Sokszínű világ – Nemi identitás kérdése a sorozatokban

A világ sokszínű, ahogy a benne élő emberek is.  A nemi identitás kérdése és felvállalása még mindig érzékeny témának számít, annak ellenére, hogy a 21. század társadalma sokkal elfogadóbb a korábbi generációknál. Ez a fajta szemléletváltás Hollywoodban is észrevehető. A 20. század végétől növekvő tendenciát figyelhetünk meg, ami a homoszexuális, biszexuális, aszexuális vagy transznemű karakterek képernyőn való megjelenítését illeti. Ez a fajta reális Hollywood mindenképp nagy szerepet játszott az emberekben lévő elfogadás és támogatás kialakításában.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Fűtő Zsófi

Az elsők

Bár az első tévé sorozat az 1930-as években indult, ahhoz, hogy az első nyitottan felvállalt meleg televíziós karakterről beszélhessünk, 1972-ig kell visszamennünk. Az amerikai The Corner Bar című ABC által sugárzott sorozat volt az első, ami meleg karaktert is szerepeltetett a képernyőn Peter Panama személyében, akit Vincent Schiavelli alakított. Az elkövetkezendő pár évben mind az amerikai, az ausztrál és brit csatornákon is szerepeltettek egy-egy meleg karaktert, de egyik szerep sem volt pár résznél hosszabb, és egyik szereplő sem volt kiemelkedően fontos a történések szempontjából.

The Corner Bar

1975 szeptemberében a hét évadot megélt Medical Center című szintén amerikai sorozat vállalt nagyot, amikor egy két részes epizódjukban egy doktor, Pat Caddison úgy döntött, hogy nem átalakító műtéten esik át. Ez igazi úttörő volt a TV számára, ami a transzszexuális karakterek szerepeltetését illeti. Ez a szerep ráadásul a karaktert megformáló Robert Reednek egy Emmy-díj jelöléssel járt együtt.

1977 azonban újabb mérföldkőnek ígérkezett, amikor az ABC még egy fontos előrelépést tett. A Soap című szituációs komédiájuk lett az első, ami visszatérően is szerepeltetett meleg karaktert. A Billy Crystal által játszott Jodie Dallas a sorozat nyolcvanhét részéből hetvenhatban szerepelt. Az öt évad alatt több komoly kapcsolata is volt, és ő az egyik első homoszexuális apuka a sorozatok történetében.

Steven / Dynasty

Az ezt követő húsz év kisebb változásokkal telt el. A tévécsatornák sorozataikban időről-időre szerepeltettek különböző identitású embereket, és voltak műsorok, ahol kifejezetten fontos szereplők is lettek, mint a Dynastyban Steven (1981-1982;2017-) vagy a Jóbarátokban Carol és Susan (1994-2004). Ennek ellenére még mindig nem fordult elő, hogy egy meleg karakter egy produkció főszereplője legyen. Ekkor jött azonban 1997 és Ellen Degeneres.

A cikk további részei elolvashatók az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább