Betyártanya leendő dőzsölői, figyelem!

Dőzsöl! Egy csodálatos régi magyar szó, amely a következő tevékenységeket tükrözi: mulatozik, vendégeskedik, sokat eszik, lakomázik, tivornyázik, dalol, iszogat… Ebből eredendő a dőzsdal, amely a bor vagy a pálinka ivására biztató, a jó kedvet fokozó, a bánatot feledtető hatással bíró muzsikaszó. Ha megfelelő környezetben érzékeljük, még piálnunk sem kell ahhoz, hogy megtegye káprázatos hatását…

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/03. számában.

Kedves királyasszonyok, kisasszonyok, kendek, dőzsölők, vándorok és mindenki! Nem zörög a haraszt, ha a szél sem fújja, nem gurul a szekér, ha a ló nem húzza, vagy a gazda nem tolja… 🙂 Ahogy azt már a múlt havi Klikk-rikkancs is kikiáltotta, nincs már messze az a nap, mikor városunkban a Betyártanya ajtaját tágra nyitja!

Ha a világ bírája is megsegít, akkor Szent György havában. Áprilisban, mely a latin aperio igéből származik, jelentése: kinyit. Ez értelemszerűen a tavaszra utal, mikor nyílnak a virágok, zöldellnek a fák. Mi pedig lángot gyújtjuk a katlanokban, tüzet csiholunk a kályhákban, a lábasokba minőségi háztáji nyersanyagok kerülnek, és elindulhat egy folyamat, ahol főborsolóink és jómagam a legfinomabb hagyományos magyar étkeket kotyvasztjuk majd néktek!

Művesnapokon pitymallatkor, amikor napkelte előtt világosodni kezd a keleti ég alja, már nyitva lesz a Betyártanya portája. A napod kezdetét biztosan szebbé teszi majd a házi készítésű szalámis és a csípős erejét meg nem hazudtoló ördögi saláta.

A tyúkok tojományából készített delíciákat házi sunkával, szallonnával, kalbászal kavarjuk, de a bendődet akár lecsóval, velős pirítóssal, sült hagymás vérrel jól megrakjuk. Ne búsuljanak az édesszájúak sem, hiszen édesanyám vajpuha kalácsa forró kakaóval naponta lesz tálalva!

Ha betérsz majd tíz órára, levesek hada kínáltatja magát majd a tányérodba. Délebédkor csúcsosodik majd a vendégek apraja-nagyja, kedvedre válogathatsz majd a sparheltról a tálcádra. Ha a fagyiját Bagaméri maga méri, a pult végén a tálcád tartalmát banknótára cseréli… 🙂 Azt, hogy mi jót eddegélnél, a harapnivaló portéka bőségesebb lesz minden eddiginél!

Dőzsölők és dőzsdalolók, figyelem! A Zabálócsütörtököt és a Hörpinteket jól a kobakotokba véssétek! Ahogy a régiek mondták Zabálócsütörtökön: „Inkább a has fakadjon, mintsem az étel megmaradjon”.

Hetente este hattól kilencig, zabálunk egészen a gerincünkig! Hörpinteken sem lesz másképp, este hattól tízig lakomázunk és hörpintgetünk, hétvégén meg mindannyian jól megpihenünk… 🙂

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább