Miért szomorú a gyerekem? – könyvajánló Tari Annamáriától

Héten „járt a gyerekeknél a Mikulás”, pontosabban a téli cipőjüknél. Feltöltötte a kicsiknek és nagyobbaknak is megannyi finomsággal vagy valamiféle meglepetéssel, lényeg volt az örömszerzés.

Ez a cselekedet irányukba a mai korban egyre fontosabb (lenne), mivel már korán szorongás, depresszió költözik a lurkókba, mi a közösségi platformoknak köszönhető. Ezt a témát mutatja be nekünk, és lát el tanácsaival legújabb könyvében Tari Annamária.

A szerző klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, szűkebb szakterülete a pszichoanalízis (pszichoanalitikus kandidátus). Jó pár TV-műsorban is lehetett vele már találkozni, továbbá több sikeres könyv szerzője is, melyekben szintén az utóbbi évtizedek generációival (X, Y, Z) foglalkozott. Életének fő ambíciója, hogy segítsen a gyerekek lelkivilágán, e téren rengeteg tapasztalatot szerzett, így van miből merítenie, miközben könyvet ír.

A legfrissebb kiadvány címe Bátor generációk (#SzorongokTehatVagyok), a cím inkább arra utal, hogy mi hiányzik a jelenkor fiataljaiból, az alcím, hogy mi az, amit egyre gyakrabban éreznek, az alcím formalitása pedig azt jelzi, hogy mi is ennek a negatív hangulatnak az oka.

A közösségi média hatására a kölyköknél már életük korai szakaszában kialakulnak ezek a destruktív emóciók, melyek természetesen felnőttkorban sem építő jellegűek, ha hosszú távon jelen vannak lelkiállapotunkban, de a gyerekekére még ennél is rombolóbb hatással bírnak.

Ők ugyanis ekkor még fejlődésben vannak sok szempontból, és az élet szeretetének érzése kellene, hogy legyen az a „vitamin”, ami ezt a progressziót támogatja. Ellenben a folytonos megfelelni vágyás, produktivitásra kényszerítés, felületes, nem közvetlen kommunikáció, a magánszféra és a mozgás hiánya pont az ellentétjét éri el, ha nem tanítjuk meg számukra az egyensúlyt.

Jobb, ha résen vagyunk, és mi sem a kényelmesebb „elvan-az-a-gyerek” hozzáállást alkalmazzuk velük szemben.

 

Ilyen és még hasonló dilemmákban van segítségünkre Annamária könyve, mely hasznos olvasmány a fiatal és az idősebb korosztálynak egyaránt, és már elérhető a helyi könyvesboltokban is.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább