Vendéglőlesen: New York Coffee & Restaurant – Dunaszerdahely

A Nagy Alma! De valójában mit is jelent? Hogy mindenkinek jár belőle egy harapás? Vagy hogy az alma kísértette meg Ádámot és Évát? Sokan most azt hihetik, hogy valóban egy jó nagyra nőtt almáról szónoklom, de nem! Nagy Almának becézik még többek közt a világ leghíresebb városát – New Yorkot, és nem utolsó sorban így hívják kisvárosunk egyik lendületes éttermét. New York, te Nagy Alma! Most jól beléd haraptunk… 🙂

A cikk megjelent a Klikk Out 2017/11. számában.

AZ ÉTTEREM

New York, New York… Frank Sinatra szorosan a témához illő szerzeményének hallgatása közben próbálom szavakba önteni a New York étteremben szerzett élményeinket. A Kukučín utca végén található étterem már valamivel több mint egy éve tárta ki kapuit. Ez idő alatt nagyon sok vendég szívét (bocsi, bendőjét) nyerte el, hiszen színes kínálatában a fiatalabb, a vénebb, végeredményben pedig a legigényesebb vendég is megtalálja a maga falatját.

Valljuk be, hogy a helyszín remek! Az impozáns épületben fiatalos, lendületes belvilág fogad, amelyet a tulajdonosok nagyon jól és színvonalasan kiviteleztek.

 

A látogatásunk szerdahelyiesen „kispintekre” esett, este fél nyolc körül érkeztünk.

A New York étterem két részből áll: az étterem melletti udvaron található a stílusos, kandallóval fűtött, télikert jellegű terasz, ahol mi is kényelmesen helyet foglaltunk.

Kisvárosunkban mindenki ismer mindenkit, így némi üdvözlést és kézfogást követően már az asztalunkon is landoltak az étlapok. Pár perc múltán kiválasztottuk az italokat, amelyeket néhány röpke pillanat után meg is kaptunk, remek sós mogyoró kíséretében…



ELŐÉTELEK ÉS LEVESEK

Az előételek terén a nachost (4,80 €), és a grillezett halloumi sajtot (4,80 €) választottuk. A nachos számomra nagyon kellemes meglepetést okozott, mivel a jellege és az ízvilága nagyon mexikói, így kezelhetnénk akár egy bevándorlóként is… 🙂 A ropogós chips alatt nagyon ízletes, pikáns, sajtos, tejszínes csirkeragu található, amelyet többfajta babbal és jalapeño paprikával vegyítettek. Valóban finom és kiadós előétel!

A halloumi egy jellegzetes ciprusi sajt, amelyet kifejezetten grillezés céljából állítanak elő juh-, kecske- és tehéntej keverékéből. Kissé gumiszerű szerkezete teljesen normális. A New Yorkban grillezett olajos paprikával tálalják, ami így nagyon jó párosítás.

A levesek terén nem vitték túlzásba a kínálatot, ám ami szerepel benne, az nagyon megéri a pénzét. A tyúkhúsleves (2,80 €) bármelyik otthonban megállná a helyét a vasárnapi asztalon. A színe hibátlan, kivitelezése gazdag, ízhatása pompás.

A paradicsomlevessel (2,80 €), kérem, nagyon vigyázni! Hatalmas függőséget okoz már az első kanál után! Nagyon ízletes, kiegyensúlyozott ízhatással rendelkező leves, melynek sem az állaga, sem a színe semmi kívánnivalót nem hagy maga után. Egyszerűen pompás!



FŐÉTELEK

Filézett kacsa, párolt lila káposzta, laska (9,60 €)


Nagyon jó ötletnek tartom a kacsa kifilézését, így egy hagyományos kacsasült teljesen új köntösben jelenik meg.

A kacsasült remek ízhatással rendelkezett. Omlós volt, ahol kellett, a ropogós bőrével pedig nagyon kívánatos.

A párolt káposzta is teljesen korrekt volt, kifogástalan ízhatással és textúrával. A köretként érkező laska gusztusosan ropogós, és ha mindezt egyszerre a szádba vetted, és majszolni kezdted, rájöttél, hogy nagyon jól választottál!

Kacsaburger (8,60 €)


Valószínűleg a Márton-napi liba- és kacsalakoma adta az ihletet a hamburger megálmodójának, és őszintén szólva az eredmény kimagaslóan jó lett.

Tartalmaz filézett kacsahúst és lila párolt káposztát, mindezt pedig még cheddar sajttal és némi salátával izmosították. Kifogástalan és nagyon ízletes hambi!

Vadhúsos burger (9,20 €)


Ilyen hambit sem találni bármelyik sarkon! Szarvashúsból készített kiváló húspogácsa, amelyet fügével, ruccolával, paradicsommal, cheddar és camembert sajttal, valamint áfonyalekvár használatával alkottak. Egyedi és izgalmas ízvilág, ami elsősorban a szarvashúsnak köszönhető. Aki szereti a vadat, bátran kóstolja.

A buci mindkét esetben egyforma, kellemesen lágy és egyben ropogós kéreggel rendelkezik. Szintén jár hozzájuk ropogós, vastagabb hasábburgonya (félkész). Amennyiben házilag készített hasábbal kínálnák a hambikat, überelhetetlenek lennének!

Bécsi szelet, hagymás törtburgonya (16,80 €)


A bécsi szelet egy igazi klasszikus! Olyan étel, amelyben remélhetőleg sehol sem lehet csalódni. Ez esetben egy hatalmas, rántott borjúcombról van szó, ami a maga 300 grammos súlyával különösen tekintélyes adag.

Érthetetlen módon a séf két darab húsból állította össze ezt a mennyiséget, ám nem tudni, a kisebb szelet hús miért nem volt klopfolva, így ugyanis az nem sült át teljesen, ehelyett rágós maradt. A tányéron lévő nagyobb szelet viszont kifogástalan volt. Ropogós panír, lédús hússzelet, kellően sózva, citrommal csepegtetve… És az a mennyei hagymás törtburgonya, ellenállhatatlan!



ÉDESEM

Már teljesen tele volt a bendőnk, ennek ellenére ketten bevállaltuk még a desszertet.

Ezek egyike az amerikai palacsinta (3,80 €) volt, amely hamisítatlan amerikai édesség. Kisebb palacsintaszeletek, amelyeket juharsziruppal, banánnal, tejszínhabbal és nutellával tálalnak.

A New York fagyipohár (4,80 €) egy hihetetlenül finom brownie-t tartalmaz, amit fagyival öntenek nyakon, majd tejszínhabbal ékesítik. A friss gyümölcs és a mentalevél csak emeli az édesség zamatát.



SZUMMA SZUMMÁRUM

New York! Te csodás! Környezeted akár Manhattanben is megállná a helyét!

 

Csapatunkkal zavartalanul szórakoztunk. Kellemesen és minőségi ételekkel laktunk jól! A zene nagyon kellemes, ám nem biztos, hogy teljesen azonosul a hely mondanivalójával. Frank Sinatra, Louis Armstrong, Ray Charles – és még annyi mindenkit lehetne sorolni… 🙂 Nagyon észszerű viszont, hogy nem bolondítjátok a vendégeket tévével! Respect!

Egy nagyon fontos észrevétel, amely felett társaságunk nem tudott szemet hunyni: a muslicák és nagyobb testvéreik, amelyeket valamiképpen oldani kell, mert szemtelenül belemásznak minden italba, és nagyon kellemetlen állandóan horgászni és hajtani őket!

A vacsora 86,50 €-ba került, amelyből az italok 20,50 €-t tettek ki.

Hangsúlyozzuk, hogy a fent leírtak kizárólag csapatunk tagjainak véleményét tükrözik.

A pincérek szép egyenruhában, készségesen állták a sarat, minden kérésünknek eleget téve, hasonlóképpen a konyha mesterei is.

Minden étel, ital rugalmasan és megfelelő hőmérséklettel érkezett.

Utólag köszönöm az uborkasalátát, hiszen nem is szerepelt az étlapon, sem a számlán.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább