Hogyan szabaduljunk meg a pókoktól?

Ahogy közeleg a jó idő, egyre inkább hagyjuk nyitva az ablakokat huzamosabb időre. Ilyenkor a szokásosnál is több pók juthat a lakásunkba, ahol aztán elbújnak, befészkelik magukat, ijesztgetik a lakókat, és éjjelente a család terepjárójával randalíroznak a garázsban.

Na jó, az utóbbi talán nem igaz, de a lényeg az, hogy a pókok mindenképpen bejutnak a lakásba, hacsak nem teszünk ellene.

A legegyszerűbb az, ha nem is adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy bejussanak. A szúnyoghálók az ablakokon és ajtókon jó szolgálatot tehetnek, éppen ezért eszünkbe se jusson leszedni ezeket ősszel a nyílászárókról, a pókok pont ilyenkor igyekeznek befelé. Ha valaki biztosra akar menni, annak a speciális rovarhálókat ajánljuk: ezek olyan sűrű szövésűek és olyan vékony szálakból állnak, hogy egyetlen ízeltlábú sem jut át rajtuk.

Hogyan tartsuk távol a pókokat?

A legtöbb rovarhoz hasonlóan a pókok is érzékenyek a szagokra. A levendulát és a borsmentát például kifejezetten utálják.

Hatékony megoldás lehet, ha levendulacsokrot teszünk az ablakpárkányra, esetleg időről időre illóolajos vízzel körbefújjuk a lakást – pontosabban az ablakkereteket és az ajtókat.

 

Habár tudományosan nem bizonyított, a mindennapi életben annál többször láttunk már borsmentát messzire elkerülő pókokat. A kinti világítást is érdemes lekapcsolni estefelé és éjszakára. A pókokat ugyan nem vonzza a fény, de más rovarokat igen, amiket pedig a pókok ínycsiklandó csemegének találnak.

Egy szórófejes üvegnyi vízhez elég pár csepp borsmenta illóolajat csöpögtetni. A keveréket az ablakkeretre, ajtókra fújva máris távol lehet tartani a pókokat. Ha nincs kéznél borsmenta illóolaj, akkor citrus-, teafa-, levendula- és fahéj illóolajjal is működik a trükk. Csak arra vigyázzunk, hogy ne nagyon lélegezzük be ezeket nagy dózisban.

 

Hogyan távolítsuk el a pókokat?

Az illóolajok nem tesznek kárt az állatokban, de ha valaki jobb szereti felporszívózni őket, erre az esetre is van egy hasznos trükk. A pókok felporszívózása sem jelent tuti megoldást, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a felszívott pók megfullad a porzsákban. Akkor biztos csak az ízeltlábú halála, hogy ha beszippantás után párszor rátesszük a kezünket a működő porszívó csövének nyílására. Ezt a nyomást nem bírják a pókok, így elpusztulnak.

Érdemes lehet a kukákat is távolabb tartani a háztól, ugyanis a szemét szaga sok rovart vonz a környékre,

 

ami után pedig pókok is érkeznek szép számmal. Természetes pókriasztók lehetnek a macskák is, hiszen a puszta jelenlétük is taszítja a pókokat, de néhanapján még el is kapják őket.

Ha egyik megoldás sem lenne szimpatikus, a nagyobb áruházakban még mindig kaphatóak a különböző pókcsapdák, amelyek több-kevesebb sikerrel járnak el a házunk védelmében.
Ha ez sem lenne jó, akkor marad a jó öreg újság-WC papír-papucs kombó, persze csak ha nem vagyunk túl babonásak.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább