Betyár a Grundról 3.

Hogy miért betyár? Minden kisgyerek a Grundon egy kicsit az volt. Plusz becsületből. Két bevezető rész után rátérhetünk a lényegre. De még mielőtt kivesszük a labdát a zsákból, illik tisztázni a történelmi tényeket, hogy ne áruljunk zsákbamacskát. Kis komolyságot kérek! 🙂

Az előző részek:

Betyár a Grundról 

Betyár a Grundról 2.

A magyar labdarúgás első irodalmi emléke 1879-ből származik. Molnár Lajos, a Magyar Atlétikai Club (MAC) egyik alapítója tesz említést Athletikai gyakorlatok című szakmunkájában:

„A football, vagyis a „rugdaló”, a legrégibb angol játékok egyike, és kizárólag az ifjúság, az iskola játéka.

Ez utóbbi körülmény, s az, hogy télen-nyáron, s a felszerelés minimumával űzhető, nagyon is alkalmassá teszi e labdajátékot átültetésre idegen talajba, mit tisztelettel ajánlunk tanügyi köreink figyelmébe…”

 

Magyarországon az első labdarúgó-mérkőzést 1897. május 9-én játszották le, ezen a Budapesti Torna Club (BTC) két csapata küzdött meg egymással. Ezután a Ferencvárosi Torna Club (FTC) és Újpesti Torna Egylet (UTE) is „labdába rúgott”.

Ugorjunk fel a Felvidékre, amely ekkor még a Magyar Királysághoz tartozott. Pont, mint sörhöz a hab. 1889. május 25-én Sároseperjesen játszott bemutató jellegű mérkőzést a BTC és az Óbudai TE. Az esemény hatására megalakult a városban az Eperjesi Torna és Vívó Egylet (ETVE).

Ekkor már létezett Pozsonyban a Pozsonyi Torna Egylet (PTE), de csak egy évvel később lett focicsapata is. A felvidéki képzeletbeli rangsor harmadik helyezettje a Komáromi Football Club (KFC) lett 1900-ban.

A foci kezdetben a nagyvárosok kiváltsága volt, de hamar híre ment vidéken is. Az új egyesületek között ott találjuk Dunaszerdahely nevét is.

1904-ben a város képviselőtestülete két holdnyi területet jelölt ki sportolási célra a mai Észak I. lakótelep helyén (Rózsaliget), ahol tornaszereket állíttatott fel. Ma nagyjából ezen a helyen található a Rózsakert, Győry Szilveszter illatozó csodáival.

 

1908-ban már létezett szervezett sportélet a városban, ezen belül a labdarúgás is helyet kapott. 1909. május 22-én újjászervezték és hivatalosan is bejegyezték Dunaszerdahelyi Sport Egyesület (DSE) néven. A piros-fehér színű klub elnöke Vermes Ferenc lett. 1912. augusztus 21-én egy „Meghiúsult Footballverseny”-ről adott hírt a Csallóközi lapok:

„A Dunaszerdahelyi Sport Egyesület Szent István napján football versenyt akart rendezni Dunaszerdahelyen a Pozsonyi Torna Egyesülettel a községi faiskolában. A terv azonban meghiúsult, minthogy a verseny megtartása esetén a fákat és bokrokat ki kellett volna vágni, amit a községi elöljáróság nem engedett meg.”

Hát igen. Minden kezdet nehéz… De folyt. köv.

Roberto

Fotók: Lelkes Ernő 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább