Farkak csatája

– Gondolj bele, mennyire nem fair dolog. Fogyókúra, testmozgás, életmódváltás, bla-bla…, és mi a leglátványosabb rész az egészből? Kisebb lesz a mellünk. Ez pont olyan, mintha nálatok az lenne a testetekbe fektetett kőkemény munka eredménye, hogy összemegy a farkatok – magyarázom az egyik fiúbarátomnak ebéd közben, egy belvárosi étterem teraszán. Az előételnél tartunk, én pedig egy rövid labdavezetés után terelem a témát a kosarak felé.

– Nem hasonlíthatod össze a kettőt, a mell gyakorlatilag egy zsírszövet, míg a pénisz szivacsos szövetből álló szerv. Ergo…

Fotók: Pixabay,

http://instintodehomem.com.br

– De nem érted a lényeget – szakítom őt félbe. Ne az anatómiai részét vedd alapul, hanem az elvet nézd.

– Ha az enyém összemenne, még akkor sem panaszkodnának a lányok – dől hátra elégedett vigyorral Mr. Tökéletes Farok.

– Hogyne, te alfhím… Mellesleg, szerinted az enyémek rendben vannak? – nézek rá kérdő tekintettel.

– Élek a tartózkodási jogommal – válaszol.

Hát persze, hogy élsz. Nem mondjuk nőknek, hogy szép vagy, a farkunkra azt, hogy de szép nagy. Hoppá, de, azt mégis mondjuk…

– Tegnap éjjel nem bírtam elaludni. Nem is gondolnád, mi mindenre jó az inszomnia.

Tudtad, hogy a banáncsiga kb. 15-20 cm hosszú és ugyanakkora a pénisze is? Mivel hímnősek, kölcsönösen megtermékenyítik egymást, majd ezután leharapják a másik péniszét. A hím kúszósülök pedig udvarlásként messziről levizelik a nőstényeket, aki ha nem találta az udvarlást kielégítőnek, lerázza magáról a vizeletet és odébbáll?

 

– Nem, én csak pingvineket szexuálisan zaklató fókákról hallottam – mondja teli szájjal a barátom.

– A tengeri laposférgek pedig – folytatom a rögtönzött biológia órát – szintén hímnősek. Párosodáskor a péniszükkel vívnak harcot egymással és az lesz a győztes, amelyik spermát juttat a másik egyedbe.

A viselkedésmintákhoz tett kitérőm során ennél a pontnál megállok és bármilyen irányból járom körbe a fajok rendszerét, ugyanannál a sarkalatos kérdésnél lyukadok ki:

bizonyos élethelyzetekben semmi új hozadéka nincs az evolúciónak?

 

A szerelmi kapcsolatok a teremtés csúcsainál hasonló elvek alapján alakulnak. Párkapcsolatainkban egyenlő esélyekkel indulunk, majd a kikerülhetetlen mindennapi rutin ütközetek döntik el, kinek a farka bizonyul rendíthetetlenebbnek. Az győz, aki nagyobbat harap, mélyebbre hatol, jobban karcol.

Olyan hatalmi harcot vívunk szerelmeink csataterén, melyekre letört farkak és összetört poharak emlékeztetnek. Még az is összetörik, amiről azt gondoltuk, hogy törhetetlen.

A szerelem tényleg nem más, csak harc?

 

A kép, hogy megnyugvást találsz a másik mellett egy erőltetett romantikus illúzió? Igazából nem is a csillagainkban van a hiba, hanem az egész egy elcseszett biológiai folyamat megmásíthatatlan hozadéka?

Nyertél, Darwin, az erősebb éli túl és számít a méret. De a természettudomány nyers és kesernyés ízű törvényei olykor kegyesek is hozzánk: csak néhány kapocs és heg, s ami elreped, összeforr, egy letört farok pedig újra és újra visszanő.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább