A leggyakoribb hajproblémák

A három leggyakoribb hajproblémánk a hajhullás, a korpásodás és a zsírosodás. Mi lehet ezek kiváltója, s hogyan védekezhetünk ellenük? Íme, néhány hasznos tipp!

Hajhullás

Egy egyszerű teszttel kideríthető, hogy természetesnek tekinthető-e a hajhullás mértéke. Öt ujjunkkal fésüljük végig a hajunkat háromszor!

Amennyiben mind a három esetben három szálnál több marad az ujjaink között, érdemes szakemberhez fordulni.

 

A hajhullás különböző típusainak hátterében számos ok állhat, így hormonzavar, bélproblémák, depresszió, immungyengeség mellett gombás fertőzés, egyes gyógyszerek mellékhatásai, gyulladás. Sőt! A kémiai hajfestékek is okozhatják.

Hajhullás esetén használjunk speciális ápoló készítményeket, samponokat. Ezen túl egy otthon elkészíthető pakolás is jót tehet! Keverjünk össze hat-hat csepp levendula-, kakukkfű-, rozmaring- és cédrusolajat, valamint nyolc csepp szőlőmagolajat. A keveréket egyenletesen vigyük fel a hajtincsekre, majd hagyjuk rajta legalább tíz percig. Ezt hetente, vagy kéthetente ajánlatos megismételni.

Korpás fejbőr

A korpásodás leggyakoribb oka a fejbőrön elszaporodott gomba. Ezen túl okozhatja bakteriális fertőzés, pikkelysömör, továbbá stressz egyaránt. Erre a problémára szintén vannak speciális hajápoló szerek.

Otthoni kezelésként pedig, íme egy nagyszerű ötlet! Három gramm diólevelet forrázzunk le két deciliter vízzel. Tíz percig hagyjuk állni, majd szűrjük le.  Hajmosás után masszírozzuk át vele a fejbőrünket, majd néhány perc elteltével, tiszta vízzel öblítsük ki a hajunkból.

Zsíros haj

A zsíros haj a faggyúmirigyek túltermelésének következménye, melyet általában a stressz és/vagy a helytelen táplálkozás vált ki. A túlzott zsírosodás megakadályozza a hajhagymák tápanyag- és oxigénfelvételét, így a szálak elvékonyodhatnak és hullani kezdhetnek.

Ez ellen a speciális készítményeken túl, szintén védekezhetünk otthoni praktikával is. Másfél evőkanál mézből, egy tojássárgájából és egy teáskanál valódi citromléből készíthetünk ápoló pakolást. Továbbá a citromos-vizes öblítés is hatékony, a citromsav ugyanis szabályozza a faggyúmirigyek működését.

Forrás: life.hu

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább