Okos anyu: Beszéljük kicsit a tápanyagpótlásról! Gyermekorvost kérdeztünk

Hideg van, fagy, sehol egy valódi, friss gyümölcs a kertből. Mégis honnan szerezzük be a megfelelő tápanyagokat a gyermekeink számára?

Fotók: Pixabay

Dr. Kosár Kinga gyermekorvost kérdeztük a megfelelő hiánypótlásról. 

 

Merre vegyük az irányt, ha a fejünkbe vettük, márpedig mi megadjuk gyermekünknek a téli hónapokban is a szükséges tápanyagokat? 

Télen a legfontosabb, hogy szezonális gyümölccsel és zöldséggel biztosítsuk gyermekeink vitaminpótlását, mégpedig megbízható forrásból. Ha nincs lehetőségünk piacon vásárolni, nézzük meg az áru származási helyét. Ne vásároljunk olyan terméket, ami körbeutazta a fél világot.

Pontosan mit ajánlasz, milyen gyümölcsöt és zöldséget válasszunk? 

Az idénynövények vásárlásával támogatjuk (nemcsak) a gyermekek szervezetét, hanem a környezetet is. A természetes körülmények között termesztett zöldség és gyümölcs több tápanyagot és vitamint tartalmaz, mint az importált. Ami kémiailag kezelt, mesterségesen érlelt. Tehát fogyasszunk almát, körtét, burgonyát, tököt, kelkáposztát, céklát, sütőtököt, sárga- és fehérrépát, A téli táplálkozás elengedhetetlen részei az olajos magvak is.

Hogyan iktassuk be a gyermekünk hétköznapjaiba, azaz a napi rutinba ezeket? 

A fent felsorolt zöldségek nem tartoznak a gyermekek kedvencei közé. Használjuk a fantáziánkat!

Készítsünk nekik meleg krémleveseket, zöldségfasírtot, grillezett zöldséget. Keverjük rizottóba, tálaljuk hús mellé kuszkusszal vagy bulgurral.

 

Ilyen felkészüléssel könnyebben kivédhetjük a téli hónapokban támadó betegségeket és vírusokat? Valóban felvértezhetjük magunkat ellenük? 

Télen gyermekeink immunrendszerét támogathatjuk – a táplálkozáson kívül – elegendő vitamin- és tápanyagpótlással, gyakori kézmosással és szellőztetéssel. Továbbá réteges öltöztetéssel, friss levegőn való tartózkodással, bő folyadékbevitellel.

Ugyan most a természetes alapanyagok híján vagyunk, mégis számtalan homeopatikus és egyéb kiegészítő létezik, melyekkel pótolhatjuk ezeket. Miket ajánlanál?

A hideg időben a gyermekek náthásak, többet köhögnek. Természetes vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel megelőzhetjük a betegségeket, csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket.

Nálam az alapcsomag a C és D vitamin, a probiotikumok és omega-zsírsavak kombinációja.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább