Nívóvíz

Ki-ki a saját életének ördöge, és csinál belőle poklot.

Oscar Wilde

A biológia halott, éljen a kémia. Lebontjuk és felzabáljuk a Földet, és abból építjük újjá, amit ember alkotott. Betonból, műanyagból. Háromszoros hurrá!

A cikk megjelent a Klikk Out 2018./02. számában.

Címlapkép: Gocoň László

Azt mondják, azok vagyunk, amit megeszünk. Vagy amit megiszunk. Vagy – mondjuk – amit meggondolunk. Szemétládák, húgyagyúak, okostónik. Ez utóbbiban is eddig jutottunk. Nincs, mi segítsen, odabent ugyanis köd van és félhomály.

Karácsonyra kaptunk egy izmos pofont. Eddig csak féltünk, vagy még azt se, most végre jól meg is ijesztettek. Kellett. Már rég dobáljuk a szart a ventilátorba, de csak most pislog mindenki megilletődve azon, hogy mitől szeplős.

Háttérösszeesküvésekre meg eltitkolt jelentésekre gyanakszanak a nagyokosok, hátha meg lehet valakit lincselni. Pedig nincsen itten semmi látnivaló, haza lehet menni és egy cseppet szégyenkezni.

Annyira ijesztő rájönni, hogy senki sem tud semmit, hogy örülünk, ha valaki eljátssza, hogy ő tudja. Mert akkor gyerekek maradhatunk, és életünk végéig azt hallucináljuk, hogy még vannak felnőttek. Akkor nekem nem kell tudni semmit, majd a felnőtt tudja, majd a pszichiáter tudja, majd a professzor tudja, majd a tanár tudja.

Feldmár András

Ez már nem az a cselekmény, ami mással történik. Épp itt zajlik, pont most. Lehet magunkat hitegetni még szigorú határértékekkel, de az, hogy még nem következett be kimondottan egy orbitális katasztrófa, nem rajtunk múlt. Ha a Földnek van gyomra, az már erősen fekélygyanús, és hamarosan sugárban fog minket leokádni. Ez a mi színvonalunk, a nívónk, ezt esszük és etetjük, isszuk és itatjuk.

A mérce már annyira lent van, hogy a növekvő éhes belünk eltakarja. Mi vittük egyre lejjebb, és már szinte könnyű volna átlépni, ha nem érne közben nyakig a gané. Ebből nem lesz egyszerű kimászni, de tapogatózni kell, megfogni a másik kezét, és hagyni, hogy a miénket is fogja valaki más. Úgy minden sokkal egyszerűbb.

Ha mindenki tisztára seperné a maga portáját, az egész világ tiszta lenne.

Teréz anya

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább