200 évvel ezelőtt nem volt hűtőszekrény, fagyasztó, Tesco, még is jólétben, kiszámítható jövőképpel, egészségben éltek az emberek. Nem mindig volt lehetséges minden egyes pillanatban bármilyen jellegű zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolni a boltokban. A mai fiatalasszonyok (hatalmas tisztelet a kivételnek) többnyire nem bajlódnak már a befőzési munkálatokkal, hiszen szinte minden beszerezhető a multikban. Hogy mit rejt az üveg vagy a konzervdoboz tartalma, azt sajnos csak a legapróbb betűvel tudatják velünk, ám azok, akik nem sajnálják a fáradságot, és elrakják télire az istenadta termést, sokkal egészségesebb és egyedibb végeredményre számíthatnak.

Az írás megjelent a Klikk Out 2017/8. számában.

Tessék mondani, mi történne egy városban, ha “véletlenül” valaki rákönyökölne a főkapcsolóra, és áram nélkül maradnánk egy jó kis ideig? Víz? Fűtés, illetve hűtés? Fagyasztók? Meddig bírnánk? Mennyi időre van elegendő ételtartalékunk? A falusiak, vagy inkább a városiak állnak jobban? Lássuk, hogy is volt, hogy is van ez…?!

Férfi társaim is szívesen bűvölik ezt a “szakmát”, ám annak eredménye egy kissé más jellegű, és bizony néha nagyon jó kedvre derít a végtermék… 🙂

A régi parasztvilágban villany nélkül is remekül megoldották az élelmiszerek tárolását, ám most fókuszáljunk a zöldségek és a gyümölcsök befőzésére. A befőzéshez a legalkalmasabb, ha a saját termésünket rakjuk el télire, ám sokunknak nem adatik meg a termelés lehetősége, így a legjobb, ha egyenesen a termelőtől vásároljuk meg a kedvünkre való befőznivalót.

A gyümölcsökből sok esetben szörp vagy lekvár is készülhet, ám nincs annál jobb, mikor a hidegebb időszakokban elővesszük anyu befőttjét, és majszoljuk akár köretként, vagy csak úgy simán a nyári ízek után sóvárogva. Férfi társaim is szívesen bűvölik ezt a “szakmát”, ám annak eredménye egy kissé más jellegű, és bizony néha nagyon jó kedvre derít a végtermék… 🙂

Lecsó, savanyú uborka, csalamádé, zöld paradicsom, őszibarack, cseresznye és szinte minden üvegbe zárható hőkezelés után.

A befőttek készítésekor arra kell a legjobban ügyelni, hogy a termés egészséges legyen, ne legyen éretlen, mert akkor íztelen, és ne legyen már túl érett, mert ebben az esetben az üvegben megpuhul.

 

Ma, a konyhai elektromos készülékeink használatával sokkal könnyebben kivitelezhetőek a befőzési munkálatok.

Nagyon fontos pár praktika betartása! A befőzéshez használt edények, eszközök legyenek tökéletesen tiszták és szagtalanok! A hagymaszagú lábosban főzött szirup vagy az ilyen fakanállal kevert lekvár élvezhetetlen. A befőzéshez lehetőleg új vagy csak erre a célra tartott fakanalat és lábost használjunk!

Ahhoz, hogy biztosan elálljon a befőzött élelmiszer, jó minőségű nyersanyag, a befőzéshez alkalmas tiszta eszközök, valamint konzerválószer (cukor, só, tartósító) szükséges.

Fiatalasszonyok! Befőzésre fel, hiszen a saját munkánkból eredendő élelmiszer kétszer akkora élvezetet és örömet nyújt, mint a tömegtermékek java. Szeretteik biztosan hangoztatják majd elégedettségüket a finomabbnál finomabb befőttek fogyasztása közben. Sok sikert, és jókedvet a munkálatokhoz! 🙂

 

MEGOSZTÁS