Vendéglőlesen (Retro): Lorian’s

KLIKK-ARCHÍVUM

Közkedvelt Vendéglőlesen-sorozatunk 2013-ban indult útjára havi magazinunkban. A jövőben visszatérünk azokba az éttermekbe, amelyekben korábban már jártunk, és leírjuk újonnan szerzett tapasztalatainkat, összevetve a régiekkel.

Fotók: Ugróczky István

Áprilisban Dunaszerdahely egyik előkelő, jó hírnévvel rendelkező éttermére esett a választásunk. Az étterem a Komáromi főút mellett, egy multifunkcionális épületben található. A Vendéglőlesen keretein belül adtuk át a Klikk Out Év Lánya fődíját Sebők Krisztinának. Ezenkívül társaságunk új taggal bővült Bartal László, a Bartal családi pincészet tulajdonosa személyében, így a jövőben szakember szemével is szemügyre vesszük az éttermek által kínált borokat.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

A cikk megjelent a Klikk Out 2013/04. számában.

AZ ÉTTEREM, AZ ÉTLAP ÉS A VÁLASZTÉK

Belépéskor kellemes színárnyalatok, gusztusosan megterített asztalok, illedelmes és kedves személyzet fogadott minket. Az asztalunkhoz udvariasan elkísértek, kabátjainkat szépen elkérték, felakasztották. Eléggé meglepő az ilyen magas színvonalú fogadtatás, valóban megbecsült vendégeknek éreztük magunkat.

Miután helyet foglaltunk, társaságunkat személyesen üdvözölte a tulajdonos, aki egy személyben a séf – Bertalan Lóránt. Nagyon kellemes beszélgetés, és a hozzáértő ételajánlás után az az érzésünk támadt, hogy itt tényleg odafigyelnek a vendégre és mindent megtesznek azért, hogy jól érezze magát.

Régen és most:

 

Az étterem nem dohányzó, és különlegessége, hogy az étel útját az asztalunkig nyomon követhetjük a bárpult mögötti nyíláson keresztül. Igaz, ez kétélű fegyver: talán a látványkonyhát üveggel lehetne elválasztani, így a konyhai szagok nem jutnának ki az étterembe, ugyanakkor a látvány megmaradna. Az asztalokon a terítő alatt kellően puha filcanyag volt, amely azért fontos, mert nem zörög a ráhelyezett teríték, lágyabb tapintást biztosít és csúszásgátló egyben.

Hangulatos zene mellett vettük kézbe az egyszerűen kivitelezett ét- és borlapot. Minőségi magyar borokat kínálnak, és annak ellenére, hogy a borlapon a palack ára van feltüntetve, készségesen szolgálnak fel akár egy pohárkával is. Ez nem mindennapi szolgáltatás, így igazi borkóstolásban lehetett részünk. Borászunk kitűnőre értékelte a borok ízvilágát, színét, tökéletes hőfokát, kiemelte a borok minőségét, viszont nehezményezte, hogy a hazai borkínálat sajnos mellőzve van, holott az bőséges akár a környékünkön is. Borkóstolásunkkor a gáláns pincér mindig poharat cserélt, a vörösborhoz természetesen öblösebb poharakat kaptunk. Nagyon odafigyelnek a részletekre, és ez nemcsak a mi társaságunkra volt jellemző, mivel megfigyeltem a szomszéd asztal hölgytársaságának szervizét is.

Igazán bőséges a főétel- (13) és a desszertkínálat (8), de számos előétel, leves, saláta, egyéb húsmentes, illetve tésztaétel közül is választhatunk. Séfünk elmondta, hogy az étlap változó, szezonális jellegű ételekkel egészítik ki. A pincér felkészültségét mutatja, hogy az ételekkel kapcsolatos minden kérdésünkre választ tudott adni.

Tatárbifsztek

A TESZT – ELŐÉTELEK, LEVESEK

Rendelésünk után pár percen belül a séf étvágygerjesztővel, egy roppant ízletes sajtos raviolival kedveskedett. Ez nagy odafigyelésre vall, a vendég tiszteletének jelképe – a ház vendégei voltunk erre a fogásra. A ravioli elfogyasztása után máris tálalták az általunk rendelt előételeket, amelyekre a kifinomult, kreatív dekoráció volt jellemző. A carpaccio (3,90 €) hajszálvékony, ízletes húsdarabkái, friss és ropogós ruccola, valamint menta társaságában került az asztalra. Ötletes kombináció, amely nagyon kellemes ízkavalkádot hozott létre.

A tatárbifszteket (9,90 €) az előételek királyának tartom, amelyből ehhez méltó, igazán ízletes példányt kaptam. Sokan túlfűszerezik, pedig a nyers hús zamata laza fűszerezéssel – mennyei.

A libamájat (6,90 €) kicsit jobban megpörkölte a séf, de ennek ellenére nem lett száraz, lilahagymával tálalta, így hagyományos csemege. A báránymáj már a friss vágásából származott, séfünk ezt egy roppant zamatos előétel formájában kínálta, krémes állagú, aromás szósszal. Ez volt az egyik legfinomabb májból készült étel, amellyel találkoztam.

Következtek a levesek. Az Újházi tyúkhúslevesünk (1,80 €) sajnos nem volt elég forró, ezt leszámítva azonban a leves láthatóan gazdag, házi metélttel készült, szép sárga színű, ízhatásban is megfelelő.

Sajnos a halászlé harcsaszelettel (3,30 €) enyhén édeskés ízű volt, amit a sok hagyma vagy a paradicsomszósz okozott, háttérbe szorítva a hal jellegzetes ízét. A tálalás stílusosan, kisbográcsokban történt.

Megkóstoltuk még a Jókai bablevest (2,30 €), amit dús állagúnak jellemeznék, kicsit füstös ízhatással, amiről a bőven jelen lévő kolbász és csülök tehetett.

Kacsamell steak narancsos párolt káposztával és krokettel

KACSAMELL STEAK, NARANCSOS PÁROLT KÁPOSZTÁVAL, KROKETTEL (9,30 €)

Egy gyönyörűszép adagot kaptam, már a látványától összefutott a nyál a számban. Ahogy belevágtam késem a kacsahúsba, már tudtam, hogy ez egy kifogástalan állagú, zamatos hús lesz. Kóstolásakor be is igazolódott, mindemellett a káposzta is isteni volt. Sajnos azonban az „ipari” kroketten megakadt a szemem, amit gyorséttermeken kívül nem szívesen látok a tányéromon. Mindennek ellenére remek választás volt, száraz, minőségi vörösborral pedig ellenállhatatlan.

MANGALICA STEAK ERDEI GOMBÁVAL, GRILLEZETT ZÖLDSÉGGEL (12€)

Az étel ízlelésekor a mangalica sovány húsa kissé száraznak tűnt. Igaz, ezt ellensúlyozta az erdei gomba és az abból készült mártás. Társaságunk tagja, aki ezt a fogást választotta, a nadrágszíj lyukasztása helyett inkább a könnyebb ételekre koncentrált, így ez a fogás grillezett zöldséggel tökéletes választás volt számára. A grillezett zöldség ropogós, porhanyós volt, és ami a lényeg, nem fagyasztott alapanyagokból készült!

SERTÉS SZŰZ LIBAMÁJJAL, BURGONYAKROKETTEL (9,30 €)

A steak és a mártás együtt kiemelkedő ízvilággal ajándékozta meg a fogyasztóját. A vastag hússzeletet puha, rosé belső jellemezte, amely baconnel volt körbetekerve, finom, omlós libamájjal meghintve, barnamártással leöntve. Itt újra megjelent az „ipari” krokett, viszont maga a sertés szűz kifogástalan volt. Borász társam teljesen el volt ragadtatva az ízek harmóniájától, amelyhez gyönyörű színű, kellemes, enyhén hordó ízű Rajnai rizlinget fogyasztott.

CSIRKEMELL STEAK VARGÁNYA GOMBÁVAL, SÜLT BURGONYÁVAL (8,40 €)

Vastag, szaftos, kellően átsült csirkemell steaket kaptunk, vaskosan nyakon öntve gombás, tejszínes mártással, nagyobb gombadarabokkal. A mártás megfelelő sűrűségű és krémes ízű volt. Ez az étel is gyönyörű „sminket” kapott, modern stílusú, látványos tányérokon tálalták. A sült burgonya ízletes és zsenge volt, félbe vágva, kérge ropogósra sütve. Kóstolója szerint kicsit sós, de ezt leszámítva teljes mértékben rendben volt az étel.

LAZAC LIMESZÓSSZAL, KRUMPLIPÜRÉVEL (9,90 €)

Ránézésre alaposan átsült lazacot kaptunk, jellegzetes aromája mellett a szósznak köszönhetően citromos, lime-os illat csapta meg az orrunkat. Kóstoláskor a lazac ízletes és lédús volt. Gyönyörűen kreált étel, amely a krumplipürével tökéletes választásnak bizonyult. Borászunk egy kellemesen mazsola illatú szürkebarátot javasolt a vacsora mellé.

DESSZERT

A cappuccino parfé (3,10 €) egy fagyihoz hasonló nagyon ízletes desszert, amely csésze formájában van megfagyasztva, csokifüllel tálalva. A somlói galuskából (2,60 €) átlagos, viszont óriási adag járt, csokival és tejszínhabbal gazdagon tálalják. Nem mindennapi ínycsiklandozó édesség a nugátos gombóc (2,30 €), amelyet diódarabkákkal hintettek, meggyraguval locsoltak.

A túrós-diós palacsinta (2,90 €) is méretes adag, ízletes túró- illetve diós töltelékkel, csokival, tejszínhabbal bőségesen nyakon öntve. Az első díjat a flambírozott gyümölcsnek (4,10 €) javasolnám, amely laza, mégis porhanyós eperfalatkákból állt, vanília jégkrémmel. A flambírozás során az eprek befőttszerű állagot vettek fel. Élmény volt megkóstolni. 🙂

VÉGSŐ ÍTÉLET

A LORIAN’S-ban töltött idő nagyon kellemesen telt. Elégedettek voltunk a bor és a minőségi pálinka kínálatával is. Az ételek díszítése fantáziadús, a kiszolgálás kellemes, szakszerű, a terítés kreatív és minőségi, az árak elérhetőek. A környezet rendezett, tiszta a személyzet nagyon illedelmes. Az étteremben 128,90 €-t fizettünk, ami soknak tűnhet, de ebből öten degeszre ettük magunkat, több mint 10 fajta bort kóstoltunk, minőségi pálinkából is fogyasztottunk 2 kupicával, és nem utolsó sorban jó pár üveg üdítőt felhörpintettünk.

A séf helyében mellőzném a félkészárut, az „ipari” élelmiszer használatát és helyenként kicsit visszavenném a só használatát. A séf egy tapasztalt úriember, minden elismerésem az övé, mivel majdhogynem a munkahelyén él, tudom, hogy a főzés és a vendéglátás az élete. Ezt tapasztaltuk ottjártunkkor is, véleményem szerint ezt mindenki átélheti, ha a példamutató LORIAN’S-ba látogat.

EREDMÉNY: 8,5/10

Az étterem minősítésénél figyelembe vettük a rendet, tisztaságot, a felszolgálást, az ételt és a környezetet.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább