Kisgyermekes szülőként örök kérdés, hogy hogyan vonjuk be az aprónépet az otthoni tevékenységeinkbe, szokásainkba, szertartásainkba.

Nem könnyű küldetés ez, hiszen mi, felnőttek, egymást közt teljesen másképp kommunikálunk. Főleg, ha ereszd-el-a-hajam van épp.

 

Ahogy a gyermek nyelvezete más, úgy a szórakoztatásához is más erények szükségeltetnek. Vegyük csak sorra, mire van szükség ahhoz, hogy a gyermekünkkel otthon szilveszterezünk.

1Ne szarj be!

Az első gondolatunk valami kétségbeesett felkiáltás, ugye? Mit kezdjek otthon egy 2-3, akár 5 évessel? Itt a nagybetűs BULI éjszakája, Te pedig kénytelen vagy otthon lenni, és még ezen a napon is szülői szerepköröd tökéletesre járatásán dolgozni. Mekkora kicseszés! De biztos ez?! Nem!

Ugyanakkora buli lehet ez, mint amekkorához szoktál, csak most egy kicsit másképp kell csinálnod!

 

2Keresd a kedvét!

Kérdezd meg, hogy mihez volna kedve! Miután megmondta, majd hárompercenként újra és újra meggondolja magát, akkor se ess kétségbe! Lélegezz kettő mélyet, majd mondj egy nagy „Igen”-t, és érezd magad jól vele!

3Engedd meg!

Ma van az a nap, amikor társadalmilag is elfogadott fogalom a „mindent szabad”. Igen, még neki is! (A testi és lelki épség megtartása mellett, persze.) Gondold végig, hogy mit szeretne csinálni, akár meg is lepheted vele külön erre az estére!

4Légy Te is újra gyerek!

Ehhez a tipphez nem kell sok magyarázat. Úgy a legkönnyebb a gyerekkel való bulizás, ha te sem bonyolítod túl a szigorú szülő szerepet.

5Engedd el magad!

Miért is ne? Mindegy, hogy a gyerek 2 vagy 22. Miért is kellene befeszülve, egymás idegein táncolva ma este is a szabályoknak megfelelően viselkedni?!

6Avasd be!

A mai nap áruld el neki a felnőtt világ titkait. Mutasd meg, milyen is a felelősségteljes, de mégis szórakoztató élet. Saját magaddal példázd, milyen is egy olyan ember, aki egy újévi buli alkalmával is következetes tud maradni, megtartó erővel tud bírni, mégis vidám marad és nem rabja a konvencióknak.

Ma este csak Ti írjátok a szabályokat! Szeressétek egymást a lehető legmélyebb figyelemmel. Őrjítő estétek lesz, melyre már csak egy pohár gyerekpezsgő teheti fel a koronát!

MEGOSZTÁS
Kürthy Judit
Anya és feleség, a szabadidejében viszont egy fúró-faragó barkácsmániás, koszosruhás pimasz hölgy. Izgága, okoskodó, az élet igazságain elgondolkodó és a föld felett egy méterrel közlekedő naiv lény.