Like + Share

Beállt a kezünk ezekre a mozdulatokra, igaz? Feltétlen reflexszé vált az ujjainkban. Hacsak nem figyelünk szándékosan arra, hogy ne engedjünk a kísértésnek.

Titeket is megkérdezett a Facebook, ugye, hogy beleegyeztek-e bizonyos személyes adataitok felhasználásába?

 

Amikről itt beszélnek, valóban azok, valóban személyes dolgok. Hogy kivel tartjuk a kapcsolatot, milyen csoportokat, oldalakat keresünk fel. Szeretnének megfelelő hirdetésekkel bombázni, olyanokkal, amelyek amúgy is érdekelnének.

Tehát a felmérésre azért volt/van szükség, hogy a megfelelő célcsoportot, azaz potenciális fogyasztót találjanak. Tehát azokat, akiknél eleve már adott a vásárlási szándék. S mivel a legnépszerűbb kukkoló felület a mai napig a Facebook, természetesen ez az első számú színtér, ahol mindig elérhetnek minket.

Azt hiszem, ma már inkább arra kell(ene) nagyobb hangsúlyt fektetnünk, hogy hogyan ne hagyjunk magunk után nyomot a neten.

 

Egyre több infó szivárog ki arról, hogy különféle személyesebb adataink kerülhetnek avatatlan kezekbe. Hétköznapi halandóként azt ugyan nem tudjuk, hogy pontosan miféle infók és pontosan hova, de ezt hallván már kezdődik is a szorítás a torkunkban. Jön az a megfoghatatlan bizonytalanságérzet, és az, hogy olyanok is belátnak a bugyinkba, akiket nem akarunk odaengedni.

Továbbá szabadok maradhatunk-e, ha a szokásos tempóban, a szokásos gyakorisággal használjuk a profilunkat?

 

Ha klikkelgetünk ide-oda, nyomjuk a lájkokat és séreljük a vicceskedéseket, a mindenféle érdekes tartalmakat? Nem, nem! Biztosan nem. Sőt, minél nagyobb az elektronikus lábnyomunk, amit ezeken a felületeken hagyunk, gyakorlatilag annál kiszolgáltatottabbak vagyunk.

Mindenesetre az érzés marad. Leskelődünk, kérdezünk, kapcsolatot tartunk, éljünk a virtuális szabadságjogainkkal és tovább nyújtózkodunk a takarónknál.

S hogy valójában mi változik? Kívül semmi nem fog. De mi változhatunk. A hozzáállásunk, az odafigyelésünk. Ezt ugyanis megtehetjük a magunk és a családunk biztonsága érdekében. A posztokat, a lájkokat és a megosztásokat is csak ésszel kezelni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább