Bohumil Hrabal a cseh irodalom legnagyobbja – „édesjóistenem, ez az élet mégiscsak bolondulásig gyönyörű!”

Bohumil Hrabal 1914-ben Brnóban született, apja neve nem ismert, mostohaapja sörgyári könyvelő volt (akihez anyja, Marie 1920-ban ment férjhez), így nem véletlen, hogy Hrabal életében a sör meghatározó szerepet játszott, karakterei között gyakran találunk sörgyári munkást, kocsmárost vagy egyszerű sörivót, sörimádót.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Lóránt András

Úgy tudott erről a világról írni (amit úgy ismert, mint senki más), hogy az is odavágyott, aki megrögzött absztinens. Írásra született, de a kor úgy hozta, nem lehetett mindig író, dolgozott biztosítási ügynökként, portásként, kellékesként és az írással oly nehezen összeegyeztethető munkát is elvállalta, papírfeldolgozóként tevékenykedett (bezúzta mások írásait), de közben is gyűjtött, elméjében történeteket rögzített, amiket később írógépe segítségével papírra vetett, kibontott.

Sokszor próbáltam megfejteni Bohumil Hrabal “sikerének” titkát, az egyik felfedezésem, ő reményt ad, az őszintén megírt történetekből kitűnik, bárkiből lehet bármi és mindenki története érdekes lehet. Nem tartotta magát nagy embernek, különösen érdekesnek, de az volt, a cseh irodalom egyik, (az én szememben) a legnagyobbja.

8 érdekesség Hrabalról

1. Az érettségi után a prágai Károly Egyetem jogi karára iratkozott be, ám a jognál jobban érdekelte a filozófia, a zene, a képzőművészet és az irodalom. A háború után ugyan lediplomázott, de mindenki nagy örömére soha nem dolgozott jogászként, ott talán nem tudott volna ennyi érdekes, emberi történetet összeszedni.

2. 1993-ban kitüntették a rangos cseh Seifert-díjjal, ami pénzjutalommal is járt, az összeg felét a boszniai nélkülözőknek utalta.

3. A cseh nyelvből kétszer kapott elégtelent, rendkívül rossz tanuló volt, gyakran bukdácsolt és amikor tehette kerülte az iskolát, erről emlékezik az oly sokszor emlegetett Egy osztályismétlő emlékezéseiben.

További érdekességek és a teljes cikk elolvashatók az f21.hu oldalán.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább