Lehet-e sikeresebb 2018, mint az óév? – sportolói ankét

Dunaszerdahely sportolói tavaly sem szűkölködtek a kiemelkedő sikerekben. Országos bajnoki címek megszerzésével, Európa- és világbajnokságon, valamint más nemzetközi megmérettetéseken való szerepléssel bizonyították, hogy helyük van a legjobbak közt. Évértékelő és jövőbe tekintő kérdéseinket a városunkban működő sportklubok vezetőinek szegeztük.   (Nyitókép: Lelkes Ernő)

HIDEGHÉTHY TIBOR (Sportfanatic)

„Úszóink tavaly januárban összesen öt érmet szereztek a burghauseni jeges vizes világbajnokságon, ami azért is kiváló eredmény, mert a dunaszerdahelyi Pingvinek először vívták ki a versenyen való indulás jogát. További sikereink közé tartozik, hogy Nyáry Richárd jeges úszásban megnyerte a Cseh Kupát. Versenyzőnk egy rendkívül erős viadalsorozat után állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, a kiírásban ugyanis 800 úszó csapott a habok közé 22 fordulóban. Emellett hosszútávúszásban is jeleskedtünk, több szlovák és cseh bajnoki cím került idén a vitrinünkbe.

2017 legnagyobb kihívása mégis a Loch Ness-i tó átúszása volt úszóink számára, amit új világcsúcs felállításával teljesítettek.

 

Jól eső elismerés volt az is, hogy Dunaszerdahelyen Pék Dezső a második, Nyáry Richard a harmadik helyen végzett az év sportolója díjért meghirdetett versenyben. 2018-ban pedig minden erőnkkel az eddigi legnagyobb megmérettetésre készülünk, ami nem más, mint a La Manche-csatorna átúszása oda-vissza. Júliusban hármas váltóval vágunk neki az ún. Two Way úszásnak, a táv hossza az előzetes számítások szerint 80-90 kilométer lesz. Ezt a távot a világon eddig még senkinek sem sikerült hármas váltóban leúsznia. A jövő év legnagyobb kihívása számunkra egyértelműen ez a próbatétel lesz.”



MEDGYES RENÁTA (Megy Sport Atlétikai Klub)

„2017 legemlékezetesebb pillanatai közé a tanítványaim sikereit sorolom. A lányom, Vodnyánszky Renáta és Fekete Sebestyén is országos bajnoki címet szereztek fedett pályán. Idén ez a legnagyobb büszkeség számomra. Plusz örömmel töltött el, hogy Renike a nála idősebb korosztályban is megmérettette magát, és ott is az első helyen végzett, ami azért igazán nagy fegyvertény, mert nála két fejjel magasabb versenyzőket utasított maga mögé.

A legnagyobb kihívás számomra viszont évek óta a karácsonyi magasugró gála megrendezése a városi sportcsarnokban. Az esemény főszervezője a Megy Sport Atlétikai Klub, közel 100 fiatal versenyző jelzi részvételi szándékát minden évben.

 

Óriási koordinációs munka, de a végén az öröm mindig kárpótol. 2018-ban is a szlovák fedett pályás bajnokságon való jó szereplés a célunk. Mivel a tanítványaim még nagyon fiatalok, nemzetközi versenyekre egyelőre nem járunk, de bízom benne, hogy idővel annak is eljön az ideje. Egy év múlva Bakuban lesz az ifjúsági olimpia. Rendkívüli örömmel töltene el, ha oda kijutna valamelyik tanítványom. Van még hová fejlődnünk, de az a verseny már most arra motivál bennünket, hogy jobbak legyünk. A legfontosabb dolognak azt tartom a jövőre nézve, hogy ugyanúgy el tudjuk végezni az edzésmunkát, ahogy idén is tettük, elkerüljenek bennünket a sérülések, és minden neveltem egészséges legyen.”



HAKSZER ROLAND (Dunaszerdahelyi Birkózó Klub)

„Az óév legemlékezetesebb pillanatait négy pontba szedném össze. Elsőként azt említeném meg, hogy junior korosztályban ifj. Gaál Attila mindkét fogásnemben, szabad- és kötöttfogásban is országos bajnoki címet szerzett. Másodikként, hogy Hakszer Balázsnak köszönhetően 19 év után sikerült országos bajnoki címet szereznünk a felnőttek között szabadfogásban. Harmadik pont, hogy

2017-ben hat dunaszerdahelyi birkózó húzta magára a nemzeti birkózómezt, és vett részt Európa-, ill. világbajnokságon különböző korosztályokban. A negyedik pedig az történelmi siker, hogy megnyertük a szabadfogású Diákligát.

 

Úgy gondolom, hogy nem lehetünk telhetetlenek, a tavalyi évre kitűzött célokat sikerült elérnünk. Edzőink és tanítványaik is remekül teljesítettek. Természetesen vannak még tartalékaink, és biztos vagyok benne, hogy ha kicsi, de biztos lépésekkel haladunk előre, akkor még elégedettebbek lehetünk. Míg 2016-ban 7 országos bajnoki címet szereztek versenyzőink, addig 2017-ben 17-et. Ez óriási előrelépés, és bízom benne, hogy továbbra is kitart a sikeréhségünk. 2018-ban az egyik fő célunk, hogy a dunaszerdahelyi birkózók a válogatott színeiben ismét kiharcolhassák az Európa- vagy világbajnokságon való részvételi jogot. Ha pedig oda eljutunk, igyekezni foguk bekerülni az első tízbe. Amit leginkább várok az új évben, az a római junior Európa-bajnokság, és a nagyszombati junior világbajnokság.”



HORVÁTH ZOLTÁN (VSK Dunaszerdahely, női kézilabda klub)

„A legemlékezetesebb pillanat számomra a Galgóc elleni utolsó másodperces győztes gól volt. Ezzel a találattal állítottuk be a 29:28-as végeredményt. Ez volt az első hazai mérkőzésünk a sportcsarnokban, és ez indította el azt a lelkesedést és szeretetözönt, amely a lányok felé irányult a szurkolók részéről. A legnagyobb sikernek azt tartom, hogy újoncként a negyedik helyen zártuk az őszi szezont. Ugyanannyi pontot gyűjtöttünk, mint az élen álló Inter, a második helyen tanyázó Galgóc és a harmadik simonyiak, csak nekik valamivel jobb a gólarányuk.

Az utánpótlás szempontjából a nyár közepe volt a mérföldkő számunkra, amikor a sikeres pályázatnak köszönhetően elindítottuk a regionális kézilabda központot. Azt kívánom, hogy 2018 egy hasonlóan felszabadult és vidám, ugyanakkor felelősségteljes, küzdős, akarattal és pozitív hozzáállással teli év legyen a női csapat számára.

Örülnénk, ha elkerülnének bennünket a sérülések. Szeretnénk, ha a bennmaradásunkat az 1. ligában nem fenyegetné veszély, hogy utána még nagyobb elánnal vághassunk neki a 2018/2019-es szezonnak. Bizseregve gondolok arra, hogy a nyári felkészülés alatt tudunk annyit fejlődni, hogy a következő idényben magasabb célokat is kitűzhessünk magunk elé. Dunaszerdahelyen felmenőben van a női kézilabda, s ez jó jel az ifjúságnak, az utánpótlásnak, mert van út felfelé.”



PETÉNYI GYÖRGY (Dunaszerdahelyi Sakk Klub)

„Három év után ismét bajnoki címnek örülhettek a sakkozóink, méghozzá úgy, hogy már az utolsó forduló előtt biztos bajnokok voltunk. Ez fantasztikus érzés. A második jelentős esemény, hogy szlovák bajnokként októberben részt vettünk a törökországi Antalyában zajlott Európa-kupán, ahol a 10. helyen végeztünk. Három alkalommal voltunk eddig ezen a versenyen, korábban a 15. és a 12. helyen zártunk, ezért is felemelő ez a történelmi siker.

2017-re ezért mindig úgy fogunk visszagondolni, mint a dunaszerdahelyi sakk legsikeresebb évére. Őszintén szólva, nem tudom, hogy ezeket az eredményeket túl tudjuk-e szárnyalni a jövőben.

 

Kisebb elvárásaink, mint a bajnoki cím megvédése, nem lehetnek, noha az egyáltalán nem lesz könnyű feladat, mert az első helyet megvédeni mindig nehezebb, mint megszerezni. Még öt forduló van hátra a bajnokságból, jelenleg a második helyen állunk két ponttal lemaradva a pozsonyi Slovan mögött, akikkel még megmérkőzünk. Január 6-7-én van egy dupla forduló, majd március elején Modorban lesz az utolsó hármas forduló, ezt követően hirdetnek bajnokot. Sakkozóink önbizalommal teli, tapasztalt játékosok, akikre nem nehezedik különösebb nyomás, de ismét meg akarják mutatni, hogy az elmúlt öt évben szerzett két arany- és három ezüstérem nem csupán a véletlen műve volt. A nevükben is kijelenthetem, hogy az új esztendőben is mindent megteszünk a siker érdekében.”

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább