Elon Musk a saját Instagramjára tette fel a képet az új űrruháról, és hozzátette, hogy több infó is jön majd a következő napokban. Musk elmondta, hogy a ruhát már tesztelték, és tökéletesen működik.

First picture of SpaceX spacesuit. More in days to follow. Worth noting that this actually works (not a mockup). Already tested to double vacuum pressure. Was incredibly hard to balance esthetics and function. Easy to do either separately.

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

A ruha nagyon fehér és nagyon „űrös”, de ehhez Musk még kiemelte azt is, hogy „hihetetlenül nehéz” volt megtalálni az egyensúlyt a ruha eleganciája és funkciója között. A SpaceX ruhákat a vállalat saját Dragon Űrkapszuláiban használják majd, de egyelőre űrsétákra nem alkalmasak.

Minden űrhajós ezeket a ruhákat viseli majd, amikor a SpaceX embereket szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra és onnan vissza, valamint mostantól a NASA űrhajósai is ezekben a ruhákban pózolhatnak a ritka űrszelfiken.

 

A cél az, hogy ezeket a ruhákat kicsit továbbfejlesztve 2033-ban a Mars-program indulásával a Vörös Bolygó felszínén is használhassák majd a kutatók, később pedig a telepesek is. Az űrruha egyébként meglehetősen elegáns és letisztult a korábbi ruhákhoz képest, funkcióiban pedig jócskán meghaladja az elődeit.

Nem mellesleg, a SpaceX csütörtök este tizenötödszörre is visszahozta a Földre a Falcon 9 hordozórakétát, amelyet újra-és újra feltölthetnek, és kilőhetnek az űrbe. Ezzel új fejezetet nyithatnak az űrkutatásban.

MEGOSZTÁS
Gerő Zoltán
Bármilyen meglepő, engem a világon szinte minden érdekel, "mert csakis az a tudás ér valamit, amelyet magunk szerzünk magunknak, velünk született érdeklődésből és szenvedélyes tudásvágyból." Paul Léautaud