Egy személyzeti ügynökség, emberséges hozzáállással

Érdekes feladatot kaptam: egy olyan cég képviselőjével kellett interjút készítenem, melynek abban az épületben van a székhelye (Pozsonyi úton a Slovnaft benzinkút mellett), ahol én tizenhat évig dolgoztam, és helyenként tényleg nosztalgikus hangulatba kerültem. A beszélgetés során viszont elfelejtettem a saját történetemet, mert a Bona Opera személyzeti ügynökség képviselőjével, Ing. Eva Patkovával kellemesen elbeszélgettünk arról, miként működik egy emberséggel és empátiával teli cég, amely új munkahelyet, új reményt ad azoknak az embereknek, akik nem találják meg a helyüket a munkaerőpiacon…   

A beszélgetésünket egy alapszintű kérdéssel kezdeném: mi a különbség a munkahivatal és egy ilyen típusú ügynökség között? 

Más a hozzáállás, sokkal közvetlenebb a kommunikáció, az emberek nálunk nem állnak feleslegesen az iroda előtt. Nagyon odafigyelünk arra, hogy gördülékeny legyen az út az ügyintézőnkhöz. Az első kontaktus alapján, ami a hirdetésünk, már a válaszokból ismerjük az alapvető információkat a munkát keresőkről. A lényege az egésznek viszont egy személyes, megjegyzem, nem hivatalos hangvételű, rideg beszélgetés, mely során próbálunk megfelelő és hosszútávú megoldást találni, tehát olyan munkát, amellyel elégedettek lehetnek a klienseink.

Nem titok, hogy régiónkban az ilyen ügynökségeknek nincs jó hírük, hogyan sikerült ezt az általános nézetet áttörni?

Erre öt lényeges dologgal válaszolok, amelyek leginkább megmutatják, hogy a mi ügynökségünkre nem ez a viselkedés a jellemző. Ezek a – nevezzem úgy – alap kiindulópontok, összefoglalják a társaságunk értékrendjét: nyitottság, transzparens viselkedés, bizalom, diszkréció és korrekt hozzáállás. Nem utolsósorban alaposan odafigyelünk, hogy betartsuk a törvényi kereteket, időben kapják meg az emberek a fizetésüket, és időben legyen elutalva minden anyagi kötelezettségünk az állam felé. Ezek kulcsfontosságú dolgok, és pillérei annak, hogy amikor kimondják az emberek, Bona Opera, akkor ne az Ön által említett negatív dolgokkal azonosítsák.

Régiónkban melyek a leggyakoribb elvárások a cégektől, milyen alkalmazottakat keresnek?    

Egyszerű a válaszom: ügyes és kreatív embereket keresnek, de nem lehet általánosítani, mert minden egyes cégnek más az igénye, magyarán mondva, nem sablonos, hanem mélyebb elemzés függvénye, hogy milyen alkalmazottakra van szüksége egy-egy cégnek.

A szakmai és a képzettségi tipológia alapján kit keresnek a cégek?

Ebben a régióban alapvetően olyan jelentkezőket keresnek, akiknek nincs speciális képzettségük, de nyilván a kvalifikáltabb munkaerőre is van igény. A Csallóköz specifikus a mezőgazdaságról, és ebbe a régióba logisztikával foglalkozó cégek jönnek, tehát nem feltétlenül fontos a szakképzettség.

Milyen piacterületre összpontosít a társaságuk?

Egyértelműen a csallóközi régióra fókuszálunk, ez a mi célunk és erre összpontosítunk.

Megkérném, ejtsen pár mondatot a Bona Opera történetéről és Ön is mutatkozzon be nekünk …

A piacon immár három éve vagyunk, én öt hónapja dolgozom a cégben. Prágában tanultam a közgazdasági egyetemen, és már a tanulmányaim ideje alatt perszonális ügynökségekben dolgoztam. Több területet kipróbáltam, és most már tudom, leginkább ez a típusú munka érdekel engem.

Eddig arról beszéltünk, hogy miként működik az ügynökségük, de az ilyen típusú munkának nem elhanyagolható része az emberi oldal, mivel naponta rengeteg emberi sorssal találkoznak…

Igen, ez nagyon fontos része a munkánknak. Volt egy esetünk egy drogfüggő emberrel, akinek a visszatérés sajnos nem sikerült. Ilyen történetek minket sem hagynak hidegen, mi is átérezzük ezeket a sorsokat, viszont tudok mondani egy másik példát is. Volt egy ügyfelünk, aki sokáig munkát keresett, sajnos sikertelenül. Nem beszélt magyarul, nekünk azonban ennek ellenére sikerült elhelyezni őt, és azóta remek eredményeket ér el a munkahelyén. Ebből profitált a családja is, és most boldogabb életet élnek.

Az ilyen emberi, mondhatni, az Önök részéről csaknem pszichológiai tevékenységgel is kísért szolgáltatásnál bizony fontos, hogy megfelelően kiválasztják azt, aki az ügynökségükben kontaktusba lép az emberekkel…

Azt hiszem, nagyon jól kiválasztottuk a kollégáinkat, mert ami a legfontosabb, közös értékeket képviselünk, tehát összhang van a csapatunkban. Fontosnak tartom, hogy mi, kollégák beszélgessünk, megosszuk az információkat egymással, így el tudjuk kerülni a félreértéseket a klienssel való kommunikációban.

Milyen fontos üzenetet, információt szeretne továbbítani az aktuális és a leendő ügyfeleiknek, amire én, mint kívülálló nem kérdeztem rá?

Talán azt, hogy ha egy ember beszélgetéssel tölt el egy órát az irodánkban és elsőre úgy tűnik, feleslegesen, mert aktuálisan a piacon nincs hely számára, akkor sem kell feladni, mert az idő mindig újabb és újabb lehetőségeket hoz, hiszen a munkaerőpiac állandó változásokon megy át. Fontosnak tartom, hogy az emberek jól válasszák ki, melyik ügynökséget kérik fel az együttműködésre. Biztos vagyok abban, ha minket választ, nálunk nyitottságot, bizalmat, diszkréciót és korrekt hozzáállást talál…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább