Virtuális fogságban? – Játékfüggőség

Létezik egyáltalán játékfüggőség? Napjaink technológiájához viszonyítva valóban beszélhetünk-e ilyen jelenségről? És valójában mit is értünk függőség alatt? Ezekre a kérdésekre kell megkeresnünk a válaszokat. Persze, ha egyáltalán találhatunk rá releváns megoldásokat, ugyanis igen komplex dolgokról beszélünk, melyek nagyon sok ismeretet és kutatást követelnek meg a téma szakértőitől.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Kosina Zsolt

Talán nem is olyan régi hír, miszerint az Amerikai Pszichiátria Társaság (APA_DSM-5-Internet-Gaming-Disorder) a játékfüggőség fogalmát belevette a DSM, azaz a mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyvébe. Paradox helyzet, mivel valamilyen szinten már várható volt, hogy a virtuális világ terén is elindulnak a kutatások a pszichés betegségek és a számítógépes játékok közti kapcsolatról, összefüggésekről, ugyanakkor mégis váratlanul ért mindenkit, hiszen high – technikai produktumok már hétköznapi szereplőként vannak jelen az emberek életében.

Mai társadalmunkban szinte lehetetlen ezen eszközök nélkül élni. Tisztában vagyunk azzal, hogy megvannak a káros hatások is, mégis nagyon nehezen tudjuk elengedni a telefont a kezünkből vagy a billentyűzet és az egér szimbiotikus játékának az élvezetét. Ezek a szavak nem éppen a függőséget írják körül?

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább