HANGFAL: A 21. század Bruce Springsteenje

A cikk megjelent a Klikk Out 2017/10. számában.

Címlapkép – Independent

Adam Granducielről és a The War On Drugs-ról tulajdonképpen úgy is írhatnánk, mint a 2010-es évek Bruce Springsteenjéről vagy Dire Straitséről, és nem is tévednénk nagyot, mert a 80-as évek soft rockjának, popjának megidézése nemcsak, hogy tagadhatatlan bármely albumjának meghallgatása után, de még bevallottan is ezek hatottak rá leginkább.

The War On Drugs –

A Deeper Understanding

♥♥♥♥♥

Jelen: Pain, Strangest Thing, Holding On, Thinking Of A Place.

Múlt: Red Eyes, Under The Pressure, Suffering, Burning.

Meg Bob Dylan és Neil Young. A hagyományosan 3-4 perces popdalokhoz képest azonban ezek 5-6 perces vagy még annál is hosszabb szerzemények, amelyek viszont nem fulladnak unalomba, éppen ellenkezőleg,

aláhúzzák a mondanivalót Granduciel szorongásairól és még inkább hatalmukba kerítenek, hipnotizálnak.

 

A The War On Drugs ráadásul ezt az egész cselekményt albumról albumra finomítani, tökéletesíteni tudja, és most már nagyon magasan jár.

Hallgasd meg az egész albumot:


Grizzly Bear – Painted Ruins

♥♥♥

Jelen: Mourning Song, Three Rings, Losing All Sense, Four Cypresses, Cut-Out, Neighbours.

Múlt: Two Weeks, Yet Again, A Simple Answer, Gun-Shy, Speak In Rounds, Sleeping Ute, Ready, Able, Foreground, Knife.

A New York-i indie folk/rock együttes már régen létezett, amikor 2009-ben a fél világ agyába betáplálta máig legemlékezetesebb slágerük, a Two Weeks néhány ütemét egy Peugeot-reklám. Tulajdonképpen jómagam is akkor szereztem tudomást róluk.

A progresszív, iránymutató és trenddiktáló bandák olvasztótégelye, Brooklyn Ed Droste-ékkal egy, a frontember kellemesen trubadúros hangja miatt könnyen felismerhető és egyben könnyen emészthető, pszichedelikus élményt nyújtó balladákkal gazdagította az egyébként is sűrű szcénát.

A Grizzly Bear vaskos mancsokkal ragadja meg a hallgatóját, és vezeti át helyenként kissé nyomasztó, melankolikus, máskor szolidan felszabadult hangulatokat ötvöző barlangján.

 

Ennek az albumnak a Two Weeks-e a Mourning Song, de egy dal nincs rajta, melynek izgalmas felütése ne ösztökélne arra, hogy végighallgassuk.

Hallgasd meg az egész albumot:

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább