Ez zsír!

KLIKK-ARCHÍVUM

Ahogy a reklámújságokban a karácsonyi mikulásokat és húsvéti nyuszikat leváltják a szobabiciklik és kézi súlyzók, úgy kúszik felfelé nőtársaimban a lelkiismeret-furdalás és egy szomorkás gondolat: Fogyni kéne.

A cikk megjelent a Klikk Out 2013/04. számában.

Tavasszal előkerülnek a szoknyák, blúzok, tapadós és merészebb ruhadarabok. Ezeket próbálgatva jövünk rá, hogy itt is-ott is kicsit több lett a zsírpárna.

Mi, nők, ijedtünkben fitneszbérletet váltunk, léböjtkúrát tartunk, és égre-földre esküdözünk: nyárig legalább 5-10 kiló le fog menni! A sanyargató csodadiéták és edzéstervek végül mind egy irányba vezetnek: falánk étkezésbe és terelési hadműveletbe – jók vagyunk így, ahogy vagyunk. Akinek meg nem tetszik, elmehet a…

Fitneszbe! A szociális típusoknak megfelelő lehet az edzőtermi gyúrás, pláne ha van egy barátnő, aki velünk tart, motivál, és akivel együtt röhöghetünk a vörös fejünkön az öltözőben.

A környék bővelkedik sportolási lehetőségekben, a lényeg a változatosság és a kitartás. Fellelhető néhány női terem is, itt még az alkalmatlankodó pillantásoktól sem kell tartanunk.

Kapcsolódó tartalom

Ne féljünk az edzőtől megkérdezni, melyik gép mire való, hisz valószínűleg nem mi vagyunk az egyetlen zöldfülűek pályafutása során.

 

Az edzés alatt fogyasszunk bőven folyadékot!

Nem kötelező egy-egy alkalommal túlerőltetnünk magunkat. Bemelegítésként ajánlott 10-15 perc tekerés a biciklin, majd jöhet az alakformálás. Szinte minden teremben van taposó, kardio- és futógép, ezek változatos és eredményes testedzést biztosítanak.

Ha kitartásunk nem lankad, látványos eredményt érhetünk el: javul az általános közérzetünk, és a szervezetben felgyorsul az anyagcsere folyamata.

 

Persze nem kötelező a falak közé húzódni, ha már szép az idő. A kerékpározás serkenti a vérnyomást, szépíti a lábakat és csökkenti a narancsbőr látható jeleit is. Fél-egy óra kerékpározás 300-400 kalóriát is eléget – ez függ a megtett távtól és attól, hogy sík vagy dombos vidéken tekerünk.

A kellemes tavaszi idő a csoportos sportolásnak is kedvez. Ez a játék örömén kívül közösségi élményt is nyújt. A lányok ugyan kevésbé focizós típusok, de a röplabda, frizbizés vagy a görkorizás remek délutáni program lehet.

Ha fitten szeretnéd tartani magad, figyelj oda az étkezésedre is!

 

Nem javasolom, hogy éhezésbe kezdj, hisz a kis lépések jobb távlati eredményeket hoznak. Fogyassz több friss zöldséget és fokozd a folyadékbevitelt. A víz és az ízesítetlen teák „átmossák” a szervezetet, fokozzák a veseműködést és segítenek megszabadulni a lerakódott méreganyagoktól. A belső hidratálás a bőrre is szépítő hatással van és az öregedési folyamatokat is lassítja. Megterhelő sporttevékenység mellett célszerű még többet inni, hiszen a fokozott izzadás fokozott folyadékvesztéssel is jár.

A cukrot fehér méregként is emlegetik. Meggyőződésem, hogy a nagy egészségszakértők állítása téves, hiszen cukorra szükségünk van – a kulcs a bevitt mennyiségben rejlik. Az élelmiszerek rengeteg rejtett cukrot tartalmaznak, amelyeket gyakran álnevek mögé bújtatnak. Fruktóz, glükóz, kukoricaédesítő, juharszirup, szorbitol, maltóz – micsoda változatos megjelölések!

Néhány közkedvelt étel és ital a „fitness” jelző ellenére sok rejtett kalóriát tartalmaz, így fogyasztásukat is érdemes korlátozni, ha fogyni szeretnél.

Néhány tipp a tudatosabb étkezés érdekében:

– Az előre elkészített dobozos müzlik sajnos bővelkednek cukorban. Ha tényleg egészséges reggelire vágysz, önts le némi zabpelyhet, apróra vágott gyümölcsöt friss tejjel vagy joghurttal.

– A bolti ketchup helyett használj házi készítésű paradicsomszószt. Ezt tetszés szerint ízesítheted bazsalikommal, oregánóval vagy chilivel.

– Az ananász aktív zsírégető hatású gyümölcs, konzervként viszont annál kalóriadúsabb.

– A 100%-os gyümölcslevekben gyakran használnak hozzáadott cukrot az ízhatás fokozására.

– Az alacsony zsírtartalmú gyümölcsjoghurtok íze túl jellegtelen lenne a fogyasztók számára. Ugye kitalálod, mit adnak hozzá zsír helyett?

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy nem szabad az életünket csupa megvonás és aggódás közt élni. Néha igenis van az a pillanat, mikor meg lehet enni egy tábla csokit, meg lehet inni egy pohár édes bort – megérdemeljük!

Minden testalkat szép a maga nemében, ezért nem érdemes a partner igényeit hajtva önkínzásba kezdeni, hogy végre értékelje a külsőnket.

Az egészséges életmód lényege szerintem éppen az, hogy az ember megtalálja a számára megfelelő mozgásformát és étkezési kultúrát. Hogy ne hagyja magát ellustulni és fiatal korában ne kelljen a diabétesztől, elhízástól és magas vérnyomástól tartania.

 

A következő generáció nevelése éppen tőlünk, fiataloktól függ, és nem hiszem, hogy a gyerekek fejlődését támogatná a McDonald’s kaja. A mértéktelen és kontrollálatlan evés hosszú távú negatív következményekkel jár.

Tudom, néha nehéz rávennünk magunkat a sportolásra, de higgyétek el, sokkal többet nyerhettek vele, mint egy fél-egyórás időveszteséget a napotokból.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább