Ma az amerikai irodalom olyan alakjának van a születésnapja, aki elmondása szerint túl fiatal volt beat írónak, és túl idős hippinek. Az életvitele alapján mindkét csoporthoz besorolható, Ken Kesey ugyanis, finoman fogalmazva, “színes” életet élt.

Neve hallatán a legtöbb embernek a Száll a kakukk fészkére című kultikus regénye jut eszébe, melynek sikeréhez sokat hozzá tett Miloš Forman is, aki Jack Nicholson főszereplésével az évszázad egyik legjobb filmjét forgatta le. Érdekes tudnivaló, hogy Kesey nem volt elragadtatva a filmtől, ráadásul ki is borult azon, hogy az indiánt játszó figurát ő más személyiségnek írta meg könyvében.

Ennél izgalmasabb információ, hogy Ken komoly viszonyt ápolt élete során a kábítószerekkel, sőt, legismertebb és legelismertebb könyve sztoriját is tulajdonképpen a drogoknak köszönhette.

 

A diákéveiben ugyanis a környékbeli kórházban vállalkozókat kerestek pénz ellenében, bizonyos tudatmódosítók általi hatások megfigyelésére, amit az állam finanszírozott. Kesey és pár társa örömmel részt vett ebben. Itt kipróbálhatták többek között az LSD-t, a meszkalint, de a kokaint is.

A kísérletek végeztével maradt az intézmény elmeosztályán betegfelvigyázónak, majd az itt szerzett “élmények” hatására megírta az említett könyvét. 

 

A drogokkal élete hátralévő részében sem hagyott fel, kifejezetten rabjukká vált. Volt idő, mikor barátaival egy busszal járták az Egyesült Államokat, és külön drog-happeningeket tartottak a helyszíneken. Továbbá nem egyszer kapták el kábítószerbirtoklásért, és esélyes, hogy a halálát okozó májrák is a züllött élet következménye.

. . . lehet, hogy a drogok hatása nélkül kevesebb lenne a világ olyan regényekkel, mint a Száll a kakukk fészkére vagy az Olykor nagy ötletnek tűnt

Nem mondanám, hogy el kellene ítélni őt ezért, hiszen ki tudja, mi miatt menekült a drogokba, de ha nem is volt lelki probléma e életstílus mögött, nem ártott vele senkinek, ráadásul lehet, hogy a drogok hatása nélkül kevesebb lenne a világ olyan regényekkel, mint a Száll a kakukk fészkére vagy az Olykor nagy ötletnek tűnt című lehengerlő alkotások.

MEGOSZTÁS
Rásó Attila
Körülbelül 10 éve foglalkozom mélyebben irodalommal, 8 éve pedig verseket is írok, mikkel lehetett találkozni az Opus folyóiratban, az ujbekezdes.hu, az f21.hu platformokon, de akár a Pátria vagy a Tollas rádióban is. Életem az irodalom és az olvasás.