Merre vezethet a belga út?

Zajlik az élet a Magyar Labdarúgó-szövetség háza táján. Az MLSZ előbb bejelentette, hogy meneszti a válogatott éléről Bernd Storckot, majd megbízta Szélesi Zoltánt, hogy a még idénre betervezett két barátságos meccsre üljön le a kispadra, amíg nem határoznak arról, ki is vegye át a német kapitány helyét. A döntés megszületett, Georges Leekens lesz az új szövetségi kapitány. A belga szakember kétéves szerződést írt alá. Lássuk, hogy vélekedik erről két újságíró, egy volt válogatott játékos és egy szurkoló.

 

Lakat T. Károly (publicista, sportújságíró)

Semmi nem indokolta, hogy ilyen gyorsan új kapitányt válasszunk, ezért is állok értetlenül a belga szakember kinevezése előtt. Egy nagyon rendes, tisztességes embernek látszik, legremekebb főkönyvelőnek el tudom képzelni bármelyik nagyvállalatnál, de nem érzem benne a gyújtani akarást és azt a bizonyos égést, amire most borzasztó nagy szüksége van a magyar válogatottnak. Ha egy nappal a kinevezése előtt kiosztunk hárommillió magyarnak – akiknek már volt köze focimeccshez – egy cédulát, azzal a feladattal, hogy írjanak rá fel kétszáz olyan nevet, aki szóba jöhet, mint a válogatott kapitánya, a nyakamat ráteszem, hogy egyetlenegy papíron sem szerepelt volna Leekens neve. Egész egyszerűen azért, mert nem volt benne a magyar köztudatban.

Nekünk most nem nagyon tisztességes, korrekt úriemberre van szükségünk, ahogy a belgát sokan jellemzik, hanem valakire, aki 40 év körüli, bemegy az öltőzőbe, és rendet tesz.

De ne legyünk igazságtalanok: a Leekensnek az edzői múltja nem hasonlítható a Storckéhoz. Attól viszont félek, hogy a kinevezésétől kezdve minden jó, minden remek és minden utánozandó lesz, ami belga. Nem szerencsés, ha megint egy más ország futballkultúrájának a lemásolására váltunk. Most elhal a német vonal, ami ugyanúgy nem volt idevaló, ahogy nem lesz az a belga sem. Ami mindent eldönthet, hogy mennyire fogja majd megismerni a honi viszonyokat. Hogy Marco Rossi – aki ismeri a magyar közeget – hol bukott el, nem tudom, de számomra ez most az alapkérdés.



Szombathy Pál (a DIGI Sport műsorvezetője)

Ott kezdeném, hogy maximálisan helyeseltem Bernd Strock menesztését. Az edzői pálya olyan, ahol nem lehet megélni a tavalyi sikerekből. Storck személyében egy német iparosembert láttam, aki a maga szögletességével hozott a német kultúrából bizonyos szokásokat és elképzeléseket, meg embereket, de nem érzékeltem, hogy ez szerves részévé válna a magyar labdarúgásnak. Ha a magyar labdarúgás egészét nézzük, akkor azt kell nézni, hogy a magyar focit ki tudja kirángatni a mocsárból. Nyilvánvalóan külföldi hatásokat érdemes beépíteni, de ki kell alakítanunk a saját magunk stílusát, egzisztenciáját és létezését. Szélesi Zoltán számára a Luxemburg és a Costa Rica elleni meccs arra lesz jó, hogy megmutassa a saját karakterét és elképzeléseit. Nyilván ez a két meccs sok mindenre nem elég, de felvillanthatja magát, és bizonyíthatja, hogy ezzel a magyar labdarúgó válogatott stábban az utánpótlás irányításában továbbra is kaphat jó és fontos szerepet.

Hogy Leekens lett a befutó, az mindenképp meglepetés.

A nagy kérdés az, hogy elkezd-e óvatosan, nem eszeveszett módon kísérletezni, és megtalálja-e azokat a fiatal játékosokat, akiket kipróbálhat. Mert nincs három garnitúrára való magyar válogatott futballista. Én személy szerint Marco Rossinak sokkal jobban örültem volna, így viszont annak örülök, hogy marad a DAC kispadján, ahol szintén jó helyen van.



Vincze Ottó (volt válogatott játékos)

Pár napja együtt fociztam Szélesi Zolival, gratuláltam neki az ideiglenes kinevezéséhez. Ő egy fiatal magyar szakember, és az a véleményem, hogy igenis fel kell építeni az olyan magyar szakembereket, akikben fejlődési potenciál szempontjából látunk fantáziát. Akkor kell külföldi edzőt választani, ha vele valamilyen konkrét célunk van. Az MLSZ most Georges Leekens mellett tette le a garast. Rendben van, legyen ő szövetségi kapitány, de egyben legyen mentora is a magyar edzőknek.

Azzal, hogy állandóan minden sportágban minden területen külföldi szakemberben gondolkodunk, saját magunkat degradáljuk le, és saját magunkról állítunk ki szegénységi bizonyítványt.

Én tartok tőle, hogy azt a fajta pluszt és tudást Leekens sem tudja idehozni, amelynek köszönhetően biztos, hogy kvalifikáljuk magunkat a következő nagy eseményre. Ha Pep Guardiola jönne ide, akkor sem biztos, hogy csodát tudna tenni. Hiszen a magyar futballnak a feltételrendszer szempontjából bizonyos dolgok már rendelkezésére állnak. Ilyen az infrastruktúra, az anyagi támogatás. Ami viszont továbbra is hiánycikk, az jelen pillanatban a minőség. Úgy látom, hogy azok a fiatalok, akik a válogatott környékén sorakoznak, nem ütik meg azt a szintet, ami elegendő lenne ahhoz, hogy olyan játékosokat megfelelően pótoljanak, mint a távozó Király, Juhász vagy Gera.



Novota Zoltán – Motyó (szurkoló)

Szerintem, amit Bernd Storck a magyar csapattal elért a tavalyi francia Eb-n, az még mindig Dárdai Pál munkájának volt az eredménye. Annak a híve vagyok, hogy a magyar válogatottnak legyen magyar edzője. Ha valaki szívvel-lélekkel akarja a magyar válogatottat irányítani, akkor annak érzései kellenek, hogy legyenek Magyarország felé.

Leekenstől, mint külföldi edzőtől minimum azt elvárom, hogy a himnusz szövegét megtanulja, persze ez még édeskevés az eredményességhez.

Ehhez olyan játékosokat kell beválogatnia a keretbe, akik felszántják a pályát, és megtesznek mindent a válogatott sikeréért. Az új belga edzőnek ezzel együtt természetesen nagyon sok sikert kívánok, noha személy szerint annak sokkal jobban örültem volna, ha fiatal és ambiciózus magyar edzőben vagy edzőpárosban gondolkodik az MLSZ. Szélesi Zoli párjaként Mészöly Gézának adtam volna bizonyítási lehetőséget, de engem egy Urbán Flórián-Wéber György duó is igazán megörvendeztetett volna.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább