A világ 10 legdurvább landolása erős oldalszélben

Az extrém toplistás sorozatom első részében nagy kedvenceimet, az utas szállító repülőgépeket mutatom be nektek. Nem szimplán fotón, szép szögből lekapva, vagy az égben biztonságosan szállva, hanem videón, landolás közben, mikor erős oldalszél akadályozza a biztonságos földet érést, mellyel a pilótáknak minden esetben számolniuk kell. (Címlapfotó: airliners.net)

Természetesen még mindig a légi közlekedés a legbiztonságosabb mindegyik közül, a légi katasztrófák száma jóval kisebb, sőt töredéke az autópályákon történt baleseteknek. De vannak olyan szituációk, melyek a levegőben, repülőgépen ülve a frászt hozzák ránk.

Ilyen a más repülőgépek hajtóművei által okozott légörvény, mely finoman ringatja a gépet odafent, mi meg szorítjuk az ülést, mintha nem lenne holnap.

Hasonló érzést generál bennünk leszálláskor a sűrű felhőben való ereszkedés, mikor nem látunk semmit, viszont érezzük, hogy a gép erőlködik a sűrű köd miatt. Ilyenkor mindig körbenézek, vajon minden utas így éli-e meg, mint én? Bizony vannak, akiket hidegen hagynak, vannak, akik halálközeli élményként élik meg.

Talán az ellenszélben landolás az, ami az összes utast egytől egyig szigorú csendre kényszeríti, és nagyokat nyelve várják, mi lesz az eredmény.

 

Képzeljük el, hogy egy átlagos, kisebb utasszállítóban, mint a Ryanair Boeingjén, a 737/800-ason ülhet akár 220 utas is, plusz a személyzet, a gépben pedig leszálláskor, az ablakon kinézve egyszer a földet, másszor az eget látni, vagy éppen oldalazva közelít a gép a betonhoz. Az oldalazás egy manőver, melyet a pilóta a szelet kiszámolva a biztonságos földet érés érdekében tesz.

Így magyarázza egy pilóta:

Elfordítom a gépet leszállás közben a szél irányába, de úgy, hogy a gép lábpedálokkal –sodródás közben, továbbra is a pálya fölött maradjon. A leszállás utolsó pillanatában viszont határozottan pályairányba kell a gépet állítani, mert extrém esetben kitörhet a gép futója. Ha turbulens, vagyis nem állandó a szél, akkor még rosszabb a helyzet, mert a következő pillanat is kiszámíthatatlan. Küzdeni kell, mint sertés a jégen!

Nos, lássuk a világ tíz legdurvább leszállását oldalszélben:

Ha a videót végignézve eldöntötted, hogy soha többé nem ülsz gépre, megnyugodhatsz, sem turbulencia, sem extrém oldalszélben való landolás közben nem történt komolyabb baleset, ugyanis a gépek felépítése, a pilóták tapasztalata mind a biztonságos földet érés érdekében dolgozik.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább