A film, amit egy szexuális botrány tesz naggyá

Miközben nem is ez az, amiről szól. A világ összes pénze Ridley Scottól is megérkezett a héten a dunaszerdahelyi Cinemaxba.

A címlapfotón: Christopher Plummer

Persze elképzelhető, hogy az ember úgy ül be rá, hogy egyáltalán nem ismeri a film hátterének alakulását, és az igazat megvallva a sztori anélkül is megérdemli a figyelmet, már csak azért is, mert amiről szól, az annyira alap, hogy még a Wikipédián is van róla egy egész bekezdés J. Paul Getty neve alatt.

Ez is most megy a moziban:

A világ legtermészetesebb meleg szerelmesfilmje jön Dunaszerdahelyre

Nos, Getty neve sokaknak ismerősen csenghet: ő a fösvény olajmilliárdos, aki a 70-es években már ugyan elpatkolt, zsugorisága azonban máig téma, és ennek legékesebb példája éppen az, hogy unokája elrablóinak nem volt hajlandó kifizetni vacak 17 millió dolcsit a több milliárdos vagyonából.

Erről szól a film. A megelevenedett Dagobert bácsiról, és unokája elrablásának körülményeiről.

 

Ami miatt viszont jelenleg még nagyobb figyelem övezi, mint amit a garasoskodó öreg faszi indokol, az az, hogy eredetileg Kevin Spacey alakította a főhőst, de amikor az ő karrierjét és megítélését (sajnos jogosan) megborította a szexuális visszaélési botrány, akkor vállalhatatlanná vált a film számára is, és kitették a szűrét.

Persze ez az alkotás akkori stádiumában már egy meglehetősen izzasztó cselekmény lehetett, mivel lényegében az egészet leforgatták.

A varázskalapból azonban előkapták a 88 éves, mindig fantasztikus Christopher Plummert, és megcsinálták vele újra az egészet 9 azaz kilenc (!) nap alatt.

 

Plummer pedig már a film előzetesében is olyan meggyőző, hogy egy pillanat alatt elhisszük róla, hogy ő egy gané. Aki amellett, hogy milliókért vásárolt műkincseket, mosoda helyett inkább maga mosott, és pénzbedobós telefont szereltetett fel az alkalmazottainak.

Plecsnik:

 

Oscar-jelölés:

Legjobb férfi mellékszereplő – Christopher Plummer

 

Golden Globe-jelölés:

Legjobb férfi mellékszereplő

Női főszereplő – Michelle Williams

Rendező – Ridley Scott

 

BAFTA-jelölés:

Legjobb férfi mellékszereplő

 

Plummer az egyetlen, aki a film három Golden Globe-jelölése után az Oscarra is talpon maradt, és begyűjtött itt is egyet. Mellékszereplőként. Mivelhogy a film főhőseinek III. John Paul Getty (az unoka, Charlie Plummer alakításában, aki csak névrokona az öregnek) édesanyját (Michelle Williams) és Getty CIA-s emberét (Mark Wahlberg) szánták. Sokszor ez persze azon múlik, hogy egy-egy színészt mely kategóriában érdemesebb izomból tolni az Oscaron.

A botrány ellenére vagy éppen annak folytán, köszönhetően A világ összes pénze egy kitűnő évzárója (tavaly mutatták be az USA-ban) az ősszel 80. életévét betöltött új-hollywoodi rendezőlegendának, aki több kevesebb sikerrel, de 2017-ben felelevenítette pályafutásának csúcspontjait (Alien: Covenant – rendező, Blade Runner – producer).

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább