksérülése volt. Akit asztmás rohamok gyötörnek vagy hajlamos a szédülésre, esetleg csontritkulása van, annak szintén nem javasoljuk, hogy kapaszkodjon bele ezekbe a selyemkendőkbe.

Nehéz beszerezni ezt a selyem függőhintát?

Tekintettel arra, hogy meg kell lennie egy bizonyos szélességnek is és hosszúságnak is, hogy tökéletesen elférjünk benne, ezért elég nehéz. Egyelőre csak Amerikából tudjuk beszerezni, mivel ott találhatók olyan gépek, amelyek le tudják a szélességét is olyanra szabni, amilyenre szükségünk van.

Be tudnátok mutatni, tulajdonképpen milyen gyakorlatokat is végezhetünk a hammockban?  

Mivel szinte minden gyakorlat a levegőben történik, így a mozdulatok sokkal izgalmasabbak és könnyebben kitarthatóak. Olyan területeket tudnak hatékonyan megmozgatni, amelyeket másfajta mozgással nem igazán lehet. Az antigravitációs jóga nagyon sok fajta elemet tartalmaz.

Van benne tradicionális és ashtanga jóga, gimnasztika, pilates, némi tánc és egy kis akrobatikai elem is.

A mozgásprogramot egy amerikai légakrobatikai koreográfus dolgozta ki, aki nyolc évet szánt a fejlesztésére, mielőtt a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tette. Nálunk az már az oktatón függ, hogy miket is csempész bele az órába, hogy mire fekteti a legnagyobb hangsúlyt.

Miért jobb az, ha a hintában végezzük a gyakorlatokat, és nem a földön?

Mivel nem a talajon végezzük a gyakorlatokat, így nem terhelődnek olyan mértékben az izmok és az ízületek. Bizonyos helyzetekben egyik testrészünk sem ér a földhöz, így a szervezet egészére hat a gravitáció. Ezek különösen a fordított testhelyzeteknél jelentenek lényeges különbséget a klasszikus jógánál, hiszen ekkor nem éri terhelés a testnek azokat a pontjait, amelyek szinte folyamatosan dolgoznak más esetben.

Dolgoznak itt is a testrészeink, csak nem kapnak akkora terhelést az ízületek.

Amit viszont fontos tudni, hogy az óra megkezdése előtt körülbelül harminc perccel nem érdemes jól lakni vagy sok folyadékot magunkhoz venni, mivel ezekben a selyemágyakban történő gyakorlatok valamilyen szinten nyomást gyakorolnak a gyomrunkra, emésztőrendszerünkre, és előfordulhat, hogy valaki rosszul lesz vagy kellemetlenül érzi majd magát.

 

Első ránézésre egész komplikáltnak tűnnek a mozdulatsorok, amire többen talán azt mondják, hogy úgysem tudják megcsinálni. Végül mégis sikerül. Mi ennek az oka?

Ez elsősorban az önmagunktól való félelem miatt van. Félelem attól, hogy sikertelen lesz a gyakorlat. Le kell vetkőznünk a gátlásainkat, és bízni kell saját magunkban. Hinni abban, hogy meg tudjuk csinálni. Nem kell félni, megtart bennünket a kendő, az oktató pedig segít, ha kell.

A fejjel lefelé végzett gyakorlatokat otthon is el lehet végezni, egyedül?

Kezdőknek nem ajánlott egyedül végezni otthon a gyakorlatokat. Amíg valaki nem sajátította el az alapokat ebben a fajta jógában, addig semmiképpen.

Sok fejjel lefelé végzett pózban csupán a lábunk tart meg bennünket a selyemhintában.

A helyes lábtartás ezért nagyon fontos. Ezek a technikák azonban könnyen megtanulhatók, és ha ez megvan, onnantól kezdve már teljes biztonsággal ülhetünk a hintába.

Ti mikor és hol ismerkedtetek meg az Ay Fly jógával?

Körülbelül másfél éve ismerkedtünk meg ezzel a mozgásformával. Előtte klasszikus jógával foglalkoztunk. Először csak az interneten keresgéltünk az Az Fly után, majd hosszas kutakodást követősen jutottunk el egy ilyen órára, és azóta beleszerettünk. Olyannyira, hogy ma már hivatalosan is oktathatjuk.

Van erre igény a környékünkön?

Eddig örömmel tapasztaltuk, hogy igen. Hogy meddig, azt nem tudjuk. Mindenkinek újdonság, és sokan szeretnék kipróbálni. Inkább a fiatalok körében népszerű.

Az idősebbek még kicsit tartanak tőle vagy vannak gátlásaik, melyeket nem tudnak legyőzni, és inkább nem jönnek erre a fajta órára.

Természetesen jöhetnének, korhatár nincs, sőt, külföldön nagyon gyakori a kendőben való hintázás az idősebbek körében is. Tapasztalat sem kell hozzá.

Milyenek a visszajelzések azoktól, akik már kipróbálták nálatok ezt a mozgásfajtát?  

A legtöbb visszajelzésünk szerencsére pozitív. Valakit kifejezetten ellazít ez a jóga, valakinek visszaadja a gyermekkori hintázás élményét. Valakinek szórakozást jelent, vannak viszont olyan diákjaink is, akik kifejezetten akrobatikai gyakorlatokat szeretnének elsajátítani az óra során. A sikerélmény pedig kihat a közérzetünkre. Sokkal jobb kedvünk lesz utána, feldobódva és vidáman távozunk az óráról.

Ha egy mondatban kéne jellemeznetek, akkor mit jelent számotokra az Ay Fly jóga?

A súlytalan boldogság, amikor megszűnik a gravitáció és a határ a csillagos ég.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább