Érdekes tények a karácsonyról és a Mikulásról

A karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep a húsvét után. Ilyenkor Jézus Krisztus születését ünnepeljük, amelynek időpontja december 25-e lett. Ezt azért mondom így, mert igazából senki sem tudja Jézus születésének pontos időpontját.

A korai keresztények nem ünnepelték, és nem is tartották számon Jézus születésének idejét, és ez oda vezetett, hogy a későbbiekben szinte az év összes napját kikiáltották valódi időpontnak. A 4. századtól előbb január 6-a, majd végül december 25-e vált széles körben elfogadottá, miután 350-ben I. Gyula pápa ezt a napot kiáltotta ki a Megváltó születésnapjának.

Most pedig lássunk néhány tényt a karácsonyról és a Mikulásról:

  • Karácsonyhoz hasonló ünnepeket már jóval a keresztény vallás elterjedése előtt is tartottak, kb. 4000 évvel ezelőtt is.
  • Egy 1554-ből származó történelmi jegyzet alapján Magyarországon karácsonyfának nevezték a földesúrnak karácsonyi adóként beszállított tüzelőt.
  • A világ legmagasabb karácsonyfáját 1950-ben állították Washingtonban. 70 méter magas volt.
  • Évente kb. 60 millió fenyőfából lesz karácsonyfa.
  • Eredetileg nem teasüteményt és tejet kellett kitenni a Télapónak, hanem répát. Persze nem neki, hanem a lovainak (rénszarvasainak).
  • A Télapónak másodpercenként 822 házba kell eljutnia ahhoz, hogy időben kézbesítse az ajándékokat, mindezt több, mint 1000 km/h sebesség mellett, ne csodálkozzunk hát, ha ritkán találkozunk vele 🙂
  • Az emberek 80%-a mobilon kíván kellemes ünnepeket.
  • A fenyőfa tűlevelei és a tobozai is ehetők, sőt, tele vannak C-vitaminnal, de azért illik előbb a szaloncukrot elfogyasztani. A fát csak később együk meg.
  • Az első szaloncukrot az eredeti francia bon-bon-t továbbgondolva 1847-ben készítette Tom Smith, akinek a vállalata azóta a legmagasabb minőségű luxus szaloncukrokat gyártja.
  • A Télapó piros-fehér öltözéke állítólag a Coca-Colától származik, miszerint egy reklámposzterre szerették volna ráfesteni a Télapót, és ez az arculat tetszett a legtöbb embernek. Más nézetek szerint már korábban is megjelentek a Télapóról versek, rajzok és legendák, miszerint piros palástú, fehér szakállú pocakos öregemberről van szó. Bárhogy is történt, a piros-fehér Coca-Cola biztosan mindenkinél jobban hozzájárult a Mikulás jelenleg elfogadott ábrázolásához.
  • A valaha ajándékozott legdrágább karácsonyi ajándékot egy orosz milliárdos, Dmitry Rybolovlev adta a saját lányának, mégpedig két többszintes, tíz hálószobás lakást Manhattan szívében, ami ugyanabban az épületben van, ahol többek között Sting, Robert De Niro és Denzel Washington is él.  A csekély figyelmesség mindössze 96 millió dollárba került. Kíváncsi lettem volna Télapó arcára, amikor meglátta a listán szereplő összeget.

Végül pedig hadd kívánjak én is békés, boldog karácsonyt minden kedves olvasónknak!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább