Klikk Out Vikkendhouse: Banghi, a szakállas varázsló

A Vikkendhouse mixsorozat tizedik epizódjában egy érsekújvári fiatalembert szeretnék bemutatni nektek, akit inkább szelektorként említenék, mint DJ-ként. Kollár Rony, előadó nevén Banghi egy félórás mixben vonultatja fel az aktuális kedvenceit kizárólag bakelitlemezről, hogy azzal könnyebbé és különlegesebbé tegye a vasárnapunkat. (Címlapfotó: Alexandra Farkašová)

Fotó: Alexandra Farkašová

Lemaradtál az eddigiekről?

Vikkendhouse 001 – Balien

Vikkendhouse 002 – DJ Ferque

Vikkendhouse 003 – Wazzovski

Vikkendhouse 004 – Denes Toth

Vikkendhouse 005 – GyStore

Vikkendhouse 006 – Okash

Vikkendhouse 007 – Dave Papp

Vikkendhouse 008 – Epres

Vikkendhouse 009 – Mow’N’Max

A Moonbase Patel Disco két tagjából Dave Papp már letett egy csodás lemez mixet egy szeptemberi Vikkendhouse asztalára, most Banghin a sor.

A félórás mixben a tőle megszokott stílusban pörgeti a pattogós ütemekkel gazdagított álomszerű technót.

Banghival szólóban és a Moonbase Patel Discóval is több alkalommal léphettem fel Pozsony és Budapest klubjaiban. Egy olyan szelektorról van szó, kinek szent a zene, nála nem jöhet szóba letöltött mp3, csak a fekete korongok.

Banghi elmondása szerint a hanglemez már nagyon korán az élete részévé vállt, hiszen azok már kiskorától forogtak otthon a lemezjátszón. Amíg a nagy átlag Soltész Rezső és Marika Gombitová lemezeit gyűjtötte, Rony édesapja és annak öccse tizenéves koruktól kezdve játszották fel kazettára a nálunk cenzúrázott funky- és discózeneket a külföldi rádiókból, majd a rendszerváltás után hatalmas lemezvásárlásba kezdtek, amelyben már édesanyja, majd pár evvel később édesapja húga is részt vettek. Gyűltek a ritka és különleges korongok, melyeknek köszönhetően Banghi ritka és jó zenékkel ékesített környezetben nőtt fel.

Fotó: Alexandra Farkašová

A lemezgyűjtés, -ajándékozás és -csere nálunk amolyan hagyomány. Így váltam én is a lemezek rabjává. Mindig is oda voltam a mély hangokért, amelyeket nemcsak hallani, hanem érezni is lehet (dob, basszus), ezért a „mi leszel ha nagy leszel?” kérdésre a 3 éves Rony válasza az volt, hogy néger basszusgitáros.

Banghi öt évig aktívan dobolt, de mivel gimnazistaként nem találkozott a zenei ízlésével azonos emberekkel, ezért a figyelme a DJ-zés felé kezdett fordulni. Tizenöt évesen laptop-DJ-zett, majd eggyel emelve a nehézségi szintet, CD-re váltott.

A zene hangminősége mindig is nagyon motiválta, és körülbelül három éve – elhagyva minden digitális formátumot – vinyl only, azaz kizárólag a bakelitlemezes DJ-k szintjére lépett. Nálunk ez nagy ritkaság, főleg ha egy ilyen fiatal előadóról van szó.

Banghi üzenete a mixhez:

Ebben a félórás felvételben próbáltam összeválogatni azokat a számokat, amelyek a legjobban inspiráltak az elmúlt évben. Lényegük a mélyebb hangtartományokban rejtőzik. Ezért ha tehetitek, ne az okos eszközötök rottyadt kis hangfalán szólaltassátok meg, és ne féljetek feltekerni a hangerőt! Jó hallgatást és egy kellemes löket endorfint kívánok mindenkinek!

U.I. A mixem azon producerek és zenekiadók tiszteletére készült, akik hajlandóak lemondani a digitális fájlok piacáról az alkotások hangminőségének megőrzése érdekeben. Minden amit hallani fogtok, hivatalosan csak bakeliten jelent meg!

A Mix:

Tracklist:

1. Steve O’Sullivan – Diminishing Returns (bluetrain Special Edition Dub) + Fantastic Plastic Machine – Love is psychadelic (accapella)
2. Marius Laurentiu – Gravitazione quantistica
3. Ciprian Stan – Like you used to (Bacauanu remix)
4. Oshana – Dream frequency
5. Maik Yells – 2666 (Pablo Tarno remix)
6. Ilario Liburni – Tiny little squares (Kreon RTFM remix)
7. Vadim Svoboda – Bruce Keta

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább