Soldierr és Lazy Junior: „A grime újra divatba hozta a minőségi rímeket!”

Fotók: Ugróczky István

Dunaszerdahelyen is van egy csapat, akik grime zenét írnak és arra rappelnek. Márciusban az NFG-ben egy teltházas bulin prezentálták először a stílust élőben, saját zenére. Fellépett többek közt Soldierr és Lazy Junior, akikkel a stílusról beszélgettem.

Az interjú megjelent a Klikk Out 2018/04. számában.

Előzmény: Ezthallgasdmegë – GRIME

Mindketten drum and bass MC-ként nyomjátok a színpadon a The Grove zenekarban. Mellette az első MC-k vagytok Dunaszerdahelyen, egyáltalán a széles környéken, kik grime zenére rappelnek. Mi vitt rá titeket, hogy az új stílus felé nyissatok?

Lazy Jr.: To be honest (őszintén szólva – a szerk. megj.) míg Soldierrt nem ismertem, addig se drum and bass-t, se grime-ot nem igazán hallgattam, de elég hamar a karjaiba zárt, mivel mindig is a hiphop volt az a vonal, amit igazán a sajátomnak éreztem. Tetszik, ahogy ötvöződnek az elemek. Primitív, de minőségi elektronikus és szerintem energikusabb bulit lehet kreálni, mint egy elcsépelt Candy Shoppal. Imádom Fifty-t, de nem muszáj a múltban élni, nemde?

Magyar, vagy angol nyelven írjátok a szövegeiteket?

Soldierr: Konkrétan legelőször magyarul írtam szövegeket, mert ez volt adott, mivel ez az anyanyelvem. De a legtöbb zene, amin felnőttem, és meghatározza mind a mai napig azt is, amit csinálok, angol nyelven volt. A másik pedig az, hogy szeretnénk rengeteget utazni világszerte, amerre csak lehet, és az angol ilyen univerzális, meg egyszerűen nekem így tetszik a legjobban.

Egyszer csináltam szanszkrit szövegű dalt is, de nem tudok szanszkritül, csak meg akartam zenésíteni a Szív-szútrát, ami az egyik legszebb szútra.

 

Lazy Jr.: Mindig is nagy késztetést éreztem arra, hogy megmutathassam, ki is vagyok valójában, és szerettem volna megosztani másokkal az én szemszögem is. Sok időnek kellett eltelnie, hogy felfedezzem, ki is vagyok, és mit is szeretnék csinálni ebben az életben. Főleg angolul írom a szövegeim, de vannak beatek, amelyek kifejezetten kérik, hogy magyarul toljam.

Szerintetek ez az irányzat populáris, vagy inkább underground úton halad a nagyvilágban?

Lazy Jr.: Nehéz ezt igy behatárolni, mi számít undergroundnak, és mi számít mainstreamnek. Rengeteg milliós nézettségű grime-előadó van, London utcáit évek óta járják, és tízezrek üvöltik a BBK-számokat. Csekkoljátok a Boy Better Know – Live at Reading Festival 2016-ot, ami nagyjából vázolná is azt, amiről eddig beszéltünk. 🙂

Valamelyikőtök viccesen megjegyezte a múltkor: kevés, mint Szlovákiában a grime MC! Fejlődni fog szerintetek ez a közeljövőben?

Soldierr: Nos, maga a stílus még nem terjedt el annyira és valóban kevés a grime MC, de van itt nekünk egy Gleb, aki Európán belül elismert grime-arc, itthon megőrülnek érte. Aztán ott van pl. Fobia Kid, vagy Dymer Surovec, akikre egyre inkább figyelnek fel az emberek. Még itt sem tiszta grime-ról beszélünk, viszont pont ezek a dolgok mutatják, hogy ez még sokkal jobban el fog terjedni! Szerintem mindenképp inspirálni fog másokat is, hogy mikrofont ragadjanak, mindegy milyen nyelven.

Lazy Jr.:

Mondhatni a grime újra divatba hozta a minőségi rímeket!

 

Milyen megfontolásból indítottátok útjára a Bludhood Grime-esteket?

Lazy Jr.: Szerdahely utcáin mindig is nagy hiány volt minőségi hiphopból, annak ellenére, hogy mekkora népszerűségnek örvend városunkban maga az életérzés. Próbáltuk más oldalról megközelíteni a megszokott koncepciót, valami friss hullámot hozni. Meg is lett az eredménye, és szerintem ezt mindenki tanúsítani tudja, aki ott volt. Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, nekünk is leesett az állunk, hogy mekkora show-t összehoztunk a partyzókkal az egész est folyamán, innen is külön big respect a DJ-nek!

Van egy csomó saját zenétek, terveztek albumot a jövőben?

Soldierr: Rengeteg, régről előszedett zenén dolgozunk, de mellette folyton új cuccokon is. Hozzáteszem, hogy most a Rockstar College kollektíváról beszélek, ami több előadót is takar. Szeretnénk egy Rockstar College-albumot sokféle kollaborációval, de ez egyelőre csak terv.

Egy bizonyos albumon viszont dolgozunk, ez pedig a csapatunk amerikai tagja, Cass szólóalbuma, ami ebben az évben jelenik meg. Az albumon ugyanúgy lesznek más, bandán belüli és kívüli előadók is.

 

OKASH: Talán nem is lehet teljesen átélni, míg nem jutsz el egy igazi londoni grime-buliba, de ha egy picit közelebb kerültetek hozzá, hogy meghallgassatok egy számot, akkor ajánlom Stormzytól a Shut Up-ot, amelynél a fent említett Ruff Squad zenéje szól az előadó szövege alatt. A videó alaposan prezentálja a grime-életérzést, ajánlom mindenkinek.

Az eddigi epizódok:

Ezthallgasdmegë – GRIME

A lelket utaztató zenevonat // Interjú a dunaszerdahelyi GrooveTrainnel

Blues, a kék ördög zenéje // The Butchers: Ez az igazán nekünk való dallamvilág!

Ezthallgasdmegë: A mennyei dub // “Finom rezgéssel tápláljuk szétzilált és összezavart fogyasztói lelkünket”

Szabadság, spontaneitás és hihetetlen mértékű kreativitás (Interjú) // A százéves jazz

Drum and bass, hazai kézből

A heavy metal hajnala // Koppány és Csonga Erni válaszol

Íme a hiphop // Dreeko és Zirig Árpi, illetve párkányiak válaszolnak (Ankét)

Trance, a bűvös tánczene! // Császár Előd és Pico válaszol

Színtiszta house

Italo disco, az örökzöld tánczene!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább