A zenei stílusokkal, irányzatokkal foglalkozó rovatom következő epizódjában a Karib-térségbe, méghozzá Jamaicába utazunk, hogy feltárjuk a legendás dub világát. Majd eljövünk vele haza, és megismerünk két hazai stílusformálót. A dub, magyarul olvasva „dab” évtizedek óta jelen van, és bölcsője sok más zenei zsánernek. Számomra egyértelműen a szabad lélek zenéje, mely teljes harmóniát teremt természet és ember közt. A zene, mely mindenféle bódító szer nélkül is elvisz egy utazásra, melyről megújult állapotodban térsz vissza. Lassú tempójú, lüktető, boldog zene, mely egy speciálisan felépített hangrendszerből ontja az effektáradatban úszó csodahangokat.

Az írás megjelent a Klikk Out 2017/11. számában.

A dub a mindenki által ismert reggae közvetlen leszármazottja, mely a hatvanas évek közepén alakult – hol máshol, mint Jamaicában. A hiphophoz hasonlóan, amely a discóból és a funkból született, az alkotói bizonyos elemeket, mint a dob és a basszus, helyeztek előtérbe. Nagyon tipikus a hangzása: varázslatos visszhangjai, effektjei és kultusza teszik különlegessé.

A reggae és a dub volt az elindítója számos elektronikus zenei stílusnak. A korai producerei úgy tartják, hogy amelyik zenében van basszus, az ezektől származik. 

 

A dub esztétikája visszaköszön a korai elektronikus diszkózenékből, kikacsint a house-felvételekből, de jellegzetes elemei egyértelműen felismerhetők az amerikai hiphopban is. Dub nélkül nem létezne ma progressive, triphop, drum & bass, breakbeat vagy dubstep sem.

A karib-térségbeli fiatalok pénz híján voltak, ezért nem vásároltak, hanem maguknak építettek monumentális hangfaltornyokat, melybe nagy teljesítményű erősítőt szereltek. Így jött létre a ma már nagy népszerűségnek örvendő sound system, azaz a barkácsolt hangrendszer, melyet a legendás Clement „Coxsone” Dodd és csapata hoztak létre.

U-Roy

A legenda szerint az első dubszám teljesen véletlenül született, ugyanis egy reggae-dalt feljátszó stúdió véletlenül lehagyta az éneket a zenéről, így csak a puszta zene került a lemezre. DJ Redwood egy hétvégi partyn felrakta ezt a lemezt, de az emberek hiányolták az éneket, így Redwood rögtönzésképp rábeszélt az ének nélküli tánczenére.

Azonnal indult az új hullám, U-Roy néven vált ismertté az első dub MC, aki folyamatosan rábeszélt a vokál nélküli alapokra.

King Tubby

A munkát Osbourne Ruddock, azaz King Tubby folytatta, aki a világon elsőként használta a keverőpultot mint hangszert, majd hosszas kísérletezés után fejlesztette ki sajátos zenei világát. Elsőként bizonyította, hogy a keverővel bármilyen zenéből képes új hangzást varázsolni.

Vele együtt Lee `Scratch` Perry lettek a stílus úttörői. A ritmus kihangsúlyozásával, effektek használatával hozták létre azt a fajta dubot, amit ma is játszanak szerte a világban.

Lee `Scratch` Perry

Számos reggae zenére született dub verzió, azaz remix, melyek a lemezek B-oldalán kaptak helyet, picit háttérbe helyezve, de hihetetlen módon az emberek pont a B-oldal miatt vették a lemezeket.

Ezt a tradíciót a mai napig alkalmazza számos kiadó, a DJ-k és szelektorok nagy százaléka a B-Side, azaz a B-oldalas verzióra esküszik.

A dub a mai napig képes megújulni, formálódni.

 

Rengeteg neves fesztivál ad otthont a legendás sound systemnek és a zene ismert művelőinek. Ilyen a Notting Hill karnevál Londonban, ami jelenleg az egyik legnagyobb reggae-, dub- és dancehall-esemény Európában.

De mi a helyzet nálunk? 

Foglalkozik valaki ezzel a stílussal? Nos, a válasz igen, méghozzá egy dunaszerdahelyi és egy csallóközaranyosi fiatalember, akiket megkérdeztem, mit jelent számukra a dub.

Hamarosan jövünk a válaszaikkal…

Az eddigi epizódok:

Szabadság, spontaneitás és hihetetlen mértékű kreativitás (Interjú) // A százéves jazz
Drum and bass, hazai kézből
A heavy metal hajnala // Koppány és Csonga Erni válaszol
Íme a hiphop // Dreeko és Zirig Árpi, illetve párkányiak válaszolnak (Ankét)
Trance, a bűvös tánczene! // Császár Előd és Pico válaszol
Színtiszta house
Italo disco, az örökzöld tánczene!

 

MEGOSZTÁS
Kovács Ákos
A 90-es évek óta figyelem a zenét és tanulmányozom az eredetét. Kb. 10 éve vagyok aktív DJ és szervezek zenei rendezvényeket. Célom, hogy ismereteimet megoszthassam az olvasókkal bemutathassak különféle zenei stílusokat, régi és kortárs zenészeket, alkotókat.